Σε υψηλά επίπεδα θα παραμείνει ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ και η κυβέρνηση Μπάιντεν πιθανώς θα αυξήσει την πρόβλεψη για πληθωρισμό στο 4,7% το 2022 στο σχεδιασμό του προϋπολογισμού της, δήλωσε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν στo Koγκρέσο. «Εκτιμώ ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός, αν και ελπίζω πολύ ότι θα μειωθεί τώρα» είπε και συμπλήρωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν «απαράδεκτα επίπεδα πληθωρισμού».

Πολιτική αντιπαράθεση για τον πληθωρισμό

Η υπουργός κατά τη διάρκεια της ακρόασης ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Γερουσίας απέρριψε επανειλημμένα τους ισχυρισμούς των Ρεπουμπλικανών  ότι ο πληθωρισμός τροφοδοτήθηκε από το σχέδιο της κυβέρνησης για την διαχείριση της πανδημίας (ARP)  ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων.

«Βλέπουμε υψηλό πληθωρισμό σε όλες σχεδόν τις ανεπτυγμένες χώρες σε όλο τον κόσμο. Και έχουν πολύ διαφορετικές δημοσιονομικές πολιτικές» σημείωσε η Γέλεν. «Επομένως, δεν μπορεί να ισχύει ότι το μεγαλύτερο μέρος του πληθωρισμού που βιώνουμε αντικατοπτρίζει τον αντίκτυπο του ARP». Η κυβέρνηση Μπάιντεν εξακολουθεί να πιέζει για την αναβαθμισμένη εκδοχή της ατζέντας της για το κλίμα και τις κοινωνικές δαπάνες, η οποία προβλέπει  φοροαπαλλαγές για τις τεχνολογίες καθαρής ενέργειας και αναμορφώνει την τιμολόγηση των συνταγογραφούμενων φαρμάκων – πολιτικές που η Γέλεν υποστήριξε ότι θα βοηθήσουν στη μείωση των δαπανών για τους Αμερικανούς καταναλωτές που είναι κουρασμένοι από τις αυξήσεις των τιμών.

Η υπουργός επανέλαβε τις απόψεις της ότι ο πληθωρισμός τροφοδοτείται από τις υψηλές τιμές της ενέργειας και των τροφίμων που προκαλούνται από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, από τη στροφή στις αγορές αγαθών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, από τις νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού και τις επίμονες διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα.

«Παροδικός»  λάθος λέξη

Η Γέλεν δέχθηκε πυρά από τους Ρεπουμπλικάνους, αφού αναγνώρισε ότι έκανε λάθος πέρυσι όταν προέβλεψε ότι ο πληθωρισμός θα ήταν παροδικός και θα υποχωρούσε γρήγορα.Αναμένεται όμως να δεχθεί περισσότερες σκληρές ερωτήσεις για το θέμα αυτό στη ακρόαση της  Τετάρτης στην Επιτροπή Τρόπων και Μέσων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η υπουργός πρόσθεσε ότι τόσο η  ίδια όσο και ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ «πιθανόν θα μπορούσαν να είχαν χρησιμοποιήσει  έναν καλύτερο όρο από τον παροδικό» περιγράφοντας τον πληθωρισμό που πίστευαν ότι θα εξασθενήσει γρήγορα. «Όταν είπα ότι ο πληθωρισμός θα είναι παροδικός, αυτό που δεν προέβλεπα ήταν ένα σενάριο στο οποίο θα καταλήγαμε να αντιμετωπίζουμε πολλαπλές παραλλαγές του κορωνοϊό που θα αναστάτωναν την οικονομία μας και τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, και δεν είχα όραμα για τις επιπτώσεις στις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας που είδαμε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή