Οι τιμές του πετρελαίου δεν έχουν φθάσει ακόμα στα υψηλότερα επίπεδά τους, καθώς η ζήτηση από την Κίνα δεν έχει επιστρέψει σε φυσιολογικές συνθήκες, δήλωσε ο υπουργός ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σουχαίλ Αλ Μαζουράι.

Ήδη στις διεθνείς αγορές σκαρφαλώνουν οι τιμές του μαύρου χρυσού, παρά την πιθανή αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων πετρελαίου, με την άνοδο να τροφοδοτείται από την χαλάρωση των lockdown στην Κίνα και την πιθανότητα απεργιακής κινητοποίησης των εργαζόμενων στην Νορβηγική πετρελαϊκή εταιρεία.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent σημείωσαν άνοδο κατά 1, 43 δολάρια,ή 1,2% στα 122 δολάρια το βαρέλι. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού WTI ενισχύθηκαν κατά 1,51 δολάρια, ή 1,3% και ανήλθνα στα120,92 δολάρια το βαρέλι.

Οι σημερινές δηλώσεις από τον υπουργό της χώρας που είναι η τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός στον ΟΠΕΚ και μια από τις ελάχιστες χώρες που έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν σημαντικά την παραγωγή αργού πετρελαίου, δείχνουν ότι έλλειψη προσφοράς θα επιδεινωθεί. «Αν συνεχίσουμε να καταναλώνουμε με τον ίδιο ρυθμό, τότε δεν είμαστε κοντά στην κορύφωση, επειδή η Κίνα δεν έχει επιστρέψει ακόμη», δήλωσε ο Μαζουράι. «Η Κίνα θα έρθει με περισσότερη κατανάλωση».

Προειδοποίησε ότι χωρίς περισσότερες επενδύσεις σε όλο τον κόσμο, ο ΟΠΕΚ+ δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί επαρκή εφοδιασμό πετρελαίου καθώς η ζήτηση θα ανακάμπτει πλήρως από την πανδημία του κορωνοϊού. 

Ο ΟΠΕΚ συμφώνησε την περασμένη εβδομάδα να ανοίξει τις πετρελαϊκές του βρύσες λίγο πιο γρήγορα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Αυτή η μέτρια ενίσχυση της προσφοράς ανέρχεται σε μόλις 0,4% της παγκόσμιας ζήτησης τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και έρχεται μετά από αρκετούς μήνες κατά τους οποίους ο ΟΠΕΚ+ δυσκολεύτηκε να επιτύχει τους στόχους παραγωγής του.

Άνοδο βλέπει και η αγορά

«Παρά την έκθεση του API που έδειξε συσσώρευση για το αργό και τα προϊόντα πετρελαίου, οι τιμές του πετρελαίου είναι υψηλότερες, υποστηριζόμενες από την προσδοκία της Κίνας να χαλαρώσει τα lockdown, που μεταφράζεται σε υψηλότερη ζήτηση και εισαγωγές αυτό το καλοκαίρι»  εκτιμά επίσης ο αναλυτής της UBS Τζιοβάνι Σταουνόβο.

Πηγές της αγοράς δήλωσαν ότι τα στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου την Τρίτη έδειξαν ότι τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 1,8 εκατομμύρια βαρέλια για την εβδομάδα που έληξε στις 3 Ιουνίου. Τα αποθέματα βενζίνης και αποσταγμάτων αυξήθηκαν κατά 1,8 εκατ. βαρέλια και 3,4 εκατ. βαρέλια αντίστοιχα.

Οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν σύντομα να φτάσουν τα 150 δολάρια το βαρέλι και να ανέβουν υψηλότερα φέτος, εκτιμά ο διευθύνων σύμβουλος της παγκόσμιας εταιρείας εμπορίας εμπορευμάτων Trafigura.

Οι αναλυτές της JP Morgan εκτιμούν ότι η Ρωσία έχει περικόψει περίπου 500.000 έως 700.000 βαρέλια ημερησίως από τις εξαγωγές προϊόντων πετρελαίου, επειδή πλέον βρίσκει την εμπορία καυσίμων πιο δύσκολη από την εμπορία αργού. «Αν δεν τεθεί σε λειτουργία η νέα παραγωγική ικανότητα της Μέσης Ανατολής πιο γρήγορα από ό,τι περιμένουμε ή αν η Κίνα δεν αποφασίσει να άρει τα ανώτατα όρια των εξαγωγών προϊόντων της, η έλλειψη καθαρών προϊόντων θα επιδεινωθεί καθώς η ζήτηση για καύσιμα μεταφορών αυξάνεται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στο βόρειο ημισφαίριο”, αναφέρουν σε σημείωμά τους.

Την Τρίτη, η Κίνα συμπλήρωσε την πρώτη παρτίδα ποσοστώσεων εξαγωγής προϊόντων με στόχο τη μείωση των υψηλών εγχώριων αποθεμάτων, τα οποία αυξήθηκαν καθώς τα πανδημικά λουκέτα έχουν μειώσει τη ζήτηση. Ωστόσο, παρά τις τελευταίες προσθήκες στις ποσοστώσεις, οι όγκοι τους παραμένουν πολύ χαμηλότεροι από πέρυσι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης