Καναδάς: Νέα επιθετική αύξηση των επιτοκίων

Ανοικτοί σε ακόμα πιο δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού

Καναδάς: Νέα επιθετική αύξηση των επιτοκίων

Ένα ακόμα επιθετικό βήμα στην νομισματική της πολιτική έκανε σήμερα η Τράπεζα του Καναδά, αυξάνοντας το επιτόκιο overnight κατά 50 μονάδες βάσης για δεύτερη συνεχόμενη φορά. Παράλληλα, προειδοποίησε ότι μπορεί να ενεργήσει «πιο δυναμικά» εάν χρειαστεί για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

Κατόπιν αυτού το επιτόκιο overnight διαμορφώνεται στο 1,5%. Αν και η απόφαση αυτή ήταν εν πολλοίς αναμενόμενη  και είχε προεξοφληθεί από τις αγορές η ρητορική που επελέγη στην ανακοίνωση της Τράπεζας, καταδεικνύει ότι η Τράπεζα ανησυχεί σημαντικά για την ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων και την παγίωση των τιμών σε υψηλά επίπεδα.

Μάλιστα, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται στο προσεχές διάστημα να υιοθετηθεί ακόμα ταχύτερος ρυθμός σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.

Οι αναλυτές αναμένουν μια ακόμη άνοδο κατά μισή μονάδα στη συνεδρίαση της 13ης Ιουλίου, ωστόσο η επιθετική ανακοίνωση ανοίγει ένα παράθυρο για ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό. Η κεντρική τράπεζα φαίνεται να σταματά γύρω στο όριο του 3% εντός του έτους.

Ανησυχία για τον πληθωρισμό

Η κεντρική τράπεζα «είναι έτοιμη να δράσει πιο δυναμικά εάν χρειαστεί για να εκπληρώσει τη δέσμευσή της να επιτύχει τον στόχο του πληθωρισμού 2%,» ανέφερε χαρακτηριστικά η επίσημη ανακοίνωση.

«Ο κίνδυνος να παγιωθεί ο αυξημένος πληθωρισμός έχει αυξηθεί», δήλωσαν οι αξιωματούχοι, προσθέτοντας ότι θα χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία τους για να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στους στόχους και να διατηρήσουν τις προσδοκίες «καλά αγκυρωμένες».

Ο κυβερνήτης Τιφ Μάκλεμ δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο αύξησης 75 μονάδων βάσης ή μεγαλύτερης για τον περιορισμό του πληθωρισμού. Είπε επίσης ότι το επιτόκιο πολιτικής θα μπορούσε να υπερβεί το ουδέτερο εύρος 2%-3% για μια περίοδο, εάν χρειαστεί.

Ο πληθωρισμός του Καναδά ανήλθε στο 6,8% τον Απρίλιο.

OT Originals

Περισσότερα από World

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο