Δεκαπέντε περίπου χρόνια από το μοναδικό σοκ της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, η οποία ξεκίνησε στις ΗΠΑ και διοχετεύθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο, το ελληνικό εγχώριο ΑΕΠ (GDP) βρίσκεται ακόμα 25% κάτω από το ΑΕΠ του 2008.

Τα στοιχεία προέρχονται από το countryeconomy.com σε τρέχοντα ευρώ, δεν έχουν δηλαδή αποπληθωρισθεί.

Αντίθετα, οι υπόλοιπες χώρες που αποτελούσαν τις περίφημες προβληματικές χώρες PIIGS (Portugal, Italy, Ireland, Greece, Spain), έχουν ξεπεράσει το αντίστοιχο ΑΕΠ που είχαν κατά το 2008.

Εντυπωσιακή καταγράφεται η πορεία της Ιρλανδίας, η οποία υπερδιπλασίασε το Α.Ε.Π. της, αυξάνοντάς το κατά 125%. Στην δεύτερη θέση βρίσκεται η Πορτογαλία, η οποία επέτυχε αύξηση του Α.Ε.Π. κατά 18 περίπου τοις εκατό. Στην τρίτη θέση κατατάσσεται η Ισπανία με 8.6%, ενώ στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Ιταλία με 8.4%.

Τα πρόσφατα σοκ στην παγκόσμια οικονομία (κορωνοϊός, πόλεμος στην Ουκρανία, παγκόσμια υπερχρέωση, στασιμοπληθωρισμός), θα δοκιμάσουν ξανά τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας όπως και των άλλων ευάλωτων χωρών.

Δυστυχώς, για την παγκόσμια οικονομία και φυσικά για την χώρα μας, τα δύσκολα είναι μπροστά μας…

Γράφημα: Η εξέλιξη του Α.Ε.Π. των χωρών PIIGS (Πορτογαλία, Ιταλία, Ιρλανδία, Ελλάδα, Ισπανία)

* Ο Νικόλαος Δ. Φίλιππας είναι Καθηγητής Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς και Πρόεδρος και Ιδρυτής του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts
Καινοτομία: Η Ελλάδα μεταξύ των τριών χωρών στην Ε.Ε. με τη μεγαλύτερη βελτίωση
Experts |

Καινοτομία: Η Ελλάδα μεταξύ των τριών χωρών στην Ε.Ε. με τη μεγαλύτερη βελτίωση

Ελλάδα, ένα από τα τρία κράτη μέλη όπου οι επιδόσεις στην καινοτομία βελτιώθηκαν πάνω από 20 % από το 2015, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Πίνακα Αποτελεσμάτων Καινοτομίας 2022 (European Innovation Scoreboard) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – Σεπτ. 2022