Στην πτωτική πορεία επιστρέφουν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, με τις κινήσεις κατοχύρωσης των κερδών της προηγούμενης εβδομάδας να υπερτερούν, καθώς ο S&P 500 προέρχεται από το καλύτερο πενθήμερο του από το 2020.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones χάνει 0,98% στις 32.887 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει πτώση 0,86% στις 4.122 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχωρεί κατά 0,89% στις 12.023 μονάδες.

Σε επίπεδο τίτλων σήμερα, οι 3M, Honeywell και Boeing υποχωρούν περίπου 2%, ενώ ο κλάδος της υγειονομικής περίθαλψης στον S&P 500 σημειώνει απώλειες 1,8%.

Οι αμερικανικοί δείκτες βρίσκονται σε «καλό δρόμο» για να κλείσουν τον μήνα με πτώση παρά το τεράστιο ράλι της περασμένης εβδομάδας. Ο Dow και ο S&P 500 υποχωρούν λίγο λιγότερο από 1% τον Μάιο, ενώ ο Nasdaq υποχωρεί περισσότερο από 2%.

Ανησυχίες για τον αυξανόμενο πληθωρισμό

Ίσως η σημερινή συνεδρίαση να «έσωζε» το πρόσημο του μήνα, αν δεν υπήρχαν οι ανησυχίες ότι ο αυξανόμενος πληθωρισμός στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο θα μπορούσε να επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη. Στην Ευρώπη, ο πληθωρισμός της ευρωζώνης έφτασε σε υψηλό ρεκόρ για έβδομο συνεχόμενο μήνα, ενώ στις ΗΠΑ, ο βασικός δείκτης τιμών των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών – ο προτιμώμενος δείκτης πληθωρισμού της Fed – αυξήθηκε κατά 4,9% τον Απρίλιο σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

«Θα είναι δύσκολο να αντιστρέψουμε την πορεία της οικονομίας», ανέφερε η Morgan Stanley. «Ο υψηλότερος πληθωρισμός και η βραδύτερη ανάπτυξη είναι πλέον η άποψη της συναίνεσης. Όσο περισσότερο αυξάνονται οι τιμές των μετοχών, τόσο πιο επιθετική θα είναι η Fed», πρόσθεσε.

Οι τιμές του πετρελαίου

Οι ανησυχίες για τον υψηλότερο πληθωρισμό αυξήθηκαν επίσης καθώς οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν μετά τη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να απαγορεύσει τις περισσότερες εισαγωγές αργού από τη Ρωσία. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του West Texas Intermediate αυξήθηκαν περίπου 3,5% στα 119 δολάρια το βαρέλι. Το Brent αυξήθηκε κατά 1,9% σε περίπου 124 δολάρια το βαρέλι.

Έτσι, οι ενεργειακές μετοχές είναι ο μόνος θετικός κλάδος σήμερα. Η Marathon Oil σημειώνει άλμα άνω του 5%, ενώ η Diamondback Energy ενισχύεται κατά 4% και η Occidental Petroleum κερδίζει περισσότερο από 3%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street