
Μία εβδομάδα έχει απομείνει μέχρι την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων, που αρχίζουν στις 3 Ιουνίου για τα Γενικά Λύκεια και μία ημέρα νωρίτερα για τα Επαγγελματικά.
Ποιες είναι, όμως, οι συνήθειες και οι καθημερινές κινήσεις που θα βοηθήσουν τους υποψηφίους να πετύχουν τους στόχους τους;
«Είναι κλασικό το φαινόμενο την παρούσα περίοδο να λέμε στους υποψηφίους των Πανελλαδικών πως «έφτασαν στην τελευταία στροφή» ή πως «μπήκαν στην τελική ευθεία» και παρόμοιες προτροπές και φράσεις που δηλώνουν ουσιαστικά πως πρέπει να κορυφώσουν την προσπάθειά τους» λέει στα «ΝΕΑ» ο σύμβουλος σταδιοδρομίας Χρήστος Ταουσάνης και διευκρινίζει: «Ωστόσο, με την προαναφερθείσα κατάσταση παραβλέπουμε δύο πολύ σημαντικά δεδομένα, τα οποία – ενδεχομένως – να επιφέρουν αντίθετο αποτέλεσμα από τις αρχικές (θετικές) προθέσεις που μπορεί να έχουν οι προτροπές και οι φράσεις που απευθύνουμε στα παιδιά».
«Πρώτον, προσδιορίζοντας συνεχώς τη συνθήκη και επαναλαμβάνοντας την σπουδαιότητα της διαδικασίας, έμμεσα ενισχύουμε το άγχος των μαθητών που αντιλαμβάνονται πως θα πρέπει να αντεπεξέλθουν αποτελεσματικά στις εξετάσεις και πως σε λίγο θα «απαλλαγούν» από αυτό το τεράστιο βάρος. Δεύτερον, μαθησιακά το να διαβάσει ώρες ατελείωτες μία εβδομάδα πριν από τις Πανελλαδικές ένας μαθητής, δεν είναι χρόνος για να καλύψει κάποιο κενό ή για να μεγιστοποιήσει τις επιδόσεις του» συμπλήρωσε.
Επιδόσεις. Αντιθέτως, ο ειδικός υπογραμμίζει τον καταλυτικό ρόλο της καλής ψυχολογίας των υποψηφίων αλλά και της διαχείριση του άγχους. «Συχνά, η θετική ψυχολογία και συναισθηματική σταθερότητα των τελευταίων ημερών συμβάλλει σε πολύ μεγάλο βαθμό προκειμένου ένας μαθητής να μπορέσει, τις μέρες των εξετάσεων, να πετύχει τη μέγιστη δυνατή επίδοση».
Οι 10 συμβουλές
Ο ίδιος δίνει 10 συμβουλές συναισθηματικής… επιβίωσης των τελευταίων ημερών πριν από τις εξετάσεις προς τους υποψηφίους:
1. Μείνε μακριά από ανθρώπους που σε αγχώνουν.
2. Ζήτησε από τους γονείς και τους καθηγητές σου να δείξουν τη μέγιστη κατανόηση τις μέρες αυτές.
3. Προσπάθησε να διατηρήσεις την καλύτερη δυνατή φυσική κατάσταση.
4. Εφάρμοσε μια ρουτίνα φαγητού και ύπνου.
5. Προσπάθησε να σκέφτεσαι «άσχετα» πράγματα, τα οποία σε βοηθούν να μην επικεντρώνεσαι μόνο στα μαθήματα και τη διαδικασία. Για παράδειγμα, τι είναι αυτό που σου έλειψε περισσότερο αυτή την περίοδο και θα θελήσεις να κάνεις τώρα που θα έχεις τη δυνατότητα.
6. Εστίασε στο χρονικό «μετά». Ποιο είναι το πλάνο σου για διακοπές, για τον ελεύθερο χρόνο που θα έχεις, πώς θα οργανώσεις το καλοκαίρι σου κ.ά.
7. Προσδιόρισε νέους στόχους, άσχετους με τις Πανελλαδικές. Για παράδειγμα, να μάθεις μια νέα ξένη γλώσσα, να κάνεις εθελοντισμό κ.ο.κ.
8. Επιδίωξε να κάνεις, για λίγη ώρα, ένα διάλειμμα μακριά από το καθημερινό περιβάλλον και συνθήκες.
9. Μείνε όσο μπορείς – ακόμη και εντελώς – μακριά από τα social media. Μπορεί να φαντάζει αδύνατο, αλλά απενεργοποίησε έστω τις ειδοποιήσεις ή ασχολήσου μόνο λίγη και συγκεκριμένη ώρα.
10. Μη διαβάζεις / ακούς / συζητάς την περίοδο αυτή για το πώς τα πήγαν οι υποψήφιοι, αν θα ανέβουν ή αν θα πέσουν οι βάσεις, τι έκαναν οι συμμαθητές σου και πώς θα μπορούσες να έχεις γράψει καλύτερα από ό,τι τελικά έγραψες.
Ειδικά την ημέρα της εξέτασης, τέτοιες συζητήσεις 10-20 λεπτά πριν μπεις στην αίθουσα είναι ό,τι χειρότερο.
Σε κάθε περίπτωση, καταλήγει ο Χρήστος Ταουσάνης απευθυνόμενος στους υποψηφίους, «εάν αισθάνεσαι πως είναι αρκετά μεγάλη η πίεση και μη διαχειρίσιμο, μη διστάσεις να μιλήσεις και με έναν ειδικό, έναν ψυχολόγο ακόμη και μια – δυο μέρες πριν από τις εξετάσεις».


Latest News

Οργιάζουν τα σενάρια για την τύχη του Ζελένσκι
Εν μέσω ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα του.

ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έρχεται στις 27 Απριλίου με συναρπαστικές προσφορές
Το ΒΗΜΑ κυκλοφορεί την Κυριακή 27 Απριλίου μαζί με το ΒΗΜΑ στην Ιστορία «1939-1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος», το περιοδικό Vita, τη μαθητική εφημερίδα της Νάξου και φυσικά, το ΒΗΜΑGAZINO

Το ReArm της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας – Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου και οι στόχοι που τέθηκαν

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μητσοτάκης: Συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργειών και οι προοπτικές συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας σε εγχώρια και ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα

Συναντήσεις Τζιτζικώστα με Airbus και Boeing
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η νέα πολιτική της ΕΕ για τις αερομεταφορές και τη νέα Στρατηγική για τις Αερομεταφορές

Παράταση μέχρι 15 Ιουνίου για τα ακαθάριστα οικόπεδα - Πώς θα κάνετε τη δήλωση
Την παράταση ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι ο καθαρισμός των οικοπέδων προστάτεψε πέρυσι περιουσίες και βοήθησε την Πυροσβεστική.

Πρέπει να ανησυχεί η Ελλάδα μετά τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη; - Τι απαντούν σεισμολόγοι
Ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη προκάλεσε πανικό, ενώ ξύπνησε άσχημες αναμνήσεις – Σεισμολόγοι απαντούν για το εάν θα επηρεαστεί η Ελλάδα

Τραμπ: Νομίζω έχουμε συμφωνία με τη Ρωσία – Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία με τον Ζελένσκι
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε το βράδυ χθες Τετάρτη (τοπική ώρα) στον Λευκό Οίκο πως θεωρεί ότι έχει κλείσει «συμφωνία με τη Ρωσία»

Απλώνοντας μέχρι εκεί που αντέχει η τσέπη
Η μεγάλη υπόθεση ωστόσο για τη χώρα, το σημαντικό εάν πηγαίνουμε στη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση είναι ξανά το παλιό αυτό που παρακολουθούσαμε στα «μαύρα» χρόνια