Στην Matternet κάνει την παρθενική της επένδυση η διαχειρίστρια εταιρεία του Ταμείου Φαιστός, 5G Ventures, συμμετέχοντας στdον δεύτερο γύρο χρηματοδότησής της (series B financing round).
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Matternet, που δραστηριοποιείται στον τομέα των μικρο-μεταφορών μέσω drones σε αστικά κέντρα, προχωρά στην ίδρυση στη χώρα μας θυγατρικής εταιρείας (Matternet Europe), για το σύνολο των δραστηριοτήτων της στην Ευρώπη.
Με ιδρυτή και CEO τον Ανδρέα Ραπτόπουλο και έδρα στην Καλιφόρνια, η Matternet έχει προσελκύσει έως τώρα το επενδυτικό ενδιαφέρον παγκόσμιων επιχειρηματικών κολοσσών, όπως η Boeing, μέσω της HorizonX Ventures, η Sony, μέσω του Sony Innovation Fund, η Mercedes-Benz και η Swiss Post.
Στην Αγία Παρασκευή
Η Matternet Europe θα στεγαστεί στο Τεχνολογικό Πάρκο «Λεύκιππος» του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» στην Αγία Παρασκευή, ενώ θα συνεργαστεί με την επιστημονική ομάδα του Media Networks Lab.
O «Δημόκριτος» είναι μέλος του δικτύου συνεργατών που έχει αναπτύξει η 5G Ventures για τη στήριξη των επιχειρήσεων στις οποίες επενδύει το Ταμείο Φαιστός με υποδομές, τεχνολογία, τεχνογνωσία και πρόσβαση σε πόρους Έρευνας και Ανάπτυξης.
Σύμφωνα με πληροφορίες στο Ταμείο έχουν απευθυνθεί πάνω από 35 εταιρείες από διάφορους τομείς, όπως κυβερνοασφάλεια, logistics, άμυνα, μεταποίηση, ψυχαγωγία, αναζητώντας υποστήριξη.
Τα Ελβετικά Ταχυδρομεία και τα κέρδη
Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι την ώρα που το Ταμείο Φαιστός ανακοίνωνε την πρόθεσή του να επενδύσει στην πρωτοπόρο εταιρεία, τα Ελβετικά Ταχυδρομεία (Swiss Post) δημοσιοποίησαν την απόφαση να μεταβιβάσουν τη δραστηριότητα της παράδοσης με drones στην Matternet, με την οποία συνεργάζονται από το 2017.
Τα Ελβετικά Ταχυδρομεία ήταν μία από τις πρώτες εταιρείες που χρησιμοποίησαν drones για τη μεταφορά ευπαθών αντικειμένων μεταξύ μονάδων υγείας.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η Swiss Post δεν είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει ευρέως τα drones ή να αποκομίσει κέρδος χρησιμοποιώντας την τρέχουσα τεχνολογία και τηρώντας τους εν ισχύ κανονισμούς.
Πάντως, σύμφωνα με αναλύσεις ανεξάρτητων φορέων, η αξία της παγκόσμιας αγοράς για υπηρεσίες αστικών αερομεταφορών με τη χρήση drones, υπολογίζεται να φτάσει τα 56 δισ. δολάρια ως το 2030 και το ένα τρισ. δολάρια έως το 2040.
Ποια είναι η Matternet
Με 10 χρόνια επιχειρηματικής ζωής, η Matternet χρησιμοποιεί drones για τη μεταφορά και παράδοση αντικειμένων βάρους έως και δύο κιλών εντός αστικών περιοχών και σε ακτίνα έως 20 χλμ.
Η εταιρεία, που είναι η πρώτη η οποία ξεκίνησε εμπορικές μεταφορές με πιστοποιημένα drones στις ΗΠΑ, έχει αναπτύξει μία καινοτόμα πλατφόρμα που βασίζεται στο cloud με δυνατότητα εκμετάλλευσης των δυνατοτήτων που παρέχουν τα δίκτυα 5G για την ασφαλή διαχείριση του στόλου με τη χρήση κρυπτογραφημένων επικοινωνιών.
Επιπλέον, η Matternet έχει κατασκευάσει και τους καινοτόμους σταθμούς απογείωσης/προσγείωσης που παράλληλα λειτουργούν ως σημεία φόρτισης των drones.
Μέχρι και σήμερα τα drones της Matternet έχουν πραγματοποιήσει 20.000 εμπορικές πτήσεις σε οκτώ πόλεις σε ΗΠΑ, Ελβετία, Γερμανία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, συμβάλλοντας στην ασφαλή διακίνηση και παράδοση ευπαθών αντικειμένων, χωρίς επιβάρυνση της αστικής κυκλοφορίας, με κατεξοχήν βιώσιμο και περιβαλλοντικά φιλικό τρόπο (ESG κριτήρια).
Λύσεις της Matternet χρησιμοποιούνται ήδη για τη μεταφορά ευπαθών αντικειμένων μεταξύ μονάδων υγείας στην Ελβετία, ενώ σε ετήσια βάση η εταιρεία υπολογίζεται πως θα εξυπηρετεί 100 προορισμούς στο Άμπου Ντάμπι, πραγματοποιώντας 3 εκατ. παραδόσεις ιατρικών προμηθειών, στις μονάδες υγείας της πόλης.
Επίσης, έχουν χρησιμοποιηθεί με επιτυχία από φορείς όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η UNICEF και οι Γιατροί χωρίς Σύνορα για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών στην Αφρική, την Κεντρική Αμερική και την Ασία.
Όπου δεν υπάρχουν δρόμοι, υπάρχουν drones
Ο ταλαντούχος Ανδρέας Ραπτόπουλος εμπνεύστηκε για πρώτη φορά την Matternet όταν συνειδητοποίησε ότι ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν σε περιοχές χωρίς αξιόπιστη οδική πρόσβαση και συχνά αντιμετωπίζουν δυσκολίες πρόσβασης σε κρίσιμα εφόδια, όπως φάρμακα.
Από τον κόσμο του ιδεατού στην πραγματικότητα η Matternet εισήλθε όταν κατά την περιοδεία του στην Παπούα Νέα Γουινέα με την ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί χωρίς Σύνορα η αυτοκινητοπομπή τους με 20 φορτηγά εγκλωβίστηκε στη λάσπη.
Εκεί κατάλαβε ότι ένα παγκόσμιο δίκτυο drones θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα και να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας των υπηρεσιών παράδοσης σε όλο τον κόσμο.
Από τον Βύρωνα στη Silicon Valley
Γεννημένος στην Αθήνα ο Ανδρέας Ραπτόπουλος πιστεύει ότι η τεχνολογία των drones είναι η μεγαλύτερη τεχνολογική εφεύρεση στον τομέα των οχημάτων από την εμφάνιση της μηχανής εσωτερικής καύσης.
Τελείωσε τη βασική του εκπαίδευση στον Βύρωνα και συνέχισε στο Πανεπιστήμιο Πατρών, όπου σπούδασε μηχανολόγος-μηχανικός και αεροναυπηγός. Αποφοίτησε πρώτος στο έτος του και με υποτροφία από το Ίδρυμα Γουλανδρή και, εν συνεχεία, από το Ίδρυμα Ωνάση συνέχισε τις σπουδές του στη Μεγάλη Βρετανία, στο Royal College of Arts.
Μετά την αποφοίτησή του, ο Αντρέας ίδρυσε το FutureAcoustic, μια εταιρεία κατασκευής ενός αλγορίθμου και μια συσκευής που μετατρέπει το θόρυβο σε μουσική σε πραγματικό χρόνο. Σε ηλικία 26 ετών πούλησε την FutureAcoustic για την οποία τελικά δόθηκε άδεια εκμετάλλευσης σε εταιρείες όπως η Herman Miller και η Sony.
Το 2011 θα είναι ο πρώτος Έλληνας που γίνεται δεκτός στο Singularity University στις ΗΠΑ.
Το Singularity University ιδρύθηκε από έναν γνωστό Ελληνοαμερικανό, τον Πίτερ Διαμαντή, τον άνθρωπο που θέσπισε το X-prize για τα εμπορικά ταξίδια στο Διάστημα, και τον συγγραφέα και διανοητή Ρέι Κουρζβάιλ.
Την ίδια χρονιά ίδρυσε τη Matternet με έδρα το Mountain View στην Καλιφόρνια.
Latest News
Startups στην Ελλάδα: Οι επενδυτικές ευκαιρίες, οι εξαγορές και οι προοπτικές για το 2025
Το Found.ation, σε συνεργασία με το EIT Digital και την υποστήριξη της EATE παρουσίασε για όγδοη συνεχόμενη χρονιά το report Startups in Greece
Η πλειοψηφία των startups δεν μακροημερεύει - Η ωμή αλήθεια είναι ότι κανείς δεν νοιάζεται
Γιατί αποτυγχάνουν τόσες πολλές startups; Φυσικά, δεν υπάρχει μόνο ένας λόγος
Deloitte: Κάλεσμα σε startups και νέους για την υποβολή καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών
Ανοιχτό κάλεσμα σε startups και νέους για την υποβολή καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών απευθύνει η Deloitte με τον 2ο κύκλο του StartUp Acceleration Program - Αιτήσεις έως τις 15 Δεκεμβρίου