Παράθυρο για μετριοπαθή ρυθμό αύξησης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από το καλοκαίρι «άνοιξε» ο κορυφαίος οικονομολόγος της Τράπεζας, αποκηρύσσοντας με τον τρόπο αυτό τις φωνές που ζητούν πιο επιθετική στρατηγική για την σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής.

«Αυξήσεις των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο είναι ένας στάνταρ (βασικός) ρυθμός» τόνισε χαρακτηριστικά ο Φίλιπ Λέιν, μιλώντας στην ισπανικής επιχειρηματική εφημερίδα Cinco Dias, εξηγώντας πως η διαδικασία ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής και της απόσυρσης των μέτρων στήριξης «θα πρέπει να είναι σταδιακή».

Ο κύριος Λέιν ουσιαστικά άνοιξε για πρώτη φορά τα χαρτιά του, επιλέγοντας να γίνει πιο σαφής συμπληρώνοντας τις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ, την περασμένη εβδομάδα, η οποία για πρώτη φορά έστειλε σήμα για το πλάνο που βρίσκεται στο τραπέζι για τον τερματισμό της οκταετούς πολιτικής των αρνητικών επιτοκίων κάνοντας λόγο για μηδενισμό τους μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Που διαφωνούν τα μέλη του συμβουλίου 

Το σύνολο των μελών του συμβουλίου φαίνεται πλέον να συμφωνούν πως ήγγικεν η ώρα για την αντιστροφή της νομισματικής πολιτικής της τράπεζας, όμως υπάρχουν διαφωνίες αναφορικά με τον ρυθμό των αυξήσεων.

Τα γεράκια του συμβουλίου πιέζουν να υιοθετηθεί ο πιο δυναμικός ρυθμός που ακολουθεί πλέον η Federal Reserve με αυξήσεις των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα κάθε φορά. Ανάμεσα τους ο διοικητής της Τράπεζας της Αυστρίας, Ρόμπερτ Χόλτσμαν, ο οποίος προ ημερών δήλωσε ανοιχτά πως η ΕΚΤ θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης τον Ιούλιο, καθώς «οποιαδήποτε άλλη απόφαση ρισκάρει να θεωρηθεί ως υπερβολικά χλιαρή».

Τα γεράκια προτάσσουν ως βασικό επιχείρημα το γεγονός πως ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη συνεχίζει να ανεβαίνει, όπως αναμένεται να επιβεβαιωθεί κι από τα στοιχεία που θα δημοσιευτούν αύριο, Τρίτη. Συγκεκριμένα, οι αναλυτές εκτιμούν πως ο δείκτης «έπιασε» και νέο ιστορικό υψηλό τον Μάιο, στο 7,7%, ήτοι δηλαδή σχεδόν τέσσερις φορές πάνω από το όριο ασφαλείας του 2% που θέτει η ΕΚΤ.

Παρόλ’ αυτά, ο κορυφαίος οικονομολόγος της Τράπεζας δεν δείχνει να συμμερίζεται την άποψη αυτή που είναι πιο κοντά και στην άποψη της κυρίας Λαγκάρντ. Τα «περιστέρια» εκτιμούν πως στα οικονομικά στοιχεία υπάρχουν σαφή σημάδια της οικονομικής πίεσης που ασκεί κυρίως ο πόλεμος στις οικονομίες της περιοχής, οπότε τα βήματα σύσφιγξης θα πρέπει να είναι προσεκτικά.

Ραντεβού τον Ιούλιο 

Η ίδια η ΕΚΤ στα νέα οικονομικά στοιχεία που θα δημοσιεύσει την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να παραδεχτεί πως ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε επίμονα υψηλά επίπεδα για περισσότερο καιρό από ότι αρχικά αναμενόταν, αλλά θα επισημάνει ταυτόχρονα πως οι ρυθμοί ανάπτυξης κινούνται χαμηλότερα από τα αρχικά προβλεπόμενα επίπεδα.

Σε κάθε περίπτωση ουδείς περιμένει αλλαγή της επιτοκιακής πολιτικής στο συμβούλιο της επόμενης εβδομάδας. Το κρίσιμο συμβούλιο αναμένεται να είναι αυτό του Ιουλίου, που ουσιαστικά θα επηρεάσει καθοριστικά και την εξέλιξη που θα ακολουθήσει τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο από εκεί και πέρα, όπως επεσήμανε και ο κύριος Λέιν, πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, καθώς θα υπάρχει σαφέστερη εικόνα για την δυναμική του πληθωρισμού, αλλά και την ζημιά στις οικονομίες που θα έχει προκαλέσει ο πόλεμος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή