Υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου την Παρασκευή, αλλά παραμένουν κοντά στο υψηλό δύο μηνών, με το αργό Brent να οδεύει στο μεγαλύτερο εβδομαδιαίο άλμα εδώ και ενάμιση περίπου μήνα. Αυτό που ενισχύει τις τιμές είναι η προοπτική απαγόρευσης του ρωσικού πετρελαίου από την ΕΕ και η επερχόμενη καλοκαιρινή περίοδος οδήγησης στις ΗΠΑ.

Τα futures του αργού Brent για τον Ιούλιο μειώθηκαν κατά 21 σεντς, ή 0,2%, στα 117,19 δολάρια το βαρέλι, μετά την άνοδο έως και τα 118,17 δολάρια νωρίτερα στη συνεδρίαση, ενώ εκτιμάται ότι αυξήθηκαν περίπου κατά 4% αυτή την εβδομάδα. Τα futures του αμερικανικού αργού WTI υποχώρησαν κατά 24 σεντς, ή 0,2%, στα 113,85 δολάρια το βαρέλι, με μικρή σχετικά εβδομαδιαία άνοδο της τάξης περίπου του 0,5%.

Οι ανησυχίες για την προσφορά

«Οι ανησυχίες για την προσφορά είναι σίγουρα στο επίκεντρο, καθώς η αγορά προϊόντων στις ΗΠΑ έχει γίνει πιο σφιχτή ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να εξετάζει την απαγόρευση των εξαγωγών ρωσικού αργού», δήλωσε ο Μανταβί Μεχτά, αναλυτής έρευνας εμπορευμάτων στην Kotak Securities.

«Η αγορά των ΗΠΑ θα παραμείνει στο επίκεντρο βραχυπρόθεσμα καθώς πλησιάζουμε στην έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου οδήγησης. Επίσης, στο επίκεντρο θα είναι και η κατάσταση με τον κορωνοϊό στην Κίνα και εάν λαμβάνονται περισσότερα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας», πρόσθεσε.

Οι τιμές έχουν αυξηθεί περίπου 50% μέχρι στιγμής φέτος.

Ο ΟΠΕΚ+ πρόκειται να τηρήσει τη συμφωνία παραγωγής πετρελαίου του περασμένου έτους στη συνάντησή του στις 2 Ιουνίου και να αυξήσει τους στόχους παραγωγής του Ιουλίου κατά 432.000 βαρέλια την ημέρα, ανέφεραν στο Reuters έξι πηγές του ΟΠΕΚ+. Τα μέλη του ΟΠΕΚ+ θα απορρίψουν έτσι τις εκκλήσεις της Δύσης για ταχύτερη αύξηση και μείωση των αυξανόμενων τιμών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές