Τα Ποσειδώνια, η μεγάλη διεθνής έκθεση για τη Ναυτιλία που επιστρέφει στη χώρα μας μετά από τέσσερα χρόνια απουσίας εξαιτίας της πανδημίας, έχουν βαρύνουσα σημασία για την Ελλάδα, για τη ναυτιλία και κατ’ επέκταση για τον Πειραιά. Ο Πειραιάς είναι η πόλη στην οποία χτυπά η καρδιά της ελληνικής ναυτιλίας, του πρώτου πυλώνα της εθνικής οικονομίας που πρωταγωνιστεί σε όλα τα μήκη και τα πλάτη των ωκεανών. Είναι το μεγάλο λιμάνι της χώρας και η πύλη εισόδου εκατομμυρίων τουριστών για την Ελλάδα. Στα Ποσειδώνια αναδεικνύεται το αισιόδοξο, δημιουργικό και εξωστρεφές πνεύμα της χώρας και αντικατοπτρίζεται το όραμα που έχουμε κι εμείς ως Δημοτική Αρχή για έναν Πειραιά σύγχρονο, μια πόλη-λιμάνι, αντάξια των μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων.

Εχοντας αντιληφθεί τη σημασία της θάλασσας για μια βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη στην πόλη μας, ξεκινήσαμε από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη διοίκηση του Δήμου, το 2014, τη συστηματική δουλειά, επενδύοντας στη Γαλάζια Ανάπτυξη. Οι καρποί των προσπαθειών μας έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς, με σημαντικά οφέλη για την τοπική οικονομία και επιχειρηματικότητα.

Ο Πειραιάς ήταν από τις πρώτες πόλεις στην Ελλάδα που σχεδίασε και υλοποιεί πλέον συγκεκριμένη Στρατηγική για τη Γαλάζια Ανάπτυξη, τοποθετώντας τη θάλασσα στην πρώτη γραμμή για την οικονομική της ανάπτυξη.

Δημιουργήσαμε το Κέντρο Επιχειρηματικής Καινοτομίας για τη Γαλάζια Ανάπτυξη, το «Blue lab» του Δήμου Πειραιά. Το «γαλάζιο εργαστήρι» μας αποτελεί ένα εφαλτήριο για την ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών σχημάτων, ιδεών και προϊόντων, με τη χρήση προηγμένης τεχνολογίας, όπως είναι οι εκτυπώσεις 3D. Το «Blue Lab» έχει ενταχθεί στο αποθετήριο καινοτομιών του υπουργείου Εσωτερικών, ως καινοτόμα πρακτική για την ελληνική δημόσια διοίκηση. Εκτός από την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, στηρίζει με δράσεις και πρωτοβουλίες την κοινωνία (όπως έκανε την αρχική περίοδο της πανδημίας με την κατασκευή ασπίδων προστασίας για τους υγειονομικούς και άλλες ευάλωτες ομάδες) αξιοποιώντας τον προηγμένο εξοπλισμό που διαθέτει και είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για τη λειτουργία ενός τέτοιου κέντρου από τον Δήμο μας.

Ο Πειραιάς διακρίνεται και στον ευρωπαϊκό πυλώνα, αποτελώντας πλέον πόλη-πρότυπο για αντίστοιχες πόλεις-λιμάνια, που εξαρτώνται παραγωγικά από τη θάλασσα και τη γαλάζια οικονομία.
Η πρωτοβουλία μας να θεσπίσουμε το 2014 τον ετήσιο διαγωνισμό καινοτομίας Blue Growth, ο οποίος αφορά οικονομικές δραστηριότητες που σχετίζονται με τη θάλασσα, βοήθησε ώστε νέοι άνθρωποι να δουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες να μετουσιώνονται σε πράξη, ιδρύοντας τις δικές τους εταιρείες. Για αυτή μας την πρωτοβουλία ο Δήμος Πειραιά αναδείχθηκε τo 2018 από την Ευρωπαϊκή Ενωση ως πόλη καλής πρακτικής και πλέον, ο διαγωνισμός Blue Growth του Δήμου Πειραιά έχει μεταφερθεί σε άλλες τρεις ευρωπαϊκές πόλεις-λιμάνια, στη Βουλώνη της Γαλλίας, στο Γκντανσκ της Πολωνίας και στο Κόπερ της Σλοβενίας.

Στον Δήμο Πειραιά και με έμφαση στη Γαλάζια Οικονομία έχουμε δημιουργήσει επίσης το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας και το Κέντρο Προώθησης της Επιχειρηματικότητας Νεοφυών Επιχειρήσεων, τα οποία παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες τόσο σε υφιστάμενες όσο και σε υπό σύσταση επιχειρήσεις της πόλης μας, για να αναπτυχθούν και να ενισχύσουν την εξωστρέφειά τους. Ηδη περισσότερες από 600 επιχειρήσεις της έχουν υποστηριχθεί από το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας, είτε εξατομικευμένα, είτε οριζόντια. Δώσαμε και ένα απτό δείγμα γραφής για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία, στηρίζοντάς τους με 7 εκατομμύρια ευρώ μέσω του ΕΣΠΑ για να αντεπεξέλθουν στις δύσκολες συνθήκες που αντιμετώπισαν.

Πρόσφατα ξεκινήσαμε ένα ακόμα πρόγραμμα, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πειραιά, την «Κοινότητα Γνώσης και Καινοτομίας για τη Γαλάζια Οικονομία», το οποίο αποσκοπεί στη σύνδεση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή με τους ερευνητικούς φορείς, για την παραγωγή και διάχυση της καινοτομίας στην πραγματική οικονομία.

Εχουμε δημιουργήσει, λοιπόν, κυρίως αξιοποιώντας εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, ένα ευρύ πλέγμα παρεμβάσεων και πρωτοβουλιών, στο επίκεντρο των οποίων βρίσκονται η επιχειρηματικότητα, η καινοτομία, οι τεχνολογικές εξελίξεις, στοιχεία άμεσα συνυφασμένα με τον κλάδο της Ναυτιλίας. Εναν ιδιαιτέρως ανταγωνιστικό κλάδο, όπου οι εξελίξεις τρέχουν και είμαστε υποχρεωμένοι, εάν θέλουμε να προχωρήσουμε μπροστά ως πόλη, όχι μόνο να τις ακολουθούμε, αλλά και να πρωτοπορούμε.

Στην προσπάθειά μας αυτή έχουμε συνοδοιπόρους μας τα επιμελητήρια της πόλης, το Πανεπιστήμιο Πειραιά, καθώς και άλλους φορείς που δραστηριοποιούνται στο πλέγμα της Γαλάζιας Ανάπτυξης και οικονομίας.

Η οικονομική και κοινωνική επανασύνδεση του Πειραιά με τη θάλασσα και το μεγάλο λιμάνι της χώρας είναι η κοινή συνισταμένη όλων των προσπαθειών μας.
Το λιμάνι του Πειραιά αναπτύσσεται, το ίδιο και η πόλη του Πειραιά. Η έλευση του μετρό στο τέλος του καλοκαιριού θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη δυναμική της πόλης μας, τόσο στον τομέα των μεταφορών όσο και στην περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού.

Ο Πειραιάς τα τελευταία χρόνια έχει κάνει σημαντικά άλματα προόδου, έχει περάσει πλέον σε μια νέα εποχή, στην εποχή της εξωστρέφειας και της ανάπτυξης και μετατρέπεται σε μια πόλη σύγχρονη, πιο ανθρώπινη, πιο «έξυπνη», πιο καινοτόμα, μια πόλη με ιδιαίτερη δυναμική.

Ο κ. Γιάννης Μώραλης είναι δήμαρχος Πειραιά

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Απόψεις