Σε έναν διαρκή μετασχηματισμό βρίσκεται η Sunlight Group η ελληνική εταιρεία τεχνολογίας που ειδικεύεται στις ολοκληρωμένες και καινοτόμες λύσεις αποθήκευσης ενέργειας.

Εδώ και ενάμισι χρόνο, η εταιρεία μέλος του ομίλου Olympia (συμφερόντων Π. Γερμανού), ξεδιπλώνει το στρατηγικό της σχέδιο για την ενδυνάμωση και περαιτέρω επέκταση της στις διεθνείς αγορές. Αιχμή του δόρατος είναι το τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) του ομίλου, μίας μεγάλης ομάδας 120 επιστημόνων, η οποία ακολουθώντας τις απαιτήσεις της βιωσιμότητας και της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης σχεδιάζει καινοτόμα προϊόντα στα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας.

Η ενεργειακή μετάβαση στην κλιματικά ουδέτερη εποχή και οι ραγδαίες εξελίξεις στο χώρο της τεχνολογίας (Τεχνητή Νοημοσύνη κ.λπ.) δημιουργούν τεράστιες προκλήσεις και ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις και η Sunlight Group επιδιώκει να πρωταγωνιστήσει.

Η ελληνική εταιρεία πρωτοπόρος στις διεθνείς αγορές στα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, χτίζει με ένα επενδυτικό πλάνο 560 εκατ. ευρώ τον παγκόσμιο ηγέτη στις μπαταρίες.

Οι ισχυρές οικονομικές επιδόσεις που κατέγραψε το 2021 -αύξηση 54% του κύκλου εργασιών και υψηλότερα EBITDA –  σηματοδοτούν τις μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης αλλά και την ισχυρή ανθεκτικότητα που επέδειξε και επιδεικνύει στις απανωτές κρίσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Το 5ετές πλάνο

Τα εργοστάσια της Sunlight σε Ξάνθη (κατασκευή μπαταριών και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας), Κομοτηνή (ανακύκλωση μπαταριών μολύβδου) και σε Βερόνα Ιταλίας και Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ (μονάδες συναρμολόγησης μπαταριών) αποτελούν τη γραμμή παραγωγής της εταιρείας και της εξαγωγικής της δραστηριότητας σε πάνω από 100 χώρες.

Το 2021 η παραγωγή της ανήλθε στα 3,25 εκατομμύρια στοιχεία έλξης και 150.000 στοιχεία αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ και στόχος της είναι το 2023 να διπλασιάσει αυτήν την παραγωγή στα 6,3 εκατομμύρια στοιχεία έλξης.

Με ένα πενταετές επενδυτικό πλάνο ύψους 560 εκατ. ευρώ η ελληνική εταιρεία σκοπεύει στην περαιτέρω ενίσχυση τους  αλλά και στο επόμενο μεγάλο βήμα που είναι η κατασκευή ενός βιομηχανικού πάρκου ηλεκτροκίνησης στη Δυτική Μακεδονία. Το πλάνο εστιάζει στην επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας της Sunlight σε μπαταρίες μολύβδου-οξέος και ιόντων λιθίου και σε συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, καθώς επίσης στην εξασφάλιση και ενδυνάμωση της εφοδιαστικής αλυσίδας και του δικτύου πωλήσεων της εταιρείας. Το μεγαλύτερο μέρος της συνολικής επένδυσης, ύψους 450 εκατ. ευρώ, αφορά στην επέκταση του δικτύου πωλήσεων και της παραγωγικής δυναμικότητάς της.

Σημαντικό μέρος της επένδυσης αυτής αφορά στην υλοποίηση του έργου 105 εκατ. ευρώ «Ανάπτυξη καινοτομιών στον τομέα των μπαταριών λιθίου για τον κλάδο της αποθήκευσης ενέργειας» (European Battery Innovation – EuBatIn), το οποίο έχει χαρακτηριστεί Σημαντικό Έργο Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος και συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ. Το έργο εστιάζει στην ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών λιθίου για τον κλάδο της αποθήκευσης ενέργειας και την εκτός δρόμου βιομηχανική ηλεκτροκίνηση. Στο πλαίσιο υλοποίησής του, η Sunlight εγκαθιστά πιλοτική γραμμή παραγωγής πρωτότυπων στοιχείων λιθίου στο βιομηχανικό της συγκρότημα στην Ξάνθη, με μελλοντική προοπτική την παραγωγή των στοιχείων αυτών σε βιομηχανική κλίμακα.

Οι στόχοι

Πιο συγκεκριμένα, μέσω του πενταετούς επενδυτικού της πλάνου η Sunlight:

o   Εκμεταλλεύεται την ευελιξία που προσφέρει το επιχειρηματικό μοντέλο της κυκλικής οικονομίας που εφαρμόζει, την Έρευνα & Ανάπτυξη και στις δύο τεχνολογίες, μολύβδου-οξέος και ιόντων λιθίου, και τη φυσική της παρουσία σε Ευρώπη και Αμερική.

o   Επενδύει σταθερά στην Έρευνα και Ανάπτυξη, έχοντας συγκροτήσει μία εξειδικευμένη ομάδα 120 και πλέον καταξιωμένων επιστημόνων και μηχανικών.

o   Ενισχύει το ανθρώπινο δυναμικό της έχοντας σημειώσει το 2021 αύξηση 35,1% στο προσωπικό συγκριτικά με το 2020. Στα τέλη του 2021, η Sunlight απασχολούσε 1.348 ανθρώπους σε όλες τις εγκαταστάσεις της, έναντι 998 το 2020. Αυτό σημαίνει ότι δημιούργησε 300 νέες θέσεις εργασίας μέσα στη χρονιά, εν μέσω παγκόσμιας πανδημίας.

o   Από τη θέση ενός σημαντικού εταίρου της ΕΕ, αξιοποιεί ευρωπαϊκά επενδυτικά προγράμματα καινοτομίας σε διάφορους τομείς εφαρμογών της μπαταρίας, κατά βάση στις τεχνολογίες λιθίου.

o   Υιοθετεί τις αρχές του τεχνολογικού αγνωστικισμού και αξιοποιεί τα τεχνολογικά εργαλεία της Βιομηχανίας 4.0 στη λειτουργία της. Επενδύει σε σύγχρονα μηχανήματα που διαθέτουν αισθητήρες και αλληλεπιδρούν με τον έξω κόσμο. Εφαρμόζει προηγμένες τεχνολογίες στο πλαίσιο του Internet of Things (IoT)» για συλλογή πληροφοριών από τα ίδια τα μηχανήματα, και βελτιστοποιεί τις διαδικασίες για έγκαιρη πρόβλεψη και επέμβαση σε περίπτωση λειτουργικού ζητήματος. Επιπλέον, αξιοποιεί τα ψηφιακά δεδομένα που προκύπτουν από τη χρήση των μηχανημάτων, τα οποία μετατρέπονται σε χρήσιμες πληροφορίες, με τη βοήθεια εργαλείων Μηχανικής Μάθησης και Τεχνητής Νοημοσύνης.

Το βιομηχανικό πάρκο

Επιπλέον, η Sunlight Group εξετάζει τη δημιουργία βιομηχανικού πάρκου ηλεκτροκίνησης, δηλαδή μίας σύγχρονης ολοκληρωμένης μονάδας παραγωγής μπαταριών λιθίου, αρχικής παραγωγικής δυναμικότητας 8GWh ανά έτος, τη μοναδική παγκοσμίως με εξειδίκευση σε εκτός δρόμου εφαρμογές. Πρόκειται για τη φυσική συνέχεια της πιλοτικής γραμμής πρωτότυπων στοιχείων λιθίου που υλοποιείται ήδη στο βιομηχανικό συγκρότημα της Sunlight Group στην Ξάνθη. Σκοπός της νέας μονάδας θα είναι η μαζική παραγωγή στοιχείων και μπαταριών λιθίου με ουδέτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ώστε να εξυπηρετηθεί η τεράστια ζήτηση που καταγράφει η παγκόσμια αγορά για τις τεχνολογίες λιθίου: από τις 230GWh δυναμικότητας που σημείωσε η σχετική αγορά  ιόντων λιθίου το 2020, αναμένεται να φτάσει τις 1,3TWh το 2030 (CBI Avicenne Report 2022).

Αυτή τη στιγμή η εταιρεία βρίσκεται στο στάδιο του σχεδιασμού και εκπόνησης του επιχειρηματικού πλάνου για τη σχετική επένδυση στο νέο βιομηχανικό πάρκο ηλεκτροκίνησης. Πρόκειται για επένδυση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που υπηρετεί τους στόχους της ΕΕ να παραχθούν στην Ευρώπη πρωτότυπα στοιχεία λιθίου και εντάσσεται στο κρατικό Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ).

Η επιτάχυνση της υλοποίησης του διαφοροποιημένου επενδυτικού πλάνου θα υποστηριχθεί από το ΔΣ της Sunlight Group, στο οποίο προστέθηκαν νέα μέλη με σημαντική διεθνή εμπειρία.  Αυτές οι αλλαγές φανερώνουν τις διεθνείς προοπτικές του οργανισμού και την εστίαση στην αναζήτηση στρατηγικών ευκαιριών, σε συνέχεια της ραγδαίας ανάπτυξης της εταιρείας τα τελευταία χρόνια και των σχεδίων για περαιτέρω ανάπτυξη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις