Mircrosoft: Δεν θα αντιταχθεί στη δημιουργία σωματείων εργαζομένων

Στον αντίποδα της Apple και της Amazon, η Microsoft εμφανίζεται διαλλακτική

Mircrosoft: Δεν θα αντιταχθεί στη δημιουργία σωματείων εργαζομένων

Η Microsoft δεν θα αντιταχθεί σε προσπάθειες συνδικαλισμού των εργαζομένων της. Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της εταιρείας της Μπραντ Σμιθ, δίνοντας -πιθανόν- ένα στίγμα ότι ο τομέας της τεχνολογίας αρχίζει να αποδέχεται την οργάνωση των εργαζομένων του σε σωματεία.

Όπως είπε ο Σμιθ, η εταιρία αναγνωρίζει το νομικό δικαίωμα των εργαζομένων να οργανώσουν ή συμμετέχουν σε σωματεία, παρά το γεγονός ότι η διοίκηση ποτέ δεν θα θεωρήσει απαραίτητο να υπάρχει σωματείο για να συζητήσει για εργασιακά ζητήματα.

Διαβάστε επίσης: Apple: Αυξάνει το ωρομίσθιο – «Ασύμφορη» η συλλογική διαπραγμάτευση, προειδοποιεί τους υπαλλήλους

Η δέσμευση αυτή, πρέπει να σημειωθεί, έρχεται σε αντίθεση με πρόσφατες αντιδράσεις απέναντι σε προσπάθειες εργαζομένων να συνδικαλιστούν. Για παράδειγμα, τον προηγούμενο μήνα μία  ομάδα εργαζόμενων σε ένα τμήμα της εταιρίας Activision Blizzard που παράγει το βιντεοπαιχνίδι “Call of Duty” και η οποία εξαγοράστηκε από την Microsoft ψήφισε υπέρ του συνδικαλισμού εργαζομένων. Η επιχείρηση από την πλευρά της σχολίασε ότι δεν θα έπρεπε 19 εργαζόμενοι να είναι σε θέση να πάρουν μία απόφαση που θα επηρεάσει μία μεγαλύτερη ομάδα των εργαζομένων της.

Πάντως ο Σμιθ δήλωσε ότι «οι πρόσφατες εκστρατείες συνδικαλισμού των εργαζομένων σε ολόκληρη την χώρα, συμπεριλαμβανομένου και του τεχνολογικού τομέα, μας οδηγούν να συμπεράνουμε ότι αναπόφευκτα τα ζητήματα αυτά θα αγγίξουν περισσότερες επιχειρήσεις, ενδεχομένως συμπεριλαμβανομένης και της δικής μας».

Η Amazon

Η Amazon, πάλι, η οποία μόνο στις ΗΠΑ απασχολεί 1,1 εκατ. εργαζομένους, εδώ και πολύ καιρό εκδηλώσει την αντίθεσή της σε προσπάθειες των εργαζομένων σε αποθήκες της να συνδικαλιστούν, ενώ τον προηγούμενο μήνα, κατηγορήθηκε ότι απειλεί το προσωπικό της σχετικά με τη διεξαγωγή ψηφοφορίας για την οργάνωση σωματείου εργαζομένων.

Η διοίκηση του τεχνολογικού κολοσσού φαίρεται να έχει δαπανήσει πολύ σημαντικά ποσά, προσλαμβάνοντας ειδικούς συμβούλους για να αποτρέψουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, με κάποιους από ατυτούς να καταγγέλλουν ακόμη και παρενόχληση τους.

Αντιστοίχως, η εταιρεία κατηγορεί τις συνδικαλιστικές ενώσεις πως από την πλευρά τους πιέζουν και παρενοχλούν τους εργαζομένους για να υποστηρίξουν το αίτημα για τη δημιουργία συνδικάτου.

Η Αpple

Η Apple, στη σκιά της κινητοποίησης υπαλλήλων λιανικής της εταιρείας να προχωρήσουν στη δημιουργία σωματείων, ανακοίνωσε ότι αυξάνει το βασικό ωρομίσθιο των υπαλλήλων λιανικής από 20 σε 22 δολάρια, προειδοποιώντας εμμέσως πλην σαφώς τους… επίδοξους συνδικαλιστές -σύμφωνα με ηχογραφημένο μήνυμα του ανώτερου αντιπροέδρου λιανικής και ανθρώπινου δυναμικού- ότι «έχουμε μια σχέση που βασίζεται σε μια ανοιχτή, συνεργατική και άμεση δέσμευση, η οποία πιστεύω ότι θα μπορούσε να αλλάξει θεμελιωδώς εάν ένα κατάστημα εκπροσωπείται από ένα σωματείο που θα διεκδικεί συλλογική σύμβαση εργασίας»

«Οι πρόσφατες εκστρατείες συνδικαλισμού των εργαζομένων σε ολόκληρη την χώρα, συμπεριλαμβανομένου και του τεχνολογικού τομέα, μας οδηγούν να συμπεράνουμε ότι αναπόφευκτα τα ζητήματα αυτά θα αγγίξουν περισσότερες επιχειρήσεις, ενδεχομένως συμπεριλαμβανομένης και της δικής μας», είπε ο Σμιθ.

OT Originals

Περισσότερα από Διεθνή

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο