Να διπλασιάσει τα deals που θα κάνει εντός του 2022 στοχεύει η Ideal Holdings, καθώς μετά τις εξαγορές της Coleus Packaging, στη Νότια Αφρική και της εταιρείας κυβερνοασφάλειας Netbull πρόκειται να πραγματοποιήσει δύο νέες επενδύσεις έως το τέλος του έτους, με την προϋπόθεση φυσικά ότι «δεν θα πέσει ο ουρανός στο κεφάλι μας», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, πρόεδρος της εταιρείας.

Τουλάχιστον η μία από τις δύο νέες επενδύσεις θα ισχυροποιήσει τα μεγέθη της Ideal Holdings στον τομέα της κυβερνοασφάλειας όπου δραστηριοποιείται η Adacom μέσω της οποίας έγινε η εξαγορά της Netbull.

Εκτός από τα νέα deals, οι στόχοι της εισηγμένης για εφέτος περιλαμβάνουν την τυπική ολοκλήρωση της εξαγοράς της Coleus (αναμένεται να ολοκληρωθεί με την έγκριση της γνωστοποίησης στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ν. Αφρικής μέχρι 30 Ιουνίου 2022), τη διασφάλιση της ομαλής εξέλιξης του επιχειρηματικού πλάνου για το 2022, δεδομένης της γεωπολιτικής κρίσης και των πληθωριστικών πιέσεων και την όσο γίνεται καλύτερη προετοιμασία για το 2023.

Κατά την εκτίμηση του κ. Παπακωνσταντίνου όλοι οι στόχοι φαίνεται πως θα επιτευχθούν, μιας και τα οικονομικά μεγέθη των τριών εταιρειών της Ideal Holdings (Astir Vitogiannis – Coleus Packaging στην παραγωγή μεταλλικών πωμάτων, Adacom – Netbull στην κυβερνοασφάλεια και Three Cents στην αναψυκτικά για την παρασκευή κοκτέιλ) στο πεντάμηνο εμφανίζουν ισχυρή δυναμική ανάπτυξης, ενώ η αβεβαιότητα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και του υψηλού πληθωρισμού δεν έχει «αγγίξει» ακόμη το business σημαντικά.

Ερωτηθείς για το πώς θα κλείσει η χρονιά, ο κ. Παπακωνσταντίνου απέφυγε να κάνει ακριβείς προβλέψεις, απλώς περιορίστηκε να πει πως ο τζίρος των 105 εκατ. και τα 15,5 εκατ. EBITDA που είχαν οι εταιρείες της Ideal το 2021 θα ξεπεραστούν.

Ωστόσο, επίσημες προβλέψεις σχετικά με το σύνολο του 2022 θα ανακοινωθούν με την δημοσίευση των αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου.

Astir Vitogiannis – Coleus Packaging

Ο κύκλος εργασιών της Astir, η οποία εξάγει πάνω από 95% της παραγωγής της, το 2021 ήταν σε ενοποιημένη βάση 60 εκατ. ευρώ με EBITDA 10,8 εκατ. ευρώ και με βάση τις εκτιμήσεις της διοίκησης εφέτος τα μεγέθη θα είναι σημαντικά μεγαλύτερα.

Επενδυτικός στόχος είναι η λειτουργική βελτίωση της εξαγορασθείσας Coleus σε επίπεδα παρόμοια της Astir, η περαιτέρω αύξηση των μεγεθών και η  αποκρυστάλλωση της αξίας μέσω συμμετοχής σε μεγαλύτερο σχήμα.

Adacom – Netbull

Η Adacom είναι από τις παλαιότερες και πλέον γνωστές εταιρείες στον χώρο των trust services και cybersecurity, με μεγάλο πελατολόγιο στην Ελλάδα και το  εξωτερικό. Η Netbull είναι μια εταιρεία κυβερνοασφάλειας με εξειδίκευση στα managed security services που προσφέρονται μέσω του δικού της πολυβραβευμένου κέντρου ασφαλούς λειτουργίας «eIASIS».

Επενδυτικός στόχος είναι η συγχώνευση των δύο εταιρειών και η περαιτέρω επένδυση στον χώρο τα κυβερνοασφάλειας και την πληροφορικής.

Το 2021 σε ενοποιημένη βάση ο κύκλος εργασιών ήταν 17 εκατ. ευρώ με EBITDA 2,4 εκατ. ευρώ και προβλέπεται ότι το 2022 τα μεγέθη θα είναι σημαντικά μεγαλύτερα.

Three Cents Artisanal Beverages

Η πρωτοποριακή εταιρεία premium mixers & tonics ιδρύθηκε στα τέλη του 2014 ξεκινώντας σαν μια ιδέα 4 νέων ανθρώπων, με στόχο να προσφέρουν στους επαγγελματίες του χώρου της εστίασης ένα premium και διαφορετικό προϊόν.

Τα προϊόντα της εταιρείας Three Cents εξάγονται σε περισσότερες από 34  χώρες και το 2022 αναμένεται οι πωλήσεις στο εξωτερικό να υπερβούν τις πωλήσεις στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα θα κάνει ρεκόρ πωλήσεων. Το 2021 η εταιρεία έκανε πωλήσεις 7,7 εκατ. ευρώ και EBITDA 1,5 εκατ. ευρώ. Επενδυτικός στόχος είναι η άνοδος των πωλήσεων μέσω επενδύσεων σε marketing και promotion και η ισχυροποίηση του brand σε διεθνές επίπεδο.

Η μόνη εταιρεία με χαρακτηριστικά private equity στο ΧΑ

Η Ideal Holdings, η οποία άλλαξε ιδιοκτησιακό καθεστώς πέρσι, δεν αποτελεί όμιλο εταιρειών με την έννοια του επιχειρηματικού ομίλου, ο οποίος έχει σταθερές συμμετοχές και έχει επιλέξει από την ίδρυσή του τους κλάδους στους οποίους δραστηριοποιείται, επεσήμανε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Είναι η μόνη εταιρεία στο ελληνικό Χρηματιστήριο με φιλοσοφία και χαρακτηριστικά private equity με στόχο την: αύξηση των επενδύσεών του, τη δημιουργία υπεραξίας, την εστίαση στις επιχειρησιακές και οικονομικές επιδόσεις και την αποεπένδυση σε μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα (4-5 χρόνια).

Η επένδυση σε εταιρείες με υγιή οικονομικά στοιχεία, cash flow, δυνατότητες ανάπτυξης, ισχυρή θέση στον κλάδο τους και καλή διοικητική ομάδα, η ανάληψη μέτριου κινδύνου σε μέσο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα, η ενεργή και διαρκή αναζήτηση δημιουργίας υπεραξιών μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων και η αναζήτηση δείκτη εσωτερικής απόδοσης (IRR) τουλάχιστον 20% αποτελούν την επενδυτική φιλοσοφία της εταιρείας.

Απόδοση 26,6%

Αυτή τη στιγμή η απόδοση των επενδυμένων κεφαλαίων της Ideal Holdings ύψους 110 εκατ. ευρώ φθάνει το 26,6%.

Όσον αφορά τη μετοχική σύνθεση της εταιρείας, το 37% ελέγχει το management της Virtus και των εταιρειών, με το μεγαλύτερο ποσοστό να ελέγχει ο κ. Στέλιος Βυτόγιαννης της Astir Vitogiannis. Στο 20% έχει «πέσει» η συμμετοχή της οικογένειας Δαυίδ – Λεβέντη, των παλαιών μετόχων της εταιρείας. Με 26% συμμετέχουν οι θεσμικοί επενδυτές, ενώ συμμετοχή 5% διαθέτει το fund VNK των αδελφών Κάτσου. Με 5% συμμετέχει και η Olympia Group του Πάνου Γερμανού, ενώ ένα 7% ανήκει σε μικροεπενδυτές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις