Λίγοι είναι οι προερχόμενοι από το εξωτερικό επισκέπτες της Αθήνας που γνωρίζουν ότι σε πολύ μικρή απόσταση από το κέντρο της πόλης και με τη βοήθεια τακτικής συγκοινωνίας μπορείς να κάνεις μία μονοήμερη και πολύ περισσότερο διήμερη ή τριήμερη εκδρομή σε ένα κοντινό νησί, γραφικό και παραδοσιακό.

Υδρα, Σπέτσες, Πόρος, Αίγινα, τα πλέον κοντινά νησιά στην Αθήνα, με ιστορία και στυλ είναι ιδανικά για μικρές αποδράσεις, οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, ειδικά αρχές του ελληνικού καλοκαιριού.

Πάρτε ένα σκάφος ή ένα πλοίο από το λιμάνι του Πειραιά και γνωρίστε τα λιλιπούτεια νησιά που θα βρείτε κοντά στην Αθήνα. Λίγα μίλια μακριά από την Αθήνα, αυτοί οι μικροί παράδεισοι προσφέρουν απίστευτα παραθαλάσσια τοπία, όμορφες παραλίες, ιστορικά μνημεία, αρχοντικά κτήρια και μοναδική φιλοξενία. Ταξιδέψτε στα νησιά κοντά στην Αθήνα εξερευνώντας τα υπέροχα μυστικά τους, με τη βοήθεια πληροφοριών που μας δίνει η Ενωση Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής – Αργοσαρωνικού!

Αίγινα

Η Αίγινα είναι γραφικό νησί πολύ κοντά στην Αθήνα (απόσταση μισής ώρας έως μιας ώρας και κάτι – ανάλογα με το δρομολόγιο / τύπο πλοίου που θα επιλέξετε) με αυξημένη τουριστική κίνηση και πολλούς φανατικούς θαυμαστές. Τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά και τα Σαββατοκύριακα όλου του χρόνου συγκεντρώνει Έλληνες και ξένους παραθεριστές, ενώ πολλοί Αθηναίοι διατηρούν στην Αίγινα τα εξοχικά τους σπίτια. Κάποιοι άλλοι, ανάμεσά τους αρκετοί άνθρωποι της Τέχνης και των Γραμμάτων, επέλεξαν να εγκαταλείψουν την πρωτεύουσα και να κάνουν την Αίγινα μόνιμη έδρα τους. Στην Αίγινα θα κάνετε πολλές ενδιαφέρουσες βόλτες, θα αγοράσετε εκλεκτά τοπικά προϊόντα από τα καΐκια – που πολλά λειτουργούν σαν μανάβικα – στο λιμάνι της Αίγινας και από τα διάφορα καταστήματα της πόλης (μην ξεχάσετε τα φιστίκια και τα πήλινα κανάτια), θα γευματίσετε σε γραφικά ταβερνάκια πλάι στη θάλασσα, θα κολυμπήσετε σε πεντακάθαρες παραλίες και φυσικά θα διασκεδάσετε τη νύχτα.

Μη ξεχάσετε κατά τις ώρες ή ημέρες παραμονής σας στην Αίγινα να επισκεφθείτε έστω τον Ναό της Αφαίας – έναν από τους πιο καλοδιατηρημένους δωρικούς ναούς των αρχών του 5ου π.Χ. αιώνα. Αν προλάβετε επισκεφθείτε και τους Ναούς του Ελλάνιου Δία και του Απόλλωνα, ή τον αρχαιολογικό χώρο της Κολώνας και φυσικά το Μουσείο.

Υδρα

Το νησί των καπεταναίων και των καλλιτεχνών. Ενας βράχος μέσα στον κόλπο του Αργοσαρωνικού που έχει μαγνητίσει τα βλέμματα Ελλήνων και ξένων ήδη από τη δεκαετία του ‘50. Η Υδρα παραμένει ένας κοσμοπολίτικος προορισμός με ξεχωριστή γοητεία και μια αύρα που δεν συναντάς σε κανένα άλλο νησί.
Με στενά σοκάκια, ανθοστόλιστες εσωτερικές αυλές και κανένα μα κανένα τροχοφόρο. Ολες οι μετακινήσεις στην Υδρα γίνονται είτε με θαλάσσια ταξί είτε με τα συμπαθή γαϊδουράκια που βρίσκονται δεμένα στον μόλο. Με αρκετά ξενοδοχεία, καθώς υπήρξε αγαπημένος τουριστικός προορισμός από πολύ παλιά, η Υδρα χαρίζει στον επισκέπτη, ομορφιά, γαλήνη και ισορροπία.

Για τους λάτρεις της πεζοπορίας υπάρχουν πολλές διαδρομές, άλλες ορεινές και άλλες παραθαλάσσιες. Με το νησί της Υδρας έχουν συνδέσει το όνομά τους οι ζωγράφοι Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Παναγιώτης Τέτσης, Κωνσταντίνος Βυζάντιος, ο ποιητής Μίλτος Σαχτούρης, οι Έλληνες νομπελίστες Οδυσσέας Ελύτης, Γιώργος Σεφέρης και ο Χένρι Μίλερ.

Το νησί είναι δημοφιλές και στους ιστιοπλόους καθώς απέχει μόλις 38 ναυτικά μίλια από την Αθήνα. Στο γραφικό της λιμάνι θα δείτε πάντα δεμένα πανέμορφα ξύλινα σκαριά αλλά και μοντέρνα ιστιοπλοϊκά.

Πόρος

Το νησί της γαλήνης και του ρομάντζου. Ο Πόρος και η απέναντι ακτή της Τροιζήνας, ο Γαλατάς, βρίσκονται τόσο κοντά μεταξύ τους που στην ουσία τούς χωρίζει ένα μακρύ θαλάσσιο κανάλι. Ο Πόρος είναι πλημμυρισμένος με πεύκα που φτάνουν ως τη θάλασσα. Ο Γαλατάς διαθέτει το μοναδικό και διάσημο Λεμονοδάσος, μια περιοχή με περισσότερες από 30.000 λεμονιές που έχει ανακηρυχθεί από την UNESCO περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Το ξεχωριστό χρώμα, η μαγευτική εικόνα που δημιουργούν οι δύο ακτές και η ατμόσφαιρα της περιοχής έχουν εντυπωσιάσει ποιητές και συγγραφείς, όπως ο Κωστής Παλαμάς, ο νομπελίστας Γιώργος Σεφέρης, ο Κοσμάς Πολίτης.

Ομορφες παραλίες με πεύκα να χαρίζουν τη σκιά τους στους κολυμβητές, αρχαιολογικοί χώροι, αρχοντικά νεοκλασικά σπίτια, ο Παλιός Ρωσικός Ναύσταθμος, και φυσικά το εμβληματικό ρολόι που δεσπόζει μόλις αντικρίζεις το λιμάνι, κάνουν τον Πόρο έναν ιδανικό προορισμό για χαλάρωση και άπειρες βόλτες κατά μήκος και των δύο ακτών. Είτε με αμάξι είτε με μηχανάκι ή ακόμη και με ποδήλατο, είναι πολύ εύκολο να απολαύσετε τις ομορφιές του νησιού.

Κατά μήκος της παραλίας υπάρχουν άπειρα καφέ, ταβέρνες και φυσικά ξενοδοχεία. Μπορείτε απλά να πιείτε τον καφέ σας «χαζεύοντας» τις βάρκες που πηγαινοέρχονται στην απέναντι ακτή ή να περιηγηθείτε στα στενά ανακαλύπτοντας κρυμμένες παραδοσιακές γωνιές. Μην παραλείψετε να ανέβετε ως τον λόφο του Ρολογιού για να απολαύσετε μια μαγευτική θέα.O Πόρος διαθέτει τρία μουσεία, το Αρχαιολογικό, το Λαογραφικό και το Μουσείο Κοχυλιών.

Σπέτσες

Οι Σπέτσες είναι το «αρωματικό» νησί του Αργοσαρωνικού. Κατάφυτο από πεύκα που φτάνουν ως τη θάλασσα «βάφοντας» πράσινα τα νερά, το νησί με τη μεγάλη ιστορία και συμβολή στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 γοητεύει τους επισκέπτες. Μία φορά στις Σπέτσες αρκεί για να σας κάνει να επανέρχεστε. Αρχοντικά με ιστορία, μια ζωντανή αγορά όλες τις εποχές του χρόνου, παραδοσιακά καρνάγια, παραλίες εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς, μουσεία, εργαστήρια παραδοσιακών αμυγδαλωτών. Οι Σπέτσες διεγείρουν όλες τις αισθήσεις του επισκέπτη είτε βρεθεί στο νησί για μία ημέρα είτε για ένα μήνα.
Απέχει από την Αθήνα μόλις 50 ναυτικά μίλια ή αν προτιμάτε 2 ή 2,5 ώρες με ένα ιπτάμενο δελφίνι.

Στις Σπέτσες μπορείτε να φτάσετε και οδικώς μέσω της Κόστα που βρίσκεται απέναντι, στον Αργολικό Κόλπο. Αυτοκίνητα δεν κυκλοφορούν στο νησί και οι μετακινήσεις γίνονται με θαλάσσια ταξί, ποδήλατα, μηχανάκια και τις γραφικές «σούστες», τα όμορφα ιππήλατα αμαξάκια. Οποιο μέσο κι αν διαλέξετε μπορείτε εύκολα να κάνετε τον γύρο του νησιού, που συνολικά είναι 22 χιλιόμετρα. Πάνω από το λιμάνι είναι η Ντάπια, η κεντρική πλατεία του νησιού με τα κανόνια της Επανάστασης να δεσπόζουν. Από εκεί ξεκινούν δύο διαδρομές δίπλα στη θάλασσα. Η μία οδηγεί προς το γραφικό Παλιό Λιμάνι με τα παραδοσιακά καρνάγια και τα αρχοντικά, ανάμεσά τους πολλά ουζερί, ταβέρνες και εστιατόρια. Φτάνει μάλιστα ως τον Φάρο, έναν λόφο με πεύκα, την εκκλησία της Παναγιάς της Αρμάτας και μια υπαίθρια έκθεση γλυπτών.
Δείτε πώς κατασκευάζονται τα ξύλινα σκάφη αναψυχής, θαυμάστε τη θέα προς όλο το παραλιακό μέτωπο του νησιού.

Η άλλη διαδρομή ξεκινά μπροστά από το ιστορικό και αριστοκρατικό ξενοδοχείο Ποσειδώνιο, το οποίο χτίστηκε στις αρχές του 20ού αιώνα ακολουθώντας την αρχιτεκτονική των ξενοδοχείων της Κυανής Ακτής και φιλοξένησε μέλη βασιλικών οικογενειών και την ευρωπαϊκή αριστοκρατία της εποχής, και σήμερα είναι ένα σύγχρονο πολυτελές ξενοδοχείο που σέβεται το κοσμοπολίτικο παρελθόν του.

Οι Σπέτσες αποτελούν αγαπημένο προορισμό των Αθηναίων είτε για μικρές αποδράσεις είτε για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, καθώς πολλοί διατηρούν θερινές κατοικίες στο νησί. Ιδιαίτερη είναι η περίοδος του Πάσχα και φυσικά η μεγάλη ετήσια εκδήλωση της «Αρμάτας» τον Σεπτέμβριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ναυτιλία
Στυλιανίδης: «Οι Βόρειες Σποράδες θα έχουν ανάλογο, ίσως και καλύτερο περιβάλλον ακτοπλοϊκών συνδέσεων από ό,τι ήταν πέρυσι»
Ακτοπλοΐα |

«Οι Βόρειες Σποράδες θα έχουν ίσως και καλύτερο περιβάλλον ακτοπλοϊκών συνδέσεων», λέει ο Στυλιανίδης

Η απάντηση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστου Στυλιανίδη στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Κωνσταντίνου – Βασίλειου Μεταξά