Οι πλουσιότερες οικογένειες του κόσμου τοποθέτησαν περισσότερα χρήματα σε ιδιωτικά κεφάλαια από ό,τι σε παραδοσιακές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, όπως σταθερού εισοδήματος και μετοχές το 2021, καθώς προσπαθούσαν να ενισχύσουν τις αποδόσεις των επενδύσεών τους, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της ελβετικής τράπεζας UBS.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του κλάδου, τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια σημείωσαν εντυπωσιακές αποδόσεις πέρυσι καθώς τρισεκατομμύρια δολάρια σε κίνητρα που σχετίζονται με την πανδημία προκάλεσαν αύξηση ρεκόρ με τη συνολική αξία των συναλλαγών το 2021 να έχει διπλασιαστεί από τα προηγούμενα χρόνια.

Αντίθετα, οι επενδύσεις σταθερού εισοδήματος αντιμετώπισαν μια δύσκολη χρονιά, καθώς τα σχεδόν μηδενικά επιτόκια μείωσαν την ελκυστικότητά τους ως ασφαλές καταφύγιο κατά τη διάρκεια της αναταραχής της αγοράς, ενώ οι υψηλές αποτιμήσεις στις ασταθείς αγορές μετοχών απέτρεψαν τους επενδυτές.

Ιδιωτικά κεφάλαια

Οι επενδύσεις σε ιδιωτικά κεφάλαια από τις πλουσιότερες οικογένειες του κόσμου, αυξήθηκαν σταθερά μεταξύ 2019 και 2021, σύμφωνα με την UBS, που μελέτησε τα στοιχεία από 221 οικογενειακά γραφεία που επιβλέπουν περιουσιακά στοιχεία περίπου μισού τρισ. δολαρίων (493 δισ. δολ).

Οι άμεσες κατανομές ως ποσοστό των συνολικών επενδύσεών τους αυξήθηκαν στο 13% το 2021 από 10% το προηγούμενο έτος, ενώ οι έμμεσες κατανομές ήταν 8% πέρυσι έναντι 7%.

Εν τω μεταξύ, οι επενδύσεις σταθερού εισοδήματος μειώθηκαν κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες το 2021 σε 11% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ οι επενδύσεις σε μετοχές παρέμειναν σταθερά γύρω στο 24%. Ακόμη και οι επενδύσεις σε ακίνητα, ένα παραδοσιακό φαβορί, υποχώρησαν στο 12% πέρυσι από 13% το 2020.

Ο βραχίονας διαχείρισης περιουσίας της UBS διαχειρίζεται περισσότερα από 3 τρισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία, και εικάζεται ότι έχει περισσότερους από τους μισούς δισεκατομμυριούχους του κόσμου.

Σημειώνεται τέλος ότι περίπου το 81% των οικογενειακών γραφείων που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν επενδύσει σχεδόν το 3% σε κρυπτονομίσματα, κυρίως για να μάθουν για την τεχνολογία και να δημιουργήσουν καλύτερες αποδόσεις επένδυσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ