Μετά την Πολωνία, την Βουλγαρία και τη Φινλανδία, η Δανία βάζει σοβαρά υποψηφιότητα να γίνει η επόμενη ευρωπαϊκή χώρα που θα δει τις ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία να κόβονται, καθώς επιμένει στην άρνηση της να πληρώσει την Μόσχα σε ρούβλια.

«Δεν έχουμε καμία νομική υποχρέωση βάση του συμβολαίου μας (να πληρώσουμε σε ρούβλια) και έχουμε ενημερώσει επανειλημμένως την Gazprom Export πως δεν θα το κάνουμε» υποστήριξε σε σημερινή ανακοίνωση της η δανέζικη Orsted.

Το χρονικό όριο για την καταβολή της οφειλής της Orsted προς την ρωσική εταιρεία λήγει την Τρίτη.

Για το λόγο αυτό η κορυφαία εταιρεία κοινής ωφελείας της χώρας προειδοποίησε τους πελάτες της πως πλέον υπάρχει αυξημένο ρίσκο διακοπής της ροής φυσικού αερίου από την Gazprom.

Επεσήμανε παράλληλα πως καθώς τις δύο χώρες δεν τις ενώνει κάποιος αγωγός, η Δανία είναι δυνατόν να διασφαλίσει εναλλακτικούς προμηθευτές φυσικού αερίου και να αγοράσει τις ποσότητες που χρειάζεται από την ανοιχτή αγορά, αν και πιθανότατα σε άλλη τιμή. Μάλιστα, ήδη έχει φροντίσει να «φουλάρει» τις μονάδες αποθήκευσης που διαθέτει στην Δανία, αλλά και τη Γερμανία.

Η δανέζικη εταιρεία που είναι περισσότερο γνωστή ως η ιδιοκτήτρια του μεγαλύτερου θαλάσσιου πάρκου αιολικής ενέργειας στον κόσμο, αγοράzει την μερίδα του λέοντος από το φυσικό αέριο που χρειάζεται η Δανία από την Gazprom και το συμβόλαιο της κανονικά είχε ισχύ μέχρι τα τέλη της δεκαετίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια