Μείωση παρουσίασαν οι κενές θέσεις εργασίας τον Απρίλιο, αν και παρέμειναν σε πολύ υψηλά επίπεδα επιβεβαιώνοντας τα «σφιχτά» δεδομένα στην αμερικανική αγορά εργασίας. Αυτό σημαίνει πως οι πιέσεις για την αύξηση των μισθών θα διατηρηθούν συντηρώντας τον υψηλό πληθωρισμό.

Σύμφωνα με την έκθεση JOLTS που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εργασίας, οι κενές θέσεις υποχώρησαν κατά 455.000 στα 11,4 εκατ. σε σχέση με τον περασμένο μήνα.

Οι απολύσεις υποχώρησαν σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, επιβεβαιώνοντας τα στενά περιθώρια που έχουν οι επιχειρήσεις να ανανεώσουν ή να προσελκύσουν προσωπικό. Οι απολύσεις μειώθηκαν κατά 170.000 στο ιστορικό χαμηλό των 1,246 εκατ. Την ίδια ώρα οι προσλήψεις υποχώρησαν επίσης κατά 59.000 στα 6,586 εκατ. νούμερο με το οποίο ο ρυθμός των προσλήψεων διαμορφώθηκε στο 4,4%.

Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, σε δηλώσεις του τον περασμένο μήνα είχε παραδεχτεί πως τα κενά στην αγορά εργασίας είναι υπερβολικά μεγάλα. Ο δείκτης της ανεργίας παρέμεινε τον Απρίλιο στο 3,6%, ήτοι σε χαμηλό διετίας.

Βελτίωση της μεταποίησης

Σε έτερη έκθεση ανακοινώθηκαν τα τελευταία στοιχεία από το μέτωπο της μεταποιητικής δραστηριότητας, τα οποία εμφανίστηκαν βελτιωμένα, καθώς η ζήτηση αγαθών παραμένει ισχυρή καθησυχάζοντας όσους φοβούνται για τις επιπτώσεις της επιθετικής νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve στην ανάπτυξη.

Ο δείκτης του Institute for Supply Management ανέβηκε στις 56,1 μονάδες τον Μάιο, από τις 55,4 μονάδες τον Απρίλιο. Με τον τρόπο αυτό διαψεύστηκαν ευχάριστα οι αναλυτές που προέβλεπαν υποχώρηση στις 54,5 μονάδες.

Πάντως, η διαμόρφωση του δείκτη σταθερά πάνω από το όριο των 50 μονάδων παραπέμπει σε επέκταση, ανάπτυξη του κλάδου της μεταποίησης που αναλογεί στο 12% της αμερικανικής οικονομίας.

Αναλυτές, σχολιάζοντας τα στοιχεία, υποστήριξαν πως η έκθεση δείχνει ότι η επιθετική νομισματική πολιτική που έχει υιοθετήσει η Fed δεν οδηγεί, τουλάχιστον για την ώρα, σε υποχώρηση της ζήτησης στην ευρύτερη οικονομία και απομακρύνει τα σενάρια ύφεσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή