Τυχερός όποιος βρεθεί για λίγες ημέρες στην Αθήνα και επιλέξει μία βόλτα με τα πόδια στο ιστορικό Κέντρο της Αθήνας. Θα έχει την ευκαιρία να κάνει μία μεγάλη βουτιά στην αρχαία ιστορία, να έρθει σε επαφή με τον πλούσιο αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, να δοκιμάσει πλούσιες γεύσεις, να επισκεφθεί σύγχρονους ναούς της μόδας και της καταναλωτικής ιστορίας. Τολμήστε λοιπόν και αφιερώστε μία ημέρα στην Αθήνα και στο ιστορικό της Κέντρο, όπως μας τη συστήνει η Ενωση Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής – Αργοσαρωνικού.

ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ – ΠΛΑΚΑ – ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ

Από την Πλατεία Συντάγματος εύκολα μπαίνει κανείς στα στενά της Πλάκας, της πιο παλιάς και αριστοκρατικής συνοικίας της Αθήνας. Σε απόλυτη επαφή με τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης αποτελεί απαραίτητη βόλτα για κάθε επισκέπτη. Με μια μοναδική γραφικότητα, με πολυάριθμα δαιδαλώδη σοκάκια είναι σαν ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο. Χαρακτηριστική γειτονιά της τα «Αναφιώτικα», που θυμίζουν νησί κολλημένο στη βόρεια πλευρά του βράχου. Στους κεντρικούς δρόμους της, την Κυδαθηναίων που ξεκινά μια ανάσα από το Σύνταγμα και την Αδριανού, θα βρείτε πολλά μαγαζιά με παραδοσιακά είδη, σουβενίρ, είδη λαϊκής τέχνης αλλά και ελληνικά προϊόντα διατροφής. Στην Πλάκα θα βρείτε επίσης πολλές παραδοσιακές αθηναϊκές ταβέρνες και Μουσεία. Ανηφορίζοντας στα σοκάκια και στα σκαλιά που είναι πλημμυρισμένα με λουλούδια και φυτά, τα βήματά σας θα οδηγηθούν στην είσοδο της Ακρόπολης. Είτε μέσω του αρχαιολογικού χώρου που φιλοξενεί το Αρχαίο Θέατρο του Διονύσου είτε μέσα από το κατάφυτο παρκάκι και τις διαδρομές που διαμόρφωσε ο αρχιτέκτονας Πικιώνης, βρίσκεστε στον πιο όμορφο πεζόδρομο της Ευρώπης, τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου και το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Το νέο εντυπωσιακό «σπίτι» των θησαυρών του Ιερού Βράχου, σας καλεί για μια ξενάγηση στη μακραίωνη ιστορία της Ακρόπολης, για ένα καφέ ή ένα ελαφρύ γεύμα και αγορές στα δύο καταστήματά του. Μετά τη λειτουργία του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης μια νέα εμπορική γειτονιά αναδύθηκε γύρω του. Η περιοχή της οδού Μακρυγιάννη διεκδικεί την προσοχή Αθηναίων και επισκεπτών με νέες αφίξεις σε καταστήματα έργων τέχνης και εστίασης και ξενοδοχεία. Ο πεζόδρομος της Διονυσίου Αρεοπαγίτου αποτελεί στην ουσία έναν κόμβο για τις διαδρομές σας στο ιστορικό και εμπορικό Κέντρο της πόλης, καθώς οδηγεί στον Λόφο του Φιλοπάππου, στο Θησείο, στη γειτονιά των Ανω Πετραλώνων, στο Μοναστηράκι, στην περιοχή του Ψυρρή. Με αυτόν τον τρόπο κάνετε μια μεγάλη κυκλική βόλτα που μπορεί να καταλήξει και πάλι στην Πλατεία Συντάγματος.

ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ – ΚΟΛΩΝΑΚΙ

Ακολουθώντας τον πεζόδρομο της οδού Βουκουρεστίου βρίσκεστε στον μαγικό κόσμο των μπουτίκ διεθνών οίκων μόδας και των πιο ακριβών και διάσημων κοσμηματοπωλείων της πόλης. Μεταξύ των λαμπερών προτάσεων για επώνυμες αγορές θα συναντήσετε πολλά καλαίσθητα καφέ για μια στάση ή ένα γρήγορο σνακ. Ανηφορίζοντας φτάνετε ως την οδό Σκουφά και η βόλτα σας συνεχίζεται στο αριστοκρατικό Κολωνάκι. Ολοι οι δρόμοι γύρω από την ομώνυμη πλατεία φιλοξενούν εμπορικά καταστήματα ρούχων, παπουτσιών, αξεσουάρ. Ενας πραγματικός καταναλωτικός παράδεισος καθώς δίπλα-δίπλα συνυπάρχουν επώνυμες διεθνείς φίρμες, Έλληνες σχεδιαστές, αίθουσες τέχνης, μουσεία, εστιατόρια με ελληνική και διεθνή κουζίνα, καφέ. Γύρω σας θα κινείται ένα πολύβουο πλήθος ιδιαίτερα τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες που η Πλατεία Κολωνακίου αποτελεί αγαπημένη επιλογή των Αθηναίων για επαγγελματικά ραντεβού ή διάλειμμα για μεσημεριανό φαγητό ή για ένα απογευματινό ποτό μετά το γραφείο.

ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ – ΕΡΜΟΥ

Πάλι με αφετηρία την Πλατεία Συντάγματος, κατηφορίζετε τον πεζόδρομο της οδού Ερμού, τον πιο παλιό εμπορικό δρόμο της πόλης καθώς σχεδιάστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα. Η Ερμού αποτελεί την καρδιά του παραδοσιακού εμπορικού κέντρου της πόλης, που ορίζεται από τις οδούς Σταδίου, Μητροπόλεως και Αθηνάς. Οι δρόμοι αυτοί περικλείουν ένα τρίγωνο μέσα στο οποίο λειτουργούν χιλιάδες εμπορικές επιχειρήσεις ενώ θα βρείτε και ξενοδοχεία για τη διαμονή σας.
Η οδός Ερμού πήρε το όνομά της από τον θεό Ερμή που ήταν και προστάτης του εμπορίου. Από τη δεκαετία του ’70 αποτελούσε την καρδιά της γυναικείας μόδας και εξακολουθεί και σήμερα να είναι για τους Αθηναίους η απαραίτητη βόλτα για αγορές. Ολα τα κάθετα δρομάκια φιλοξενούν καταστήματα κάθε είδους. Για χειροποίητα ασημικά, χειροποίητα κοσμήματα, χάντρες, καπέλα, τουριστικά είδη θα πρέπει να κατευθυνθείτε στην οδό Λέκκα και στις γύρω εμπορικές στοές καθώς και στην οδό Κολοκοτρώνη. Πιο χαμηλά στην Ερμού, γύρω από τη βυζαντινή εκκλησία της Καπνικαρέας θα βρείτε υφάσματα κάθε είδους σε πολύ προσιτές τιμές.

ΕΡΜΟΥ – ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ

Η οδός Ερμού σάς οδηγεί κατευθείαν στην Πλατεία Μοναστηρακίου. Από εδώ ξεκινά μια τελείως διαφορετική ατμόσφαιρα. Στους πρόποδες της γειτονιάς των θεών μπείτε στην οδό Πανδρόσου και αναζητήστε είδη λαϊκής τέχνης και κοσμήματα. Ακόμη, ελληνικές γούνες και δερμάτινα. Αντίγραφα γλυπτών, κεραμικά και παραδοσιακά υφαντά. Κι αν κουραστήκατε από το περπάτημα θα βρείτε δίπλα σας μερικά από τα πιο δημοφιλή σε Αθηναίους και επισκέπτες καταστήματα για το διάσημο γρήγορο ελληνικό φαγητό, το «σουβλάκι».

Κάντε μια βόλτα στην οδό Αδριανού που «κινείται» παράλληλα με την Αρχαία Αγορά και πιείτε τον καφέ σας ή απολαύστε το γεύμα σας στον ήλιο με θέα την Ακρόπολη, τη Στοά Αττάλου και τον Ναό του Ηφαίστου. Μην παραλείψετε όμως αφού βρίσκεστε ήδη εκεί μια βόλτα στο «γιουσουρούμ» και στην Πλατεία Αβησσυνίας. Ενας θησαυρός από αντίκες, παλιά βιβλία, δίσκους, έργα τέχνης κρύβεται στα παλαιοπωλεία της περιοχής. Κάθε Κυριακή μάλιστα ένα πραγματικό πολύχρωμο παζάρι στήνεται σε όλα τα πλακόστρωτα στενά και αποτελεί αγαπημένη βόλτα για τους λάτρεις της παλιάς Αθήνας. Οι περισσότεροι μάλιστα τη συνοδεύουν με ένα ούζο ή ένα ποτήρι κρασί στα γραφικά μεζεδοπωλεία.

Η ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΡΟΣΟΥ

Η οδός Πανδρόσου είναι ο μικρός πεζόδρομος κάτω από την Ακρόπολη που συνδέει την Πλατεία Μητροπόλεως με το Μοναστηράκι. Η αγορά της αποτελεί μέρος της Πλάκας και του Μοναστηρακίου, δύο από τις πιο παραδοσιακές συνοικίες της Αθήνας.

Σήμερα η Πανδρόσου μαζί με τους κάθετους δρόμους Αιόλου, Καπνικαρέας και Μνησικλέους αριθμεί πάνω από εκατό καταστήματα, τα περισσότερα από τα οποία αποτελούν οικογενειακές επιχειρήσεις δεύτερης γενιάς με ποικίλες και ενδιαφέρουσες δραστηριότητες. Αντίκες, κοσμηματοπωλεία, παραδοσιακά προϊόντα, είδη λαϊκής τέχνης, γκαλερί, είδη ένδυσης και δερμάτινα είδη, είναι κάποιες από τις επιλογές που έχει ο σημερινός επισκέπτης στην αγορά της Πανδρόσου. Ομως η οδός Πανδρόσου δεν είναι απλά μια αγορά. Αποτελούσε ένα μωσαϊκό οικογενειακών επιχειρήσεων από τα τέλη του 19ου αιώνα με παραδόσεις από διάφορα σημεία της χώρας. Από τα βουνά της Θεσσαλίας ως τα νησιά των Δωδεκανήσων, και όχι μόνο, αντανακλούσε την εικόνα της σύγχρονης Ελλάδος.

Ενας όμορφος πεζόδρομος που αξίζει να περπατήσετε κάτω από τον αθηναϊκό ουρανό και να νιώσετε το παρελθόν και το παρόν, όπως αυτό αποτυπώνεται μέσα από τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας!

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ναυτιλία
ΟΛΘ Α.Ε.: Αυξημένες επιδόσεις το 2023 με ρεκόρ διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων
Επιχειρήσεις |

Αυξημένες επιδόσεις το 2023 για τον ΟΛΘ - Σε «ΜΕΤΚΑ - ΤΕΚΑΛ» το έργο του 6ου προβλήτα

Στον τερματικό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων, σημειώθηκε αύξηση άνω του 12% (στα € 59,8 εκατ.), ενώ στους τομείς εκμετάλλευσης χώρων και επιβατικής κίνησης σημειώθηκαν αυξήσεις 18,2% και 31,3% αντίστοιχα