«Συναγερμός» έχει σημάνει και στην ελληνική αγορά, η οποία παρακολουθεί με ιδιαίτερη αγωνία την προσπάθεια απεγκλωβισμού των σιτηρών της Ουκρανίας. Αυτό που φοβίζει δεν είναι η πιθανότητα ελλείψεων – καθώς έχουν βρεθεί ήδη εναλλακτικά κανάλια τροφοδοσίας και προμήθειας -, αλλά το πρωτοφανές ντόμινο ανατιμήσεων που προκαλεί στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα. Ο επιχειρηματικός κόσμος δηλώνει ανήμπορος να συγκρατήσει το επιπλέον κόστος που προκύπτει από τη διαρκή άνοδο των τιμών των πρώτων υλών.

Διαβάστε επίσης: Ρωσία – Δύση : Σκληρό μπρα ντε φερ για ασφαλές πέρασμα των σιτηρών της Ουκρανίας

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των αρτοποιών, οι οποίοι δηλώνουν σε συνομιλητές τους πως ακόμη και το ψωμί ενδέχεται να υποστεί νέο κύκλο ανατιμήσεων, εάν διατηρηθεί η πληθωριστική λαίλαπα επί μακρόν και δεν υπάρχουν πρόσθετα «αναχώματα», μετά τη γενναία παρέμβαση στα τιμολόγια ρεύματος. Μια παρέμβαση που εκτιμάται πως λειτουργεί ανασχετικά στην αύξηση των τιμών. Το μαλακό σιτάρι, που χρησιμοποιείται στην παραγωγή ψωμιού, από 275 ευρώ ανήλθε στην περιοχή των 420 ευρώ, σημειώνουν οι αρτοποιοί, ενώ οι λογαριασμοί του ρεύματος είναι αυξημένοι κατά 60%.

Η συζήτηση που άνοιξε για την αποκλιμάκωση του ΦΠΑ στον χαμηλό συντελεστή – έστω και για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα – θεωρείται πως μπορεί να δώσει ανάσες και να ανακουφίσει μερικώς την κατάσταση. Ανάλογη εικόνα υπάρχει και στο σύνολο των κλάδων της οικονομίας, οι οποίοι υφίστανται παρόμοια πίεση και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη συνέχεια.

Προβληματισμός επικρατεί και στον κόσμο της αγροτικής παραγωγής, ο οποίος ανησυχεί ιδιαίτερα για την πορεία της ζήτησης ειδικά μετά το πέρας του καλοκαιριού και τη λήξη της τουριστικής περιόδου. Ηδη, σύμφωνα με την τελευταία μελέτη του Ινστιτούτου Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), 6 στους 10 έχουν μειώσει την κατανάλωση ρεύματος και τις αγορές τροφίμων, ενώ το 41% αποφεύγει να κάνει αγορές προκειμένου να έχει χρήματα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Οι αρμόδιες κρατικές Αρχές παρακολουθούν στενά την κατάσταση και ενημερώνονται διαρκώς για την πορεία εφοδιασμού της χώρας αλλά και τα επίπεδα επάρκειας.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς, μιλώντας πρόσφατα στα «ΝΕΑ», εμφανίστηκε καθησυχαστικός και ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται θέμα επισιτιστικής κρίσης στη χώρα. «Η Ελλάδα», ανέφερε, «έχει επάρκεια και τα όποια μικροπροβλήματα στην τροφοδοσία έχουν αποκατασταθεί». Οι εισαγωγές σιτηρών, συνέχισε, διεξάγονται κανονικά από διάφορες χώρες, ακόμη και από τη Σερβία, η οποία ήρε την απαγόρευση εξαγωγής σιτηρών που είχε επιβάλει. «Εχουμε επάρκεια για πάνω από δύο μήνες, χωρίς να υπολογίζουμε και την εγχώρια παραγωγή…», τόνισε εμφατικά.

Διατροφική επάρκεια – Μια αναξιοποίητη ευκαιρία

«Η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει μικρότερες επιπτώσεις από μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση εάν είχε εκσυγχρονίσει και αναπτύξει την αγροτική παραγωγή», εκτιμά ο καθηγητής του Τμήματος Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιος Μπάλτας, επισημαίνοντας ότι η χώρα διαθέτει ήδη ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα σε πολλές μορφές αγροτικής παραγωγής και παράγει ευρύτατη ποικιλία καλλιεργειών υψηλής ποιότητας. Η ποικιλία των ειδών διατροφής που μπορούν να παραχθούν σε διαφορετικές περιοχές της χώρας, σημειώνει, «είναι τέτοια που θα κάλυπτε το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών της εγχώριας αγοράς για αγροτικά προϊόντα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία