Με το βλέμμα στη σημερινή σύνοδο του ΟΠΕΚ+ οι επενδυτές διατηρούν επιφυλακτική στάση στην αγορά πετρελαίου, με αποτέλεσμα οι τιμές να έχουν πτωτική τάση, κινούμενες γύρω από τα 114 δολάρια το βαρέλι.

Μετά τα κέρδη που αποκόμισαν από το πρόσφατο ράλι των τιμών, οι αγορές αναμένουν με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα της σημερινής συνόδου, μετά και τα δημοσιεύματα που φέρουν τη Σαουδική Αραβία διατεθειμένη να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου ανταποκρινόμενη στις εκκλήσεις των ΗΠΑ.

Το Brent υποχώρησε 2,07 δολ. ή 1,8%, στα 114,22 δολ. το βαρέλι στις 09:49 ώρα Ελλάδας, μετά τη χθεσινή άνοδο 0,6%.

Το αμερικανικό αργό πετρέλαιο υποχώρησε 2,21 δολάρια ή 1,9%, στα 113,05 δολάρια το βαρέλι, μετά την άνοδο 0,5% της Τετάρτης.

Οι δείκτες αναφοράς διατηρούν ανοδική τάση εδώ και βδομάδες, λόγω της πίεσης που ασκείται στις ρωσικές εξαγωγές από τις κυρώσεις της Δύσης.

Ο ΟΠΕΚ

Την ίδια στιγμή, ενώ η σταδιακή επιστροφή της Κίνας στην κανονικότητα μετά τα αυστηρά lockdown για τον COVID-19 λειτουργούν υποστηρικτικά στις τιμές, το ενδεχόμενο η Σαουδική Αραβία να αυξήσει την παραγωγή επιβάρυνε την αγορά, δήλωσε στο Reuters ο Tsuyoshi Ueno, ανώτερος οικονομολόγος στο Ερευνητικό Ινστιτούτο NLI.

Άλλες πηγές προσκείμενες στον ΟΠΕΚ+ υποστηρίζουν ότι ο οργανισμός θα διατηρήσει αμετάβλητη την πολιτική παραγωγής του.

«Δεν περιμένουμε καμία έκπληξη από τον ΟΠΕΚ+ καθώς ο όμιλος είναι απίθανο να αλλάξει την πολιτική του όταν ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επισκέπτεται τη Σαουδική Αραβία», δήλωσε ο Kazuhiko Saito, επικεφαλής αναλυτής της Fujitomi Securities.

Η WSJ έγραψε την Τρίτη ότι ορισμένα μέλη του ΟΠΕΚ, εξετάζουν το ενδεχόμενο να αναστείλουν τη συμμετοχή της Ρωσίας στη συμφωνία για τα επίπεδα παραγωγής πετρελαίου καθώς οι δυτικές κυρώσεις βλάπτουν την ικανότητα της χώρας να παράγει μεγαλύτερες ποσότητες.

Σύμφωνα, τέλος, με πηγές προσκείμενες στον ΟΠΕΚ, τεχνική επιτροπή του οργανισμού υποβάθμισε την πρόβλεψή της για το πλεόνασμα της αγοράς πετρελαίου το 2022 κατά περίπου 500.000 bpd σε 1,4 εκατομμύρια bpd, ανέφεραν δύο πηγές του ΟΠΕΚ+.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές