Ένα νέο πακέτο στήριξης για τους κτηνοτρόφους θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενώ η επιστροφή του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο προσδιορίζεται για τον Οκτώβριο του 2022, με την εκκαθάριση των δηλώσεων ΟΣΔΕ.

Παράλληλα, εντός του Ιουνίου, θα ανακοινωθούν πρόσθετες παρεμβάσεις με βάση το πράσινο φως που έδωσε η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μεταφορά κονδυλίων από το β’ πυλώνα της ΚΑΠ για την ενίσχυση του πρωτογενή τομέα.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργος Γεωργαντάς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ανδρέα Πουλά.

Συγκεκριμένα, ο κ. Γεωργαντάς αναφέρθηκε στην εξασφάλιση των 26,3 εκατ. ευρώ από τα αποταμιευτικά κρίσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «έχουμε την δυνατότητα που μας έδωσε το Συμβούλιο Υπουργών, την προηγούμενη εβδομάδα, ώστε να πάρουμε ποσοστό από τα κονδύλια του δεύτερου πυλώνα της ΚΑΠ και να τα αξιοποιήσουμε στη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, λελογισμένα και στοχευμένα σε αυτούς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη».

Επίσης, για την είσπραξη της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης, ανέφερε πως από την αρχή έχουμε πει πως ειδικά για τα 60 εκατ. ευρώ που έχουν δεσμευτεί για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, αυτό θα γίνει με την εκκαθάριση των δηλώσεων ΟΣΔΕ, έτσι ώστε «να ξέρουμε τι καλλιέργειες έχει κάνει καθένας από τους δικαιούχους και αυτό μπορεί να γίνει οριστικά τον Οκτώβριο».

Ο κ. Γεωργαντάς ανέφερε πως θα διερευνηθεί η δυνατότητα για οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση, ενώ επανέλαβε ότι υπάρχει η δυνατότητα στους αγρότες, εδώ και δύο μήνες περίπου, της ειδικής έκπτωσης που υπάρχει για όλους όσους αγοράζουν πετρέλαιο κίνησης, των 15 λεπτών έκπτωσης χωρίς όριο, που γίνεται ουσιαστικά επί της αντλίας.

Στις 100.000 οι οριστικές δηλώσεις ΟΣΔΕ

Στις δηλώσεις ΟΣΔΕ που έχουν ήδη κατατεθεί αναφέρθηκε ο ΥπΑΑΤ, επισημαίνοντας ότι ξεπερνιέται ο αριθμός των 100.000 οριστικών και των 370.000 πρόχειρων αιτήσεων δηλώσεων ΟΣΔΕ.

Για το ρεύμα ο κ. Γεωργαντάς ανέφερε ότι «η πρώτη υπογραφή που έβαλα ως υπουργός, ήταν για τα 50 εκατ. ευρώ, από τη δυνατότητα του μέτρου «De Minimis», προκειμένου για να στηρίξω την προσπάθεια στην κάλυψη ποσοστού στη ρήτρα αναπροσαρμογής» και «όλο αυτό το διάστημα το μεγάλο μέρος της ρήτρας αναπροσαρμογής έχει καλυφθεί και στο νέο πακέτο μέτρων το οποίο έχει εξαγγελθεί υπάρχει η πρόβλεψη κάλυψης για τους αγρότες του 90% της αύξησης, η οποία θα υπήρχε κανονικά στο κόστος για το ηλεκτρικό ρεύμα». Παράλληλα, δόθηκαν 39 εκατ. για ενίσχυση στις ζωοτροφές. Υπενθύμισε πως η κυβέρνηση τρεις φορές, με νομοθετικές ρυθμίσεις, έχει επιταχύνει τις πληρωμές του ΕΛΓΑ με προκαταβολή για ζημιές στον πρωτογενή τομέα. Παράλληλα, ο ΕΛΓΑ έχει καταφέρει να αποπληρώσει σχεδόν το σύνολο των ζημιών του 2021, ποσά τα οποία είναι πάνω από 320 εκατ. ευρώ.

Πουλάς: Για εννέα μήνες η κυβέρνηση συνεχώς εξαγγέλλει μέτρα

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του ο κ. Πουλάς αναφέρθηκε στο γεγονός ότι για εννιά μήνες η κυβέρνηση συνεχώς εξαγγέλλει μέτρα για τους αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς της χώρας αλλά καμία  από τις ενισχύσεις για την ακρίβεια της ενέργειας και των εφοδίων δεν έχει φθάσει ακόμη στους ίδιους.

Επιπλέον, ο βουλευτής Αργολίδας άσκησε κριτική στην Νέα Δημοκρατία καθώς τα σχεδόν τρία χρόνια που βρίσκεται στην κυβέρνηση έχει αλλάξει 3 Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και 3 προέδρους στον ΟΠΕΚΕΠΕ, χωρίς να έχει καταφέρει σε αυτά τα τρία χρόνια να εκπονήσει μία μακρόπνοη στρατηγική για τον αγροτικό τομέα, ενώ πορεύεται διαρκώς με την πρακτική του βλέποντας και κάνοντας προχωρώντας μόνο σε αποφάσεις διαχειριστικού χαρακτήρα.

Ο κ. Πουλάς δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον κίνδυνο να μείνουν εκτός συνδεδεμένης ενίσχυσης αγροτικά προϊόντα μεταξύ των οποίων και τα πορτοκάλια προς χυμοποίηση καθώς και στο θέμα του ΟΣΔΕ για το οποίο ενώ η κυβέρνηση και ο ΟΠΕΚΕΠΕ είχαν πολύ χρόνο στη διάθεσή τους για την προετοιμασία της όποιας αλλαγής βλέπουμε για άλλη μία φορά τους Έλληνες παραγωγούς να ταλαιπωρούνται στην προσπάθειά τους να υποβάλλουν τις δηλώσεις ΟΣΔΕ και να αναρωτιούνται αν θα λάβουν φέτος εγκαίρως τις επιδοτήσεις μέσα στην κρίση.

Για το θέμα της αύξησης του κόστους παραγωγής λόγω της ακρίβειας της ενέργειας ο βουλευτής Αργολίδας αναφέρθηκε στις συγκεκριμένες προτάσεις που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής που είναι το πλαφόν στην ρήτρα αναπροσαρμογής της ηλεκτρικής ενέργειας και η μείωση του ΕΦΚ των καυσίμων και ειδικά του πετρελαίου κίνησης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO