Διατεθειμένη να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου φέρεται η Σαουδική Αραβία, εάν η παραγωγή της Ρωσίας μειωθεί πολύ εξαιτίας των κυρώσεων της Δύσης, σύμφωνα με ρεπορτάζ των FT το οποίο επικαλείται το Reuters.

Αλλαγή στάσης

Με βάση το ρεπορτάζ, έχουν γίνει συζητήσεις για το ενδεχόμενο να υπάρξει άμεση αύξηση της παραγωγής της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και είναι πιθανό σχετικό ανακοινώσεις να γίνουν σήμερα στη διάρκεια της συνόδου του ΟΠΕΚ+ στη Βιέννη.

Διαβάστε επίσης: Εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο – Μύθοι και πραγματικότητα

Οι αυξήσεις της παραγωγής που είναι προγραμματισμένες για τον Σεπτέμβριο θα μπορούσαν να επισπευσθούν και να γίνουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, σύμφωνα με τις πηγές των FT.

Μέχρι τώρα, η Σαουδική Αραβία δεν ανταποκρινόταν στις διεθνείς εκκλήσεις να αυξήσει σημαντικά την παραγωγή πέραν της αύξησης που έχει συμφωνηθεί στο πλαίσιο του ΟΠΕΚ+. Ωστόσο, φέρεται να συμφώνησε να μετατοπιστεί από αυτήν τη θέση στο πλαίσιο της εν εξελίξει επαναπροσέγγισης της Ουάσινγκτον και του Ριάντ.

Η σημερινή σύνοδος του ΟΠΕΚ+

Στο επίκεντρο της σημερινής συνόδου του ΟΠΕΚ+ αναμένεται να βρίσκεται το εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο, που θεωρητικά θα μειώσει τις εισαγωγές της κατά το 90% ως το τέλος της χρονιάς.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επίσης δεσμευτεί να σταματήσει τις εισαγωγές ως το τέλος της χρονιάς, ενώ οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει ήδη εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και στο ρωσικό φυσικό αέριο.

Ορισμένοι αναλυτές προβλέπουν ρήξη στην ομάδα ΟΠΕΚ+, ως και αποκλεισμό της Ρωσίας από τον καθορισμό των ποσοστώσεων, εν μέσω αμερικανοσαουδαραβικών ζυμώσεων, αναφέρει η WSJ, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Διαβάστε επίσης: ΟΠΕΚ+: Η συνεδρίαση της Πέμπτης και η εξαίρεση της Ρωσίας από τις ποσοστώσεις παραγωγής

Παρότι μέχρι τώρα, το Ριάντ δεν έδειχνε διατεθειμένο να ανακουφίσει τις αγορές, ο σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Φάισαλ μπιν Φαρχάν είπε χαρακτηριστικά στο πρόσφατο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός πως τα βασίλειο «έκανε ό,τι μπορούσε» και ότι το ζήτημα «είναι πιο περίπλοκο από το να προστεθούν απλώς βαρέλια στην αγορά».

Το ότι οι οικονομίες του Κόλπου κωφεύουν στις δυτικές εκκλήσεις οφείλεται εν μέρει στο ότι αποκομίζουν τεράστια κέρδη, καθώς το βαρέλι έχει φτάσει πολύ πάνω από 100 δολάρια. Η Σαουδική Αραβία κατέγραψε το πρώτο τρίμηνο τη μεγαλύτερη ανάπτυξη της οικονομίας της τα τελευταία χρόνια. Εξ ου και οι «δισταγμοί τους να ανοίξουν περισσότερο τις στρόφιγγες», που δεν είναι σίγουρο ότι θα αρθούν, σχολιάζει η Σουζάνα Στρίτερ, αναλύτρια της Hargreaves Lansdown.

Πάντως, ακόμη κι αν το ήθελε, η ομάδα ΟΠΕΚ+ δεν θα μπορούσε να αντικαταστήσει τις ποσότητες από τη Ρωσία που θα αφαιρεθούν από την αγορά, με δεδομένες τις δυσκολίες κάποιων χωρών μελών της να καλύψουν τις ποσοστώσεις τους, εκτιμούν αναλυτές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή