Στην ενίσχυση του έκτακτου αποθεματικού ταμείου της με επιπλέον 551,4 δισ. ρούβλια (9,5 δισ. δολάρια) προχώρησε η Ρωσία, στο πλαίσιο των προσπαθειών του Κρεμλίνου να αυξήσει τα μέτρα στήριξης της οικονομίας για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες από τις κυρώσεις της Δύσης.

«Τα κονδύλια θα χρησιμοποιηθούν εν μέρει για την εφαρμογή μέτρων που θα στοχεύουν στην διασφάλιση της σταθερότητας της οικονομικής ανάπτυξης υπό συνθήκες εξωτερικών πιέσεων» ανέφερε χαρακτηριστικά το ανακοινωθέν της ρωσικής κυβέρνησης.

Η ενίσχυση του αποθεματικού οφείλεται κυρίως στα επιπλέον κέρδη που διασφάλισε η Ρωσία από τις ζωτικής σημασίας εξαγωγές της σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, που σε μεγάλο βαθμό συνεχίζονται παρά τις κυρώσεις.

Το έκτακτο ταμείο που δημιουργήθηκε για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης θεωρείται ότι διαθέτει τουλάχιστον 198 δισ. δολάρια, χρήματα τα οποία έχουν προέλθει σχεδόν αποκλειστικά από τα ενεργειακά έσοδα της χώρας. Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει χρησιμοποιήσει τα κονδύλια του ταμείου και για να κλείσει «τρύπες» στα δημοσιονομικά της και να χρηματοδοτήσει κοινωνικά προγράμματα.

Το Κρεμλίνο είχε προσθέσει ήδη 791,6 δισ. ρούβλια (13,56 δις. δολάρια στο Ταμείο, το Μάιο. Από τα κονδύλια αυτά ήδη 4 δισ. δολάρια έχουν διοχετευτεί για την διάσωση της Russian Railways, που είναι από τις εταιρείες με τον μεγαλύτερο αριθμό προσωπικού στη χώρα, ενώ άλλα 1,75 δισ. δολάρια έχουν δοθεί στην αεροπορική Aeroflot.

Πάντως, παρά τα συνεχή μέτρα στήριξης που έχουν βοηθήσει και στην σταθεροποίηση του εθνικού νομίσματος, η ρωσική οικονομία οδεύει με μαθηματική ακρίβεια προς την μεγαλύτερη ύφεση της εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή