Στις επάλξεις για ένα κομμάτι της χρυσοφόρου πίτας του φυσικού αερίου του Κατάρ βρίσκονται οι μεγάλοι, διεθνείς ενεργειακοί όμιλοι, σε ένα διάστημα που πολλές χώρες κυρίως δε, της Ευρώπης έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στο μικρό αραβικό κρατίδιο για να καλύψουν το κενό που θα δημιουργήσει η περικοπή των ενεργειακών ροών από την Ρωσία.

Για να καλύψει τις αυξημένες διεθνείς ανάγκες το Κατάρ δρομολογεί ένα μέγα project ύψους άνω των 30 δισ. δολαρίων προκειμένου να αυξήσει την παραγωγή και τις εξαγωγές LNG. Πρόκειται δε, για ένα από τα μεγαλύτερα project που «τρέχουν» στον ενεργειακό κλάδο παγκοσμίως.

Απώτερος στόχος είναι η αύξηση της ετήσιας παραγωγής LNG κατά 64% σε σχέση με τα τωρινά επίπεδα, ήτοι σχεδόν στα 130 εκατ. τόνους μέχρι το 2027. Στα επίπεδα αυτά, το Κατάρ θα επιβεβαιώσει την ηγετική θέση που έχει ως η κυριότερη χώρα εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου παγκοσμίως.

«Πατείς με πατώ σε» οι μνηστήρες 

Για να πετύχει την αύξηση της παραγωγής, κυρίως μέσα από την διεύρυνση της εκμετάλλευσης του γιγαντιαίου κοιτάσματος North Field, θα χρειαστεί την στήριξη των διεθνών ενεργειακών εταιρειών, οι οποίες έχουν σχηματίσει… ουρά ελπίζοντας σε ένα κομμάτι της πίτας. Ειδικά δε, σε ένα διάστημα που πολλές από αυτές αναγκάστηκαν να γυρίσουν την πλάτη σε project και κοινοπραξίες που διέθεταν στην Ρωσία, χάνοντας πολλά χρήματα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, που επικαλείται πηγές από το κρατίδιο, η κρατική QatarEnergy θα ανακοινώσει την απόφαση της και τους εταίρους που θα επιλέξει για την πρώτη φάση του έργου μέσα στις επόμενες ημέρες, ίσως και μέσα στο Σαββατοκύριακο. Μάλιστα, η εταιρεία έχει καλέσει διεθνή μέσα σε συνέντευξη Τύπου στην Ντόχα, την Κυριακή, χωρίς να δίνει εξηγήσεις για το λόγο της εκδήλωσης.

Στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί και στελέχη μεγάλων ενεργειακών εταιρειών.

Είναι πολλά τα λεφτά… 

Ανάμεσα στους μνηστήρες, ψηλά στην λίστα ξεχωρίζουν η αμερικανική Exxon Mobil Corp. και η γαλλική TotalEnergies SE, ενώ στους ενδιαφερόμενους είναι επίσης η βρετανική Shell Plc, η αμερικανική ConocoPhillips και η ιταλική Eni SpA. Η πλήρης λίστα δεν έχει γίνει γνωστή, ωστόσο ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ, Σαάντ Αλ-Κααμπί έχει δηλώσει πως «οι προσφορές είναι διπλάσιες από όσες ζητήσαμε».

Πάντως, από την πλευρά του το πρακτορείο Reuters, εμφανίζει ως σίγουρη την ένταξη των Exxon Mobil και TotalEnergies στο έργο. Υποοστηρίζει δε, ότι στην εκδηλωση της Κυριακής θα βρίσκεται ο CEO της Exxon, Ντάρεν Γουντς.

Η προοπτική ένταξης σε ένα τόσο σημαντικό project έχει δημιουργήσει αναβρασμό στον κλάδο και έχει δώσει ώθηση στις μετοχές. Ειδικά η μετοχή της Exxon έχει πάρει την ανιούσα, καθώς οι πληροφορίες την φέρνουν να βρίσκεται πολύ κοντά στην συμμετοχή στο project και μάλιστα σήμερα είναι από τις μεγαλύτερες κερδισμένες της συνεδρίασης του δείκτη S&P 500 στην Wall Street.

Για την πρώτη φάση του έργου, η QatarEnergy έχει θέσει σαν στόχο την δημιουργία τεσσάρων νέων μονάδων υγροποίησης φυσικού αερίου, δυνατότητας 8 εκατ. τόνων ετησίως έκαστη. Το πρώτο φυσικό αέριο από τις νέες μονάδες αναμένεται να αρχίσει να ρέει από το 2026.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια