
Περισσότερα από 120 καταστήματα τραπεζών σε ολόκληρη την επικράτεια, αναμένεται να κλείσουν μέσα στο 2022 οι τέσσερις συστημικές τράπεζες Εθνική, Alpha Bank, Πειραιώς και Eurobank.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό των διοικήσεων των τραπεζών η Πειραιώς προγραμματίζει το κλείσιμο 52 καταστημάτων. Η Eurobank 25, Εθνική 25 και η Alpha Bank 15 τραπεζικά καταστήματα.
Αντιδράσεις
Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στις συνδικαλιστικές οργανώσεις των τραπεζών, στην ΟΤΟΕ αλλά και στην ΓΣΕΕ. Η Γενική Συνομοσπονδία με ανακοίνωση αντιδρά στο κλείσιμο καταστημάτων των τραπεζών και μιλάει για «συνεχιζόμενη βίαιη συρρίκνωση του δικτύου καταστημάτων των συστημικών Τραπεζών, κυρίως στην περιφέρεια». Γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια εργασίας για πολίτες διάφορων περιοχών της χώρας. Η ΓΣΕΕ αναφέρεται στις τέσσερις τράπεζες «που έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί με χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων», και σημειώνει ότι η συγκεκριμένη στρατηγική τους «δυσχεραίνει την πρόσβαση των πολιτών σε τραπεζικές υπηρεσίες, τόσο αναγκαίες για συναλλασσόμενους που κατά κανόνα στερούνται ψηφιακών δεξιοτήτων».
Ψηφιακός μετασχηματισμός
Από την πλευρά των τραπεζών εκτιμάται ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός οδηγεί σε περιορισμό του δικτύου καταστημάτων, αφού πάνω από το 90% των κλασικών συναλλαγών που πραγματοποιούνταν τα προηγούμενα χρόνια στα τραπεζικά γκισέ γίνονται πλέον μέσω των εναλλακτικών δικτύων, ενώ έχουν καταργηθεί και τα βιβλιάρια καταθέσεων.
Η ψηφιοποίηση αλλάζει όχι μόνο το πλήθος του δικτύου καταστημάτων, αλλά και τη μορφή του. Οι τράπεζες μετατρέπουν τα καταστήματα σε συμβουλευτικά κέντρα εξυπηρέτησης της πελατείας, ενώ νέο ρόλο αποκτούν και οι εργαζόμενοι, καθώς είναι ο σύνδεσμος του πελάτη με την τράπεζα.
Η Ένωση Τραπεζών
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ένωσης Τραπεζών, το 2010 το δίκτυο των 19 τραπεζών που δραστηριοποιούνταν τότε στην ελληνική αγορά, αριθμούσε 4.000 καταστήματα και απασχολούσαν 64.000 εργαζόμενους.
Στο τέλος του 2020 ο αριθμός των καταστημάτων είχε μειωθεί στα 1.620 και ο αριθμός των εργαζομένων στις 32.000. Να σημειωθεί ότι το 2021 οι τράπεζες έκλεισαν 155 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα και για το 2022 προγραμματίζεται το κλείσιμο ακόμη 120 καταστημάτων. Σημειώνεται επίσης ότι το κλείσιμο των καταστημάτων συνοδεύεται με προγράμματα εθελούσιας εξόδου για τους εργαζόμενους.


Latest News

Revoil: Το μέρισμα για το 2024 – Από 6 Μαΐου η καταβολή του
Από τη Τρίτη 29 Απριλίου 2025 οι μετοχές θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα είσπραξης μερίσματος

Καρέλιας: Αύξηση στα κέρδη - Πρόταση για μέρισμα 14 ευρώ
Βασικός παράγοντας για τα αποτελέσματα ήταν η πορεία των σημάτων στις διεθνείς αγορές

Η Cosmote γίνεται Cosmote Telekom - Η αλλαγή στο ιστορικό brand μετά από 27 χρόνια
«Μέσα από την Cosmote Telekom, θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε ακόμα περισσότερο την τεχνογνωσία, τις καινοτομίες και τις διεθνείς συνεργασίες της Telekom», δήλωσε ο Κώστας Νεμπής, πρόεδρος και CEO του Ομίλου ΟΤΕ

Νέα πραγματικότητα στη διαχείριση απορριμμάτων - Η επένδυση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στη Μεσσηνία
Με τη ΜΕΑ στην Καλλιρρόη Μεσσηνίας εφαρμόζεται ενιαίο, βιώσιμο σύστημα διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων στην Πελοπόννησο

Morgan Stanley: Επιβεβαιώνει την τιμή στόχο της Metlen στα 48 ευρώ
Κατά την Morgan Stanley η συνολική παραγωγή ενέργειας των 3,1 TWh παρουσίασε αύξηση 22% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο

AXIA: Ελκυστικές οι ελληνικές τράπεζες - Οι νέες τιμές στόχοι [γραφήματα]
Στις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών εστιάζει ανάλυση της ΑΧΙΑ - Τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τους επενδυτές

Optima Bank για AKTOR Group: «Νέος παίκτης… με εμπειρία – Ήρθε για να μείνει»
O όμιλος AKTOR είναι ένα κορυφαίο και διαφοροποιημένο κατασκευαστικό συγκρότημα στην Ελλάδα, με σημαντική και αναπτυσσόμενη παρουσία στην ΝA Ευρώπη, σημειώνει η Optima Bank

Πώς ολοκληρώνουν τον κύκλο ζωής τους τα αιολικά πάρκα - Τι αναφέρει η ΔΕΗ
H ΔΕΗ έχει ήδη ολοκληρώσει το πρώτο Repowering Αιολικών Πάρκων στην Ελλάδα από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες, αντικαθιστώντας παλιές ανεμογεννήτριες που ολοκλήρωσαν τον κύκλο ζωής τους με νέες

JP Morgan για ΟΠΑΠ: Στα 22,5 ευρώ ανεβάζει την τιμή στόχο για τη μετοχή
Μετά από μια πολύ ισχυρή χρονιά το 2024, ο ΟΠΑΠ ξεκινά με ακόμη ένα δυνατό τρίμηνο σημειώνει η JP Morgan για τον ΟΠΑΠ

Στο 1,5 δισ. τα έσοδα της Metlen για το α΄ τρίμηνο - Το ορόσημο του Λονδίνου
«Η χρονιά που διανύουμε σηματοδοτεί ένα ορόσημο για τη METLEN στο Λονδίνο», τόνισε ο πρόεδρος και CEO της Metlen, Ευάγγελος Μυτιληναίος