Οι τιμές του πετρελαίου σημείωναν άνοδο την Παρασκευή με τις αγορές να αφήνουν πίσω τους την απόφαση του ΟΠΕΚ+ για περιορισμένη αύξηση της παραγωγής και να αμφισβητούν εάν αυτή θα καλύψει τις απώλειες από τη Ρωσία και τις αυξημένες ανάγκες της Κίνας.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης επί του αργού αμερικανικού West Texas Intermediate (WTI) σημείωναν άνοδο 7 σεντ στα 116,94 δολάρια το βαρέλι ενώ στο αργό Brent 18 σεντς στα 117,79 δολάρια το βαρέλι.

Αύξηση παραγωγής

Την Πέμπτη, ο ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσε αύξηση της παραγωγής του κατά 648.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, αντί για 432.000 bpd όπως είχε συμφωνηθεί προηγουμένως. Η αύξηση θα κατανεμηθεί αναλογικά μεταξύ των χωρών-μελών, με τη Ρωσία να περιλαμβάνεται στο σύμφωνο και μέλη όπως η Αγκόλα και η Νιγηρία να έχουν ήδη αποτύχει να επιτύχουν τους στόχους τους, οι αναλυτές, όπως αναφέρει το Reuters, είπαν ότι η αύξηση της προσφοράς είναι πιθανό να είναι μικρότερη από αυτή που ανακοινώθηκε.

«Το γεγονός ότι η Ρωσία έμεινε στον όμιλο υποδηλώνει ότι η παραγωγή από το γκρουπ θα συνεχίσει να αγωνίζεται για να καλύψει ακόμη και αυτή τη μέτρια αύξηση. Η ρωσική παραγωγή έχει ήδη μειωθεί κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως από την εισβολή της στην Ουκρανία, και είναι πιθανό να μειωθεί ακόμη περισσότερο καθώς αρχίζει η απαγόρευση της ΕΈ», ανέφεραν σε σημείωμα οι αναλυτές της ANZ Research.

«Για να το θέσω αλλιώς, οι διαπραγματευτές πιστεύουν ότι η σταδιακή αύξηση είναι πολύ μικρή σε σχέση με τους αυξανόμενους καθοδικούς κινδύνους προσφοράς από το εμπάργκο της ΕΕ εν μέσω αναμενόμενης αυξημένης ζήτησης από την Κίνα», είπε ο διευθύνων σύμβουλος της SPI Asset Management Stephen Innes. Επιπλέον κυβερνητικά στοιχεία της Πέμπτης έδειξαν ότι τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο την εβδομάδα έως τις 27 Μαΐου ενώ και τα αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν, αψηφώντας τις προσδοκίες για αύξηση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης