Νέο πλήγμα στην επάρκεια των τροφίμων επιφέρει η κλιματική κρίση. Αυτή τη φορά, λόγω της καταστροφής καλλιεργειών στη Δυτική Ευρώπη από τη σφοδρή χαλαζόπτωση που έπληξε το Σαββατοκύριακο περιοχές της Γαλλίας, την ίδια ώρα που η βόρεια Ιταλία βρίσκεται αντιμέτωπη με μία από τις χειρότερες ξηρασίες των τελευταίων ετών.

Χαλάζι, ισχυροί άνεμοι και καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσαν ζημιές σε σχεδόν 65 διαμερίσματα της Γαλλίας, επηρεάζοντας τους σιτοβολώνες καθώς και τις καλλιέργειες φρούτων και τους αμπελώνες.

Ζημιές

Οι ζημιές είναι εξαιρετικά εκτεταμένες: Σε ορισμένα αγροκτήματα υπέστη ζημιές ακόμα και το 100% της σοδειάς – και αυτό ενώ η περίοδος της συγκομιδής πλησιάζει στη Γαλλία, τον τέταρτο μεγαλύτερο εξαγωγέα σιταριού στον κόσμο.

Περιοχές της Βόρειας Ιταλίας όπως το Πιεμόντε, η Valle d’Aosta και το Trentino Alto Adige έχουν επίσης πληγεί από καταιγίδες, αλλά μεγαλύτερη ανησυχία στην Ιταλία προκαλεί η ξηρασία, εν αναμονή μίας ακόμη εβδομάδας υψηλών θερμοκρασιών σε μεγάλο μέρος της χώρας.

Ξηρασία

Το επίπεδο βροχοπτώσεων στην Ιταλία βρίσκεται μόλις στο ήμισυ το 2022 σε σχέση με τα προηγούμενα έτη σύμφωνα με τη γεωργική ένωση Coldiretti, που εκτιμά το κόστος της απώλειας παραγωγής σε σχεδόν 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Περισσότερο επλήγη η κοιλάδα του Πάδου.

«Οι καλλιέργειες που επλήγησαν περισσότερο ήταν το ρύζι και τα δημητριακά, από σιτάρι μέχρι καλαμπόκι. Προβλέπεται μείωση των αποδόσεων», ανέφερε η Coldiretti στο Reuters.

Οι καλλιέργειες φρούτων και οι αμπελώνες υπέστησαν επίσης σοβαρές ζημιές από τις καταιγίδες στη Γαλλία.

Η ζημιές στην καλλιέργεια σιταριού στη δυτική Ευρώπη προσθέτουν πίεση στην ήδη τεταμένη παγκόσμια προσφορά λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, που έχει οδηγήσει σε αύξηση των τιμών καθώς οι δύο χώρες είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς σιταριού παγκοσμίως.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση