Άνοδο της τάξης του 7% παρουσίασε το ελληνικό ΑΕΠ κατά το 1ο τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση με το 1ο τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία , το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 1ο τρίμηνο 2022 παρουσίασε αύξηση κατά 2,3%, σε σχέση με το 4ο τρίμηνο 2021, ενώ σε σύγκριση με το 1 οτρίμηνο 2021 παρουσίασε αύξηση κατά 7,0%.

Πού οφείλεται η άνοδος

Αξίζει να σημειωθεί πως, η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 10,5% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2021, ενώ οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 12,7% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2021.

Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 9,6% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2021.

Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,5%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 23,0%.

Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 17,5% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2021.

Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 17,8% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 15,5%.

Τριμηνιαίες μεταβολές

Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 2,5% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2021.

Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 3,7% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2021.

Oι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 3,6% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2021.

Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 0,3%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 5,4%.

«Παράθυρο» Σταϊκούρα για θετική αναθεώρηση της ανάπτυξης

Για μια «ιδιαίτερα θετική εξέλιξη» έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, αναφορικά με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ελληνικό ΑΕΠ, αφήνοντας ανοιχτό «παράθυρο» για αλλαγή, επί το θετικότερο, για τις εκτιμήσεις για το σύνολο της χρονιάς (3,1% στο Πρόγραμμα Σταθερότητας).

Ο ίδιος τόνισε με νόημα πως το 7% «υπερβαίνει σημαντικά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και αποδεικνύει ότι η ελληνική οικονομία, παρά τις εντεινόμενες πιέσεις που υφίσταται από την ενεργειακή κρίση και τα κύματα ακρίβειας τα οποία αυτή προκαλεί, διατηρεί ισχυρή δυναμική».

Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει επί τα βελτίω αναθεώρηση της εκτίμησης για τη φετινή ανάπτυξη, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Οι επιδόσεις αυτές σηματοδοτούν μία δυναμική εκκίνηση για την πορεία του ΑΕΠ στο σύνολο του τρέχοντος έτους, θέτοντας τις βάσεις για επίτευξη ανάπτυξης υψηλότερης των εκτιμήσεων».

Αναλυτικά η δήλωση του υπουργού Οικονομικών είναι η εξής:

«Σήμερα, η ΕΛΣΤΑΤ δημοσιοποίησε τα προσωρινά στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας κατά το 1ο τρίμηνο του 2022.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το ΑΕΠ της χώρας μας αυξήθηκε κατά 7%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021.

Μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, που υπερβαίνει σημαντικά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και αποδεικνύει ότι η ελληνική οικονομία, παρά τις εντεινόμενες πιέσεις που υφίσταται από την ενεργειακή κρίση και τα κύματα ακρίβειας τα οποία αυτή προκαλεί, διατηρεί ισχυρή δυναμική.

Ενώ, ενθαρρυντικό για τις προοπτικές και τη δυναμική της οικονομίας είναι το γεγονός ότι η αύξηση του ΑΕΠ εδράζεται, μεταξύ άλλων, στη σημαντική ενίσχυση των επενδύσεων και των εξαγωγών.

Οι επιδόσεις αυτές σηματοδοτούν μία δυναμική εκκίνηση για την πορεία του ΑΕΠ στο σύνολο του τρέχοντος έτους, θέτοντας τις βάσεις για επίτευξη ανάπτυξης υψηλότερης των εκτιμήσεων.

Με συνέπεια, αποφασιστικότητα, εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας και εφαλτήριο όσα έχουμε πετύχει όλοι μαζί, συνεχίζουμε τον απαιτητικό, αλλά ταυτόχρονα και ανοδικό δρόμο που έχουμε χαράξει για να οδηγήσουμε την οικονομία μας σε ένα περιβάλλον υψηλής και βιώσιμης ανάπτυξης, δημιουργίας περισσότερων νέων θέσεων απασχόλησης και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής».

Ο πήχης των προβλέψεων

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο το οικονομικό επιτελείο όσο και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αλλά και διάφοροι οίκοι έχουν ήδη χαμηλώσει τις προβλέψεις τους για τη πορεία της ελληνικής οικονομίας. Οι προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου ενσωματώθηκαν στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, το οποίο προβλέπει  ανάπτυξη στο 3,1% για το 2022 και άνοδο για το 2023 στο 4,8%.   Το βασικό σενάριο της ΤτΕ προβλέπει άνοδο του ΑΕΠ κατά 3,8% (2,8% το δυσμενές), ενώ ο οίκος Fitch βλέπει ότι  η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα συνεχιστεί και φέτος, υποστηριζόμενη από την περαιτέρω άνοδο του τουρισμού αλλά και από τις ροές του Ταμείου Ανάκαμψης. Ο οίκος αξιολόγησης πρόσφατα μείωσε την πρόβλεψή του για τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ στο 3,5% το 2022 (από 4,1% προηγουμένως). Σε υποβάθμιση των προβλέψεών της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας  έχει προχωρήσει και η ING, προβλέποντας ρυθμούς 2,9% για το 2022 (από 3,9% προηγουμένως). Στο δυσμενές της σενάριο η Eurobank βλέπει ανάπτυξη μόλις 1,4% για το 2022.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Macro
Ρολφ Στράουχ: «Πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης»
Macro |

Ρολφ Στράουχ: «Πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης»

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM μιλάει για τις τρεις μεγάλες μελλοντικές προκλήσεις, την πρόοδο της Ελλάδας, τα ανησυχητικά σημάδια και την ανάγκη προώθησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων