Η Αλγερία ανέστειλε τη συμφωνία «φιλίας, καλής γειτονίας και συνεργασίας» που είχε υπογραφεί πριν από 20 χρόνια με την Ισπανία, όπως μεταδίδουν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της χώρας.

Η απόφαση πάρθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας της Αλγερίας, ένα ανώτατο κυβερνητικό όργανο, χωρίς ωστόσο να υπάρξει ανακοίνωση για τους λόγους που οδήγησαν στη συγκεκριμένη απόφαση.

Σύμφωνα με το Reuters, πρόκειται για το αποτέλεσμα της έντασης ανάμεσα στο Αλγέρι και τη Μαδρίτη. Αιτία της έντασης ήταν η θέση της ισπανικής πλευράς σχετικά με τη Δυτική Σαχάρα η οποία μετακινήθηκε εγγύτερα στις θέσεις του Μαρόκου, στη συγκεκριμένη διαφιλονικούμενη περιοχή.

Η πρώην ισπανική αποικία

Η Δυτική Σαχάρα, πρώην ισπανική αποικία και μια από τις πλέον αραιοκατοικημένες και ερημικές χώρες του κόσμου, διεκδικείται από το Μαρόκο και το Μέτωπο Πολισάριο, το οποίο κήρυξε την ανεξαρτησία της περιοχής ανακηρύσσοντας την Λαοκρατική Αραβική Δημοκρατία της Σαχάρας.

Η Δυτική Σαχάρα συνορεύει με την Αλγερία στα βορειοανατολικά.

Το παρασκήνιο

Τον περασμένο Απρίλιο, το Μέτωπο Πολισάριο, που στηρίζεται από την Αλγερία, είχε επίσης ανακοινώσει ότι διακόπτει τους δεσμούς με την Ισπανία μετά την υποστήριξη της Μαδρίτης στο σχέδιο του Μαρόκου να δώσει αυτονομία στην περιοχή.

Επιπλέον, η Αλγερία είναι ο κύριος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ισπανίας και η σημερινή απόφαση αναμένεται να οδηγήσει σε αναθεώρηση των τιμών των νέων συμβολαίων με ισπανικές εταιρείες, αναφέρει το Reuters.

Τα ισχύοντα συμβόλαια φυσικού αερίου με την Ισπανία είναι μακροπρόθεσμα και οι τιμές τους βρίσκονται κάτω από τα επίπεδα των σημερινών τιμών της αγοράς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα