Έναν νέο μηχανισμό πληρωμής ομολόγων, προκειμένου να παρακάμψει τις αμερικανικές κυρώσεις και μια πιθανή χρεοκοπία, μελετά η Ρωσία, καθώς η περίοδος χάριτος εκπνέει.

Όπως γράφει το Bloomberg, επικαλούμενο δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Άντον Σιλουάνοφ, η πρόταση θα επιτρέψει στους ξένους επενδυτές να ανοίγουν λογαριασμούς σε ρωσικές τράπεζες τόσο σε ρούβλια όσο και σε σκληρό νόμισμα.

Απεριόριστη πρόσβαση

Ο Ρώσος υπουργός, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Vedomosti, αναφέρει ότι σε αντίθεση με το προηγούμενο σύστημα πληρωμών, οι επενδυτές θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στα κεφάλαια χωρίς περιορισμούς.

Ο μηχανισμός αυτός συζητείται ακόμη από την κυβέρνηση και στη συνέχεια θα παρουσιαστεί στους επενδυτές.

Η Ρωσία μετρά και πάλι αντίστροφα για μια πιθανή χρεοκοπία, καθώς πληρωμές κουπονιών σε ευρώ και δολάρια αξίας περίπου 100 εκατομμυρίων δολαρίων δεν έχουν μπει στους λογαριασμούς των επενδυτών από το βράδυ της Παρασκευής, ενεργοποιώντας ουσιαστικά μια περίοδο χάριτος 30 ημερών.

Όπως και με το φυσικό αέριο…

Σύμφωνα με τον Σιλουάνοφ, η προτεινόμενη δομή είναι μια αντίστροφη εικόνα του τρόπου με τον οποίο τα ευρωπαϊκά έθνη πληρώνουν επί του παρόντος για το ρωσικό αέριο, ανέφερε η Vedomosti.

«Έτσι λειτουργεί για τις πληρωμές φυσικού αερίου: παίρνουμε ξένο νόμισμα, μετά μετατρέπεται σε ρούβλια» για λογαριασμό του αγοραστή φυσικού αερίου, είπε. «Ο μηχανισμός διακανονισμού των ευρωομολόγων θα λειτουργήσει με τον ίδιο τρόπο, αλλά προς την αντίθετη κατεύθυνση».

Τι θα κάνουν οι τράπεζες

Το Bloomberg πάντως, αναφέρει ότι δεν είναι σαφές πώς θα συνεργαστούν με την πρόταση οι τράπεζες που εμπλέκονται στη μεταφορά πληρωμών σε δολάρια. Και το ερώτημα παραμένει αν οι αυστηρότεροι περιορισμοί των ΗΠΑ θα περιορίσουν και τις πληρωμές σε ευρώ.

Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση Russia-24 την Παρασκευή, ο Σιλουάνοφ είπε ότι οι μεταφορές σε ευρώ δεν θα επηρεαστούν, επειδή η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει υιοθετήσει περιορισμούς στις πληρωμές στο κοινό νόμισμα. Ο νέος μηχανισμός θα είναι έτοιμος πριν λήξουν τα επόμενα κουπόνια σε ομόλογα σε δολάρια στις 23-24 Ιουνίου, είπε ο Σιλουάνοφ.

«Αυτός ο μηχανισμός φαίνεται να λειτουργεί στα χαρτιά, αλλά όλα αυτά είναι τεχνικά ζητήματα», δήλωσε ο Καρτλ Γουόνγκ, επικεφαλής σταθερού εισοδήματος στη Avenue Asset Management στο Χονγκ Κονγκ. «Το τελικό ζήτημα είναι πότε η Ρωσία θα σταματήσει αυτόν τον πόλεμο και αν δεν το κάνει, πόσο καιρό θα μπορούσε να αποφύγει την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού της συστήματος».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή