Πανηγυρίζουν οι ακτιβιστές των εργασιακών δικαιωμάτων γι’ αυτό που αποκαλούν τον μεγαλύτερο οικονομικό συμβιβασμό που έχει καταγραφεί ποτέ στην παγκόσμια βιομηχανία ενδυμάτων, η οποία εδώ και χρόνια επωφελείται τα μέγιστα από τα φτηνά εργατικά χέρια στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Στο επίκεντρο της υπόθεσης μια εταιρεία που έχει κατηγορηθεί για τις πρακτικές της, η γνωστή φίρμα εσωρούχων της Victorias’ Secret.

Η διαμάχη ξεκίνησε πέρυσι, όταν η ταϊλανδέζικη εταιρεία ενδυμάτων φασόν Brilliant Alliance Thai Global χρεοκόπησε και η μονάδα της στην επαρχία Σαμούτ Πρακάν κατέβασε… ρολά, τον Μάρτιο του 2021. Η ΒΑΤ και η μητρική της Clover Group, δεν δέχονταν να καταβάλουν ούτε τα δεδουλευμένα και ισχυρίζονταν πως οι εργαζόμενοι θα έπρεπε να περιμένουν δέκα χρόνια για να πληρωθούν.

Δεδομένου πως το εργοστάσιο συνεργαζόταν με μεγάλες δυτικές φίρμες ενδυμάτων και κυρίως με την Victoria’s Secret, οι 1.200 εργαζόμενοι που έμειναν στο δρόμο εν μία νυκτί στράφηκαν εναντίον της ζητώντας τα χρήματα τους. Και στον αγώνα τους βρήκαν βοήθεια από διεθνείς ακτιβιστικές οργανώσεις προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων.

Συμβιβασμός-ρεκόρ

Τελικά μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις η αμερικανική φίρμα αναγκάστηκε να δεχτεί έναν εξωδικαστικό οικονομικό συμβιβασμό ύψους 8,36 εκατ. δολαρίων για την κάλυψη των δεδουλευμένων και των αποζημιώσεων των εργαζομένων. Ουσιαστικά τα χρήματα θα δοθούν από την αμερικανική εταιρεία ως δάνειο προς την Clover Group, όμως ο στόχος είναι να πληρωθούν οι εργαζόμενοι.

Πρόκειται για τον υψηλότερο οικονομικό διακανονισμό που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα σε εργασιακή διένεξη μεταξύ εργαζομένων σε χώρα του αναπτυσσόμενου ή τρίτου κόσμου και κορυφαίας δυτικής εταιρείας ενδυμάτων.

Νομικό προηγούμενο

Σύμφωνα με τις οργανώσεις που στήριξαν τους εργαζομένους, πρόκειται μόλις για μία από τις εκατοντάδες υποθέσεις «μισθολογικής κλοπής» που έλαβε χώρα κατά την διάρκεια της πανδημίας, όταν ο πανίσχυρος παγκόσμιος κλάδος ενδυμάτων υπέστη σημαντική ζημιά στις πωλήσεις και την δραστηριότητα του.

Είναι δε, σημαντικό πως η υπόθεση θα λειτουργήσει σαν νομικό προηγούμενο σε ανάλογες εργασιακές διενέξεις με μεγάλα δυτικά brand names, όπως εξήγησε στο Reuters o Σκοτ Νόβα, εκτελεστικός διευθυντής της Worker Rights Consortium.

«Οι διεθνείς φίρμες πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως δεν είναι παθητικοί μέτοχοι, αλλά έχουν ευθύνες και θέτουν τις τάσεις και τα εργασιακά στάνταρ» προσθέτει ο Ντέιβιντ Γουέλς του τοπικού παραρτήματος της αμερικανικής οργάνωσης εργασιακών δικαιωμάτων, Solidarity Center.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή