Ήταν ένα «χαστούκι» που το Πεκίνο σίγουρα δεν περίμενε! Η πολυδιαφημισμένη πρόθεση της Κίνας να δημιουργήσει μια συμφωνία ασφαλείας στην καρδιά του Ειρηνικού και αρκετά κοντά στις αμερικανικές ακτές, δεν φαίνεται πως θα προχωρήσει, καθώς απέτυχε να αποσπάσει την συναίνεση των μικρών νησιωτικών κρατών στις οποίες θα βασιζόταν.

Στη διαδικτυακή σύνοδο που έλαβε χώρα σήμερα μεταξύ του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών Γουάνγκ Γι και των ηγετών οκτώ νησιωτικών κρατών του Ειρηνικού συμφωνήθηκε μεν η σύσφιγξη των σχέσεων τους σε τομείς όπως η γεωργία, η αλιεία, η υγεία και  διαχείριση έκτακτων κρίσεων. Όμως, ο μέγιστος στόχος του Πεκίνου που ήταν ένα σύμφωνο ασφαλείας δεν πήρε σε πρώτη φάση το πράσινο φως, με τον Κινέζο υπουργό να παραδέχεται πως θα απαιτηθούν περαιτέρω διαβουλεύσεις.

Η Κίνα στηρίχθηκε στην χρήση της οικονομικής διπλωματίας, όπως έχει κάνει και σε άλλες χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου για να ενισχύσει τον παρεμβατικό της ρόλο και να στήσει το λεγόμενο «China-Pacific Islands Countries Common Development Vision». Όμως, η εύλογη έντονη αντίδραση της Ουάσιγκτον, όπως και της Αυστραλίας, έπεισαν τη Σαμόα, το Βανουάτου, τα Φίτζι, τα Νησιά του Σολομώντα, το Κιριμπάτι, την Τόνγκα, το Νίουε και την Παπούα-Νέα Γουινέα να κάνουν βήματα πίσω.

Εξάλλου, η Αυστραλία έστειλε την υπουργό Εξωτερικών Πένι Γουόνγκ σε έκτακτο ταξίδι στα Φίτζι, μεταφέροντας το μήνυμα πως μαζί με την Ουάσιγκτον θα καλωσορίσουν τη χώρα στο Indo-Pacific Economic Forum, το αναπτυξιακό σχέδιο που έχει στα σκαριά ο Λευκός Οίκος για να ανακτήσει τις στενές συμμαχίες του με τις χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού μετά τα δύσκολα χρόνια της διακυβέρνησης Τραμπ και ουσιαστικά να αντισταθμίσει (όσο μπορεί) το περίφημο σχέδιο του Belt and Road Initiative του Πεκίνου.

Η Κίνα είχε μια πρώτη επιτυχία με την υπογραφεί μιας διμερούς συμφωνίας ασφαλείας με τα Νησιά του Σολομώντα, με την οποία θα της επιτραπεί να αναπτύξει από αστυνομικές έως και στρατιωτικές δυνάμεις στην νησιωτική χώρα που βρίσκεται αρκετά κοντά στις ακτές της Αυστραλίας. Όμως, ευελπιστούσε στην διεύρυνση της συμμαχίας αυτής για να δημιουργηθεί μια ομπρέλα επιρροής της που θα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του Ειρηνικού, φτάνοντας αρκετά κοντά και στις αμερικανικές ακτές και κυρίως στην αμερικανική πολιτεία της Χαβάης.

Η σημερινή σύνοδος επρόκειτο να δώσει ώθηση στο σχέδιο της και σίγουρα δεν περίμενε πως δεν θα το πετύχει. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως θα το εγκαταλείψει γνωρίζοντας πως το δέλεαρ των αναπτυξιακών επενδύσεων που προσφέρει είναι λίαν ελκυστικό, ειδικά αν ο Λευκός Οίκος εμφανιστεί κατώτερος των προσδοκιών που έχει καλλιεργήσει. Όμως, για την ώρα η συμφωνία παγώνει.

«Ο Ειρηνικός χρειάζεται πραγματικούς συνεταίρους, όχι υπερδυνάμεις που είναι υπερ-συγκεντρωμένες στην εξουσία» σχολίασε καυστικά, μέσω Twitter, ο πρωθυπουργός των Φίτζι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα