
Την πιθανότητα δρομολόγησης συμπληρωματικού προϋπολογισμού φαίνεται να μελετά η τουρκική κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να καλύψει πιθανές νέες πληρωμές που θα πρέπει να γίνουν μέσα στο καλοκαίρι σε ένα διάστημα αυξημένου κόστους και αυξημένου πληθωρισμού με την λίρα στα… τάρταρα.
Την πληροφορία μεταδίδει το πρακτορείο Reuters εξηγώντας πως πηγές αναφέρουν που αν και οι αρχές επεξεργάζονται το θέμα, τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμη. Εξάλλου και πέρυσι η κυβέρνηση είχε μελετήσει την πιθανότητα συμπληρωματικού προϋπολογισμού και τελικά έκανε πίσω, μόνο που φέτος τα οικονομικά δεδομένα είναι πολύ χειρότερα.
Σε κάθε περίπτωση, αν η κυβέρνηση Ερντογάν το αποφασίσει, ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός θα πρέπει να περάσει γρήγορα πριν την διακοπή των εργασιών της βουλής, τον ερχόμενο μήνα. Η τουρκική βουλή συνήθως κλείνει από τις αρχές Ιουλίου έως τις αρχές Οκτωβρίου.
Καλπάζουν τα κόστη
Οι αυξημένες υποχρεώσεις έχουν «λυγίσει» τον προϋπολογισμό, καθώς τα κόστη βγαίνουν συνεχώς εκτός σχεδίων. Η αύξηση του ενεργειακού κόστους, ανάγκασε τις αρχές να προχωρήσουν σε επιδοτήσεις σε καύσιμα, ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο ύψους 200 δισ. λιρών πέρυσι και επιπλέον 300 δισ. φέτος, όμως το ράλι των τιμών αποδείχτηκε πιο ισχυρό.
Για τον ίδιο λόγο αποφασίστηκαν και αυξήσεις μισθών και συντάξεων, κάτι που ενίσχυσε περαιτέρω τις πληθωριστικές πιέσεις χωρίς να ανακουφίσει ιδιαίτερα τα νοικοκυριά. Ο δείκτης εκτινάχθηκε στο 73,5% στα υψηλότερα επίπεδα από το 1998. Την ίδια ώρα η λίρα παραμένει αποδυναμωμένη.
Μέσα στο κλίμα αυτό η λαϊκή οργή φουντώνει πλήττοντας τα ποσοστά δημοτικότητας του Ερντογάν, που έχει μια δύσκολη εκλογική μάχη μπροστά του μέχρι τα μέσα του 2023.
«Ειδικά τα κόστη του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου έχουν τόσο μεγάλη επίδραση που μοιάζει αδύνατον (η κυβέρνηση) να περιοριστεί στον προϋπολογισμό για φέτος» ανέφερε ανώτατος αξιωματούχος, κρατώντας την ανωνυμία του.
Τα στοιχεία έδειχναν ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού βρισκόταν στο μετριοπαθές 2,5% επί το ΑΕΠ στα τέλη Απριλίου, όμως έκτοτε τα κόστη έχουν αυξηθεί σημαντικά με αποτέλεσμα να εκτιμάται πως το έλλειμμα θα διευρυνθεί κοντά στο 5% μέχρι τα τέλη της χρονιάς.
Το έλλειμμα του προϋπολογισμού το διάστημα 2013 με 2016 βρισκόταν πολύ χαμηλά, γύρω στο 1%, ευνοώντας την προσέλκυση επενδύσεων. Έκτοτε ξεκίνησε να ανεβαίνει φτάνοντας το 1,5% το 2017 και το 3,5% το 2020.


Latest News

Αυξήσεις μισθών ως 13% για τους εργαζόμενους στην British Airways
Μετά την απειλή απεργίας νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι από το προσωπικό του check-in

Κάνναβη: Μια επενδυτική ευκαιρία 100 δισ. δολαρίων
Το παράδειγμα του Καναδά και οι νομοθετικές προσπάθειες στις ΗΠΑ

1,5 μέρα την εβδομάδα δουλεύουν στα γραφεία οι Βρετανοί
Οι Παρασκευές και οι Δευτέρες έχουν το χαμηλότερο ποσοστό προσέλευσης στα γραφεία, ενώ η Τετάρτη έχει το υψηλότερο

Η Βayer θα συνεχίσει τις εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία
H κίνησή της αποσκοπεί στο να «συμβάλει στην πρόληψη αυτού που θα μπορούσε να γίνει μια άνευ προηγουμένου επισιτιστική κρίση»

Νέα αύξηση του πληθωρισμού στο Ισραήλ
Οι προτάσεις των κομμάτων για την ανακούφιση από το αυξημένο κόστος ζωής είναι ψηλά στην πολιτική ατζέντα για τις εκλογές του Νοεμβρίου

Προσοχή στο... κενό: Τι δείχνουν τα spreads των χωρών του νότου
Οι καλοί και οι κακοί μαθητές και το success story της Ελλάδας - Ανάλυση του Politico

Καλπάζουν οι «παράλληλες εισαγωγές» στη Ρωσία
Στα 16 δισ. δολάρια θα φτάσει ο τζίρος μέσα στη χρονιά

Θησαυρίζει το Ριάντ χάρη στα πετρελαϊκά έσοδα
Τα έσοδα της χώρας από το μαύρο χρυσό ξεπέρασαν τα 65 δισ. δολάρια για το τρίμηνο, από τα σχεδόν 35 δισ. δολάρια πέρυσι

Το Χρηματιστήριο της Μόσχας ανοίγει και πάλι τις πύλες του για επενδυτές από φιλικές χώρες
Σε πρώτο στάδιο οι συναλλαγές αφορούν ομόλογα, αλλά έπεται και συνέχεια, καθώς η κεντρική τράπεζα δρομολογεί σταδιακά την άρση όλων των περιορισμών σε τοπικό επίπεδο

Ο πληθωρισμός δίνει ώθηση στα premium προϊόντα
Γιατί οι καταναλωτές επιθυμούν εξατομικευμένα και πολυτελή αγαθά και υπηρεσίες