Εκπληκτικό άλμα ύψους 80% παρουσίασαν τα κέρδη της κορυφαίας εταιρείας ενδυμάτων παγκοσμίως, της Inditex, κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, ξεπερνώντας τα προ της πανδημίας επίπεδα παρά την πίεση που έχει ασκήσει ο πόλεμος στην καταναλωτική αγορά.

Η ιδιοκτήτρια εταιρεία πασίγνωστων αλυσίδων όπως Zara, Pull & Bear, Massimo Dutti και Stradivarius είδε τα έσοδα της να ενισχύονται κατά 36% στα 6,7 δισ. ευρώ, καθώς ο τζίρος στα φυσικά καταστήματα επανήλθε δυναμικά. Τα καθαρά της κέρδη αυξήθηκαν στα 940 εκατ. ευρώ, εξαιρουμένου ενός ποσού ύψους 216 εκατ. που θα είναι το κόστος από τις αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας λόγω του πολέμου.

Όλα τα καταστήματα του ομίλου σε αμφότερες τις χώρες, όπως και οι πωλήσεις μέσα από ηλεκτρονικές πλατφόρμες έχουν προσωρινά ανασταλεί, από τα τέλη Φεβρουαρίου. Η Inditex αριθμεί 500 καταστήματα στη Ρωσία, ήτοι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά σε αριθμό καταστημάτων για τον ισπανικό κολοσσό.

Πάντως σε γενικές γραμμές οι διαδικτυακές πωλήσεις υποχώρησαν κατά 6% σε ετήσια βάση, μετά το θεαματικό άλμα κατά 67% πέρυσι, καθώς ο κόσμος επέστρεψε στα καταστήματα, όμως η πτώση αυτή ήταν μικρή για να αλλοιώσει την δυναμική του πρώτου τριμήνου.

Με τις επιδόσεις αυτές, η εταιρεία θα καταβάλλει μέρισμα ύψους 0,93 ευρώ ανά μετοχή.

Κατά την ανακοίνωση της η Inditex επανέλαβε και την πρόθεση της να δρομολογήσει μια όλο και πιο βιώσιμη και πράσινη στρατηγική. Η στρατηγική αυτή θα ξεκινήσει μάλιστα από την «πηγή», τις πρώτες ύλες. Στο πλαίσιο μιας τριετούς συμφωνίας, ύψους άνω των 100 εκατ. ευρώ, που υπέγραψε ο όμιλος τον περασμένο μήνα, η Inditex έχει δεσμευτεί να αγοράσει από το 2024 το 30% της μελλοντικής παραγωγής μιας περιβαλλοντικά βιώσιμης ίνας ονόματι Infinna, που παράγεται από ενδυματολογικά απορρίμματα. Η εταιρεία ήδη έχει ξεκινήσει να αξιοποιεί την Infinna σε περιορισμένο αριθμό ενδυμάτων και συλλογών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή