Μπορεί παραδοσιακά η επικεφαλής της Federal Reserve του Σαν Φρανσίσκο, Μέρι Ντάλι, να εντάσσεται στο στρατόπεδο των περιστεριών σε ό,τι αφορά την άσκηση της νομισματικής πολιτικής, ωστόσο -με τις τιμές να καλπάζουν-  υιοθετεί μια ολοένα και πιο γερακίσια στάση…

Σε συνέντευξής της στο CNBC η κ. Ντάλι είπε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια σε επίπεδο που να μην τονώνει πλέον την οικονομία όσο το δυνατόν γρηγορότερα, συμπεριλαμβανομένων των αυξήσεων κατά 50 μονάδες βάσης στις επόμενες δύο συνεδριάσεις της κεντρικής τράπεζας. Και μάλιστα υποστήριξε ότι τα επιτόκια θα πρέπει να φτάσουν στο 2,5% όσο πιο γρήγορα μπορούμε.

«Ας φτάσουμε εκεί όσο πιο γρήγορα μπορούμε», είπε χαρακτηριστικά, θεωρώντας ως ουδέτερο επιτόκιο – ένα επίπεδο που ούτε ανεβάζει στροφές ούτε περιορίζει την οικονομική ανάπτυξη – το 2,5%.

Η Ντάλι προειδοποίησε ωστόσο ότι η πορεία του πληθωρισμού, ακόμα κι όταν η Fed φτάσει τα επιτόκια σε ουδέτερο επίπεδο, εξαρτάται επίσης από άλλους παράγοντες εκτός από την προθυμία των καταναλωτών των ΗΠΑ να ξοδέψουν, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και τα lockdown στην Κίνα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της COVID-19. που έχουν επιδεινώσει τα υπάρχοντα ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας.

«Προσμένουμε να ανακάμψει κάπως η προσφορά και να μειωθεί λίγο η ζήτηση. Εάν κανένα από αυτά τα πράγματα δεν συνεργαστεί, τότε πρέπει να πάμε σε περιοριστικό έδαφος», είπε η Ντάλι, αν και σημείωσε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να είναι εξίσου ανοιχτοί σε αναστολή των αυξήσεων των επιτοκίων εάν ο πληθωρισμός μειωθεί από μόνος του.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή