O λευκός καπνός που βγήκε από την Σύνοδο Κορυφής για το θέμα του πετρελαϊκού εμπάργκο κατά της Ρωσίας δεν φαίνεται τελικά να έχει «κλείσει» οριστικά το ζήτημα του πολύπαθου, όπως εξελίσσεται, έκτου πακέτου των κυρώσεων της Ε.Ε. κατά της Μόσχας.

Συγκεκριμένα, η συζήτηση συνεχίζεται σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων τόσο σε σχέση με τις τεχνικές λεπτομέρειες που έχουν να κάνουν με την δρομολόγηση του πετρελαϊκού εμπάργκο όσο και σε σχέση με τα υπόλοιπα μέτρα που περιλαμβάνει το έκτο πακέτο, όπως η διεύρυνση του μπλόκου των ρωσικών τραπεζών από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT, όπως και την προσθήκη και άλλων προσώπων στη μαύρη λίστα της Ε.Ε.

Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, η Ουγγαρία «ξαναχτύπησε» φέρνοντας στο τραπέζι ενστάσεις που προκάλεσαν την δυσφορία των υπολοίπων. Συγκεκριμένα, έθεσε κάποια τεχνικά ζητήματα σε σχέση με την εφαρμογή του εμπάργκο, όμως κυρίως έκανε την συνάντηση… άνω-κάτω αποφασίζοντας πως από την λίστα των Ρώσων που έχουν μπει στη μαύρη λίστα της Ε.Ε. θα πρέπει να εξαιρεθεί ο Πατριάρχης της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρωσίας, Κύριλλος.

Ο Πατριάρχης, λόγω της πολιτικής στήριξης που έχει προσφέρει στο Κρεμλίνο, είχε αποφασιστεί ότι θα προστεθεί στη λίστα των Ρώσων που υπόκεινται στις κυρώσεις της Ε.Ε.

Οι ηγέτες της Ένωσης, στη συνάντηση τους στις Βρυξέλλες, ενέκριναν κατά βάση τα μέτρα του έκτου πακέτου, χωρίς να έχει γίνει κάποια συζήτηση ειδικά για το όνομα του Κύριλλου. Οπότε το σημερινό νέο ουγγρικό «όχι» φαίνεται πως αιφνιδίασε τα τεχνικά κλιμάκια.

«Η συμφωνία δεν έχει προχωρήσει καθώς η Ουγγαρία διαφωνεί με την επιβολή κυρώσεων κατά του Πατριάρχη Κυρίλλου» επιβεβαίωσε, στο Reuters, Ευρωπαίος αξιωματούχος. Έτσι για την ώρα το έκτο πακέτο των κυρώσεων, που είχε ανακοινωθεί από την Κομισιόν εδώ και εβδομάδες, εξακολουθεί να βρίσκεται στον… αέρα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή