Με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει στους 35 βαθμούς Κελσίου στο κέντρο της Αθήνας, το ερώτημα που κυριαρχεί σε νοικοκυριά και επαγγελματικούς χώρους είναι πώς να ρυθμίσουν τα κλιματιστικά τους, τα οποία από τώρα και έως το φθινόπωρο αναμένεται να δουλεύουν στο φουλ, ώστε να μην πάρουν «φωτιά» και οι επόμενοι λογαριασμοί ρεύματος.
Από τον Δήμο Αθηναίων, η επικεφαλής για την Αντιμετώπιση Αστικής Υπερθέρμανσης Ελένη Μυριβήλη μιλά στα «ΝΕΑ» για το πώς θα βοηθήσουν φέτος τους δημότες να προφυλαχθούν από τις συνθήκες της ακραίας ζέστης. Και ο ψυκτικός Νίκος Ζώμπρας συμβουλεύει τους πολίτες πώς να ρυθμίσουν τα κλιματιστικά τους ώστε να συνδυάσουν την απαιτούμενη δροσιά με την εξοικονόμηση στο ρεύμα.
Κλιματιζόμενες αίθουσες
«Φέτος θα έχουμε περισσότερες κλιματιζόμενες αίθουσες και θα ανοίξουμε τις Λέσχες Φιλίας με πολύ μεγαλύτερο ωράριο. Έχουμε μια μεγάλη γκάμα μηνυμάτων που θα αρχίσουμε να στέλνουμε για να ξέρει ο κόσμος πώς να προφυλάσσεται», περιγράφει η Ελένη Μυριβήλη και συνεχίζει:
«Είναι σημαντικό να ξέρουν οι κάτοικοι των πόλεων ότι αν κατά τη διάρκεια του καύσωνα το σπίτι τους δεν είναι δροσερό ώστε να δροσίζεται το σώμα τους, θα πρέπει να πηγαίνουν σε χώρο με κλιματιστικό για τουλάχιστον δύο ώρες μέσα στο 24ωρο. Ιδιαιτέρως οι άνω των 65, τα μικρά παιδιά, οι γυναίκες που θηλάζουν, οι εγκυμονούσες και άτομα με προϋπάρχοντα νοσήματα.
Από τις 11.00 έως τις 18.00 καλό θα ήταν, τις ημέρες με καύσωνα, να αποφεύγουν να βγαίνουν έξω και τις ζεστές ώρες να έχουν κλειστά παντζούρια και παράθυρα για να διατηρούνται οι θερμοκρασίες της νύχτας. Αν υπάρχουν ανεμιστήρες, να τους ανοίγουν όταν ο αέρας στο σπίτι είναι δροσερός και να φροντίζουν τουλάχιστον ένας χώρος του σπιτιού να είναι σκιερός. Πρέπει όλος ο κόσμος να έχει υπόψη του, αυτό το καλοκαίρι, να μην ανοίγει πολύ τον κλιματισμό. Και όταν τον ανοίγει, να μην είναι σε εξωφρενικά χαμηλές θερμοκρασίες. Γιατί, αλλιώς, τραβάμε πολλή ενέργεια και θα έχουμε μεγάλες αγωνίες στην Αθήνα για μπλακάουτ. Και τα μπλακάουτ σημαίνουν ότι κινδυνεύει η ζωή των πιο ευάλωτων».
Ρύθμιση
Αναφορικά με τη ρύθμιση των κλιματιστικών, ο ψυκτικός Νίκος Ζώμπρας συστήνει σε ποια θερμοκρασία αλλά και σε ποια ταχύτητα θα πρέπει να ρυθμιστούν φέτος τα κλιματιστικά: «Καλό είναι, σε μια νορμάλ θερμοκρασία καλοκαιριού, 35-38 βαθμούς, τα κλιματιστικά να δουλεύουν στους 23-25 βαθμούς. Όσον αφορά την ταχύτητα του ανεμιστήρα, η ρύθμιση να είναι στο «αυτόματο» ώστε όταν πιάνει τη θερμοκρασία, να σταματά η εσωτερική και η εξωτερική μονάδα, κάτι που βοηθά και στην εξοικονόμηση ενέργειας. Καλό είναι, επίσης, να το έχουμε ανοιχτό συνέχεια σε σταθερή θερμοκρασία, παρά να το ανοιγοκλείνουμε. Και να κρατάμε κλειστές τις κουρτίνες και την πόρτα του δωματίου. Για συνθήκες ακραίου καύσωνα, πάνω από 40 βαθμούς, μπορούμε στο κλιματιστικό να κατέβουμε στους 20-22 βαθμούς».
Δράσεις
Πέραν των συμβουλών για «έξυπνο» κλιματισμό από τους ειδικούς, από τον Δήμο Αθηναίων είναι ήδη στα σκαριά μια σειρά δράσεων για την προστασία των πιο ευάλωτων, όπως είναι η διανομή δροσερού νερού τις ημέρες του καύσωνα, με συνεργαζόμενα βανάκια, σε γειτονιές της Αθήνας που έχουν χαρτογραφηθεί ως οι πιο ζεστές.
Ή η δημιουργία δικτύου εθελοντών, σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό, που θα συντάξει λίστες ανά γειτονιά με ανθρώπους ηλικιωμένους που ζουν μόνοι και χρειάζονται βοήθεια για να κρατήσουν το σπίτι δροσερό, μια πρακτική που εφαρμόζεται με επιτυχία σε Καναδά και ΗΠΑ.
Την επόμενη εβδομάδα, μάλιστα, αναμένεται να ανακοινωθεί το νέο μέτρο της κατηγοριοποίησης των καυσώνων, στα πρότυπα των τυφώνων, ώστε να μπορούν οι πολίτες να προφυλάσσονται από τις συνθήκες ακραίας ζέστης έγκαιρα και αποτελεσματικά.
Latest News
Η στενή σχέση Μασκ - Τραμπ και τα... σπασμένα φρένα της μετοχής της Tesla
Η μετοχή της Tesla εκτινάχθηκε σε ένα ακόμα ρεκόρ όλων των εποχών την Παρασκευή, κλείνοντας μια καταπληκτική εβδομάδα για την εταιρεία
Πότε ξεκινούν «Σπίτι μου 2» και «Ανακαινίζω ενεργειακά το σπίτι μου» – Τα ποσά των επιδοτήσεων
Η στρατηγική για την στέγαση είναι πέντε δισ. ευρώ, είπε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη
Υβριδικά και ηλεκτρικά οι μισές νέες ταξινομήσεις στην ΕΕ - Τι αγοράζουν οι Ελληνες
Η Ελλάδα είναι πολύ ψηλά στην κατάταξη των κρατών της ΕΕ στις νέες ταξινομήσεις σε υβριδικά ντιζελοκίνητα-ηλεκτρικά οχήματα
Τεράστιο το ετήσιο αποτύπωμα άνθρακα του TikTok - Μεγαλύτερο και από της Ελλάδας
Το TikTok φαίνεται να έχει μεγαλύτερες ετήσιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ακόμα και από κάποιες ολόκληρες χώρες
ΗΡΩΝ PULSE: H «φόρτιση Καθ’ οδόν» δίνει νέα διάσταση στην ηλεκτροκίνηση
Οι συγκεκριμένες λύσεις του ΗΡΩΝΑ αφορούν τόσο το πανελλαδικής εμβέλειας αναπτυσσόμενο δίκτυο φορτιστών HΡΩΝ PULSE όσο και τη νέα, καινοτόμο υπηρεσία επαναφόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων «Φόρτιση Καθ' οδόν»
Η Σεβίλλη δίνει τον δικό της αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή
Με συγκροτημένη στρατηγική και ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση η πρωτεύουσα της Ανδαλουσίας προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής - Δεν είναι εύκολο
Με άλλο EV θα αντικαθιστούσαν 9 στους 10 ιδιοκτήτες EV το όχημά τους
Οι οδηγοί ηλεκτρικών οχημάτων είναι συντριπτικά πιο πιθανό να παραμείνουν πιστοί στην ηλεκτροκίνηση αντί να επιστρέψουν σε ένα συμβατικό αυτοκίνητο
Δράση ενημέρωσης για την κυκλική οικονομία στο Νότιο Αιγαίο
Η δράση αυτή αποτελεί μέρος της ευρύτερης προσπάθειας των φορέων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης και της ενεργής συμμετοχής των πολιτών στη βιώσιμη ανάπτυξη
Η ΔΕΗ ξεκινά την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ στην Ιταλία
Ο Όμιλος ΔΕΗ ενισχύει το πράσινο χαρτοφυλάκιο του με την προσθήκη των σταθμών Carcarello και Luxenia, ισχύος 20 MW και 12 MW αντίστοιχα
Γκάζι με τροπολογία στις επενδύσεις για αποθήκευση ενέργειας – Και ενίσχυση στη λιγνιτική μονάδα «Μελίτη»
Γκάζι με τροπολογία στις επενδύσεις για αποθήκευση ενέργειας – Και ενίσχυση στη λιγνιτική μονάδα «Μελίτη»