Η Ουκρανία αύξησε αισθητά το βασικό της επιτόκιο στο 25% από 10% την Πέμπτη, για πρώτη φορά μετά τη ρωσική εισβολή, για να αντιμετωπίσει τον διψήφιο πληθωρισμό και να προστατεύσει εισοδήματα και αποταμιεύσεις καθώς ο πόλεμος μαίνεται.

Η εισβολή, όπως αναφέρει το Reuters, έχει καταστρέψει την ουκρανική οικονομία, η οποία αναμένεται να συρρικνωθεί τουλάχιστον κατά το ένα τρίτο φέτος. Ο πόλεμος έχει αναγκάσει το 40% των επιχειρήσεων να κλείσουν, έχει καταστρέψει υποδομές, μπλόκαρε ναυτιλιακές διαδρομές και κατέστρεψε τις πόλεις.

Αύξηση του επιτοκίου

Η Εθνική Τράπεζα της Ουκρανίας (NBU) είχε παγώσει το επιτόκιο στο 10% στην αρχή της εισβολής, ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα προϊδέασε ότι θα μπορούσε να αρχίσει αύξηση των επιτοκίων καθώς η επιχειρηματική δραστηριότητα ανέκαμψε εν μέρει στα ασφαλέστερα μέρη της χώρας.

«Η Εθνική Τράπεζα αναμένει ότι η αύξηση του προεξοφλητικού επιτοκίου στο 25% θα είναι αρκετή για να αμβλύνει την πίεση στην αγορά συναλλάγματος και να σταθεροποιήσει τις πληθωριστικές προσδοκίες, οι οποίες μακροπρόθεσμα θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για τη μετάβαση σε έναν ανοδικό κύκλο», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Ο διψήφιος πληθωρισμός

Ο πληθωρισμός ήταν ήδη διψήφιος πριν από την έναρξη της σύγκρουσης και ανέβηκε περαιτέρω σε περίπου 17% τον Μάιο από 16,4% τον Απρίλιο, σύμφωνα με εκτιμήσεις της NBU. Η τράπεζα είπε επίσης ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να διπλασιαστεί το 2022 από 10% το 2021.

Προστασία εισοδήματος και αποταμιεύσεων

«Ο σκοπός αυτού του αποφασιστικού βήματος, μαζί με άλλα μέτρα, είναι η προστασία των εισοδημάτων και των αποταμιεύσεων στο εθνικό νόμισμα χρίβνια. Η αύξηση της ελκυστικότητας των περιουσιακών στοιχείων σε χρίβνια, η μείωση των πιέσεων στην αγορά συναλλάγματος και η ενίσχυση της ικανότητας της Εθνικής Τράπεζας να διασφαλίζει τη σταθερότητα των συναλλαγματικών ισοτιμιών και να περιορίζει τον πληθωρισμό κατά τη διάρκεια του πολέμου», ανέφερε η NBU. Ο αριθμός των μικρών επιχειρήσεων που είχαν αναστείλει τη λειτουργία τους τον Απρίλιο μειώθηκε στο 26% από 73% τον Μάρτιο, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Επιχειρήσεων και της ένωσης επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή