Να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου κάλεσαν τον ΟΠΕΚ οι υπουργοί Ενέργειας της ομάδας του G7, στο πλαίσιο της διήμερης συνάντησης που είχαν από χθες στο Βερολίνο. Στόχος βεβαίως είναι να μειωθεί η πίεση που ασκείται στις τιμές που έχουν φτάσει στο υψηλότερο σημείο εδώ και μια δεκαετία λόγω του πολέμου.
«Καλούμε τις χώρες παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου να δράσουν με ένα υπεύθυνο τρόπο και να ανταποκριθούν στην σύσφιγξη των διεθνών αγορών, επισημαίνοντας μάλιστα και τον ρόλο-κλειδί που μπορεί να παίξει ο ΟΠΕΚ» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση που εξέδωσαν οι υπουργοί.
Ψηλά στην συνάντηση των υπουργών Ενέργειας και Περιβάλλοντος βρέθηκε και το «επείγον» ζήτημα της μείωσης της εξάρτησης της Ε.Ε. από το ρωσικό φυσικό αέριο, για το οποίο η G7 επεσήμανε τον σημαντικό ρόλο που καλούνται να παίξουν οι αυξημένες ροές LNG από έτερες χώρες.
G7 urges Opec to raise output to cool oil market https://t.co/GDP9FHO8Jl
— Financial Times (@FT) May 27, 2022
Πίεση προς τον ΟΠΕΚ
Νωρίτερα αυτό το μήνα οι ηγέτες της Ομάδας σε συνάντηση τους δεσμεύτηκαν πως τα κράτη μέλη του G7 θα προχωρήσουν σε σταδιακή μείωση της εξάρτησης τους από τις ρωσικές ενεργειακές ροές, κάτι που περιλαμβάνει και το εμπάργκο στο ρωσικό αργό.
Ειδικά η Ε.Ε. βρίσκεται εδώ και μέρες σε συνομιλίες προσπαθώντας να καταλήξει σε συμφωνία για την επιβολή εμπάργκο κατά του ρωσικού πετρελαίου, αν και η άρνηση της Ουγγαρίας να συναινέσει έχει μπλοκάρει την διαδικασία.
Βεβαίως, αν και το κάλεσμα της G7 έχει τη σημασία της δεν είναι διόλου βέβαιο πως θα εισακουστεί από τις χώρες παραγωγής. Ακόμη και η άτυπη επικεφαλής του ΟΠΕΚ, η Σαουδική Αραβία, που διατηρεί στενές σχέσεις με τη Δύση και δη, τις ΗΠΑ έχει αντισταθεί στις πιέσεις να ανοίξει παραπάνω τις στρόφιγγες με το επίσημο επιχείρημα πως δεν υπάρχουν ελλείψεις στις αγορές και πως τα περιθώρια ενίσχυσης της παραγωγής είναι περιορισμένα από πολλά πετρελαιοπαραγωγικά κράτη, λόγω της ανεπάρκειας επενδύσεων για εκσυγχρονισμό των υποδομών τους τα προηγούμενα χρόνια.
Εξάλλου, στο διευρυμένο καρτέλ του ΟΠΕΚ+ συμμετέχει και η Ρωσία που σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να διευκολύνει τη Δύση με τον τρόπο αυτό. Ο ΟΠΕΚ+ έχει παραμένει σταθερός στην πολιτική των σταδιακών μετριοπαθών αυξήσεων κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα, μια αύξηση που βεβαίως δεν έχει καταφέρει να ανακόψει το ράλι των τιμών που έχουν σχεδόν διπλασιαστεί από πέρυσι.
Σε δηλώσεις του προ ημερών ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν υποστήριξε πως το Ριάντ θα σταθεί στο πλευρό της Ρωσίας, ως κράτος μέλος του καρτέλ, με μια δήλωση που προκάλεσε δυσφορία στις δυτικές πρωτεύουσες. Είχε υποστηρίξει δε, πως η παγκόσμια κοινότητα πρέπει να δείχνει μεγαλύτερη εκτίμηση στην αξία της συμμαχίας των πετρελαιοπαραγωγικών κρατών.
Πράσινοι στόχοι
Πάντως, στην ατζέντα της διήμερης συνάντησης των υπουργών του G7 βρέθηκαν βεβαίως και πράσινα ζητήματα, με σημείο αιχμής την προσπάθεια να μην χρησιμοποιηθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία ως δικαιολογία για τον εκτροχιασμό των κρατών από τους περιβαλλοντολογικούς στόχους που έχουν τεθεί.
Στο πλαίσιο αυτό η Ομάδα δεσμεύτηκε πρώτη φορά στην επίτευξη του στόχου για την απολιγνιτοποίηση του κλάδου της ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2035 και σταδιακά να μειώσει την χρήση θερμικής ενέργειας, αν και δεν κατάφερε να συμφωνήσει σε μια ρητή δέσμευση για τον τερματισμό της χρήσης άνθρακα μέχρι το 2030, όπως ήταν η πρόταση που είχε καταθέσει η οικοδέσποινα Γερμανία. Συμφωνία για το συγκεκριμένο θέμα δεν επετεύχθη, σύμφωνα με πληροφορίες, λόγω της αντίδρασης των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας.
Σε κάθε περίπτωση θεωρείται σημαντική η συμφωνία για την απολιγνιτοποίηση στον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς κάμφθηκαν οι επιφυλάξεις της Ιταλίας, της Ιαπωνίας και του Καναδά. Εξάλλου ήδη ΗΠΑ και Γερμανία έχουν θέσει εθνικούς στόχους για μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα από την ηλεκτρική ενέργεια μέχρι το 2035 και η Βρετανία ακόμη νωρίτερα.
Με πληροφορίες από Financial Times
Latest News
Δεινόσαυροι σε συλλογές δισεκατομμυριούχων - Η μάχη στις δημοπρασίες
Οι δεινόσαυροι υφαρπάζονται από δισεκατομμυριούχους καθώς οι επιστήμονες δεν έχουν τέτοιους πόρους
Ιράν: Νέα πτώση για το ριαλ έναντι του δολαρίου
Συνεχίζεται η καταβαράθρωση του νομίσματος του Ιράν έναντι του δολαρίου. Το ριάλ έπεσε στα 756.000 ανά δολάριο
Μπροστά στην απαγόρευση του TikTok - Πώς προετοιμάζονται οι αγορές μόδας και ομορφιάς
Το timing της απαγόρευσης έρχεται αν και κατά τη φετινή εορταστική σεζόν, οι πωλήσεις του TikTok Shop έχουν αυξηθεί κατακόρυφα
Σκληρό πόκερ Μελόνι και Stellantis για αύξηση παραγωγής της Fiat στην Ιταλία
Η επαναπροσέγγιση μεταξύ των δύο πλευρών δημιουργεί νέες ελπίδες για την αυτοκινητοβιομηχανία Fiat και τους εργαζόμενους
«Πράσινο φως» για το deal των 16,5 δισ. δολ. στα φάρμακα αδυνατίσματος ανάμεσα σε Novo Holdings και Catalent
Η «προίκα» της συμφωνίας της Novo Holding με την Catalent είναι τρία εργοστάσια σε Ιταλία, Βέλγιο και Ηνωμένες Πολιτείες
Αμερικανικό δικαστήριο απορρίπτει αίτημα της TikTok - Η «κλεψύδρα» τελειώνει στις 19/1
Σύμφωνα με το νόμο το TikTok θα απαγορευτεί εκτός αν η κινεζική ByteDance το εκποιήσει μέχρι τις 19 Ιανουαρίου
Παγκόσμια Τράπεζα και ΔΝΤ εγκαταλείπουν τα φτωχά κράτη - Ακόμα και οι διασώσεις γίνονται... ακριβές
Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει μείνει πίσω πλέον από την Κίνα που εμφανίζεται ως ο πιο γενναιόδωρος δανειστής στον αναπτυσσόμενο κόσμο
Τέλος οι προσλήψεις στην Klarna, τον λόγο έχει η... τεχνητή νοημοσύνη
O CEO της Klarna θεωρεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να κάνει όλες τις δουλειές που κάνουν οι άνθρωποι στην εταιρεία
Baykar: Συμφωνίες εξαγωγής UAV με 34 χώρες για την τουρκική βιομηχανία
Το 2023, το 90% των εσόδων της Baykar προήλθε από τις ξένες αγορές - Οι εξαγωγές της εταιρείας έφρασαν τα 1,8 δισ. δολάρια
«Μαχαιριά« της Moody’s στον φιλόδοξο Μπαϊρού - Τι εκτιμά η DW
Η μείωση του δημόσιου χρέους αποτελεί «στόχο ζωής» για τον Μπαϊρού, αλλά και ο Moody's μάλλον δεν πιστεύει ότι θα την επιτύχει άμεσα