Νέα υποχώρηση πάνω από τα 16,55 σημείωσε η τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου τη Δευτέρα, ανεβάζοντας τις απώλειές της σε περισσότερο από 20% φέτος, λόγω των ανησυχιών που επικρατούν για άνοδο του πληθωρισμού σε υψηλό 24 ετών, αλλά και της δέσμευσης του υπουργού Οικονομικών ότι το επιτόκιο θα παραμείνει σταθερό.

Οι πρόσφατες απώλειες την επανέφεραν στα χαμηλά ρεκόρ που σημειώθηκαν στις 20 Δεκεμβρίου σε μια νομισματική κρίση που προκλήθηκε από μια σειρά ανορθόδοξων μειώσεων των επιτοκίων στα τέλη του 2021.

Η λίρα έχασε 44% σε σύγκριση με πέρυσι και έχει τη χειρότερη απόδοση στις αναδυόμενες αγορές εδώ και αρκετά χρόνια, εξαιτίας κυρίως των ανησυχιών της οικονομικής και νομισματικής πολιτικής υπό την κυβέρνηση του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Οι αποτυχημένες προβλέψεις

Η εφημερίδα Milliyet επικαλέστηκε τη Δευτέρα τον υπουργό Οικονομικών Νουρεντίν Νεμπάτι, ο οποίος φέρεται να είπε σε βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος AKP του Ερντογάν σε συνεδρίαση το Σαββατοκύριακο ότι δεν εξετάζεται η βραχυπρόθεσμη αύξηση ή μείωση των επιτοκίων.

Μάλιστα, ο ίδιος προέβλεψε ότι ο ετήσιος πληθωρισμός θα είναι περίπου 48-49% στο τέλος του έτους, υποχωρώντας στο 19,9% μέχρι το τέλος του 2023. Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν λίγο καιρό είχε υποσχεθεί μονοψήφιο πληθωρισμό πριν από τις εκλογές που ορίστηκαν για τον Ιούνιο του επόμενου έτους.

Θα πρέπει να υπενθυμιστεί πως η διολίσθηση της λίρας, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η άνοδος των τιμών της ενέργειας ώθησαν τον ετήσιο πληθωρισμό της Τουρκίας στο 73,5% τον Μάιο, το υψηλότερο επίπεδο από το 1998. Ο πληθωρισμός άρχισε να εκτοξεύεται το περασμένο φθινόπωρο μετά από έναν κύκλο χαλάρωσης των επιτοκίων κατά 500 μονάδες βάσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή