Την πιθανότητα δρομολόγησης συμπληρωματικού προϋπολογισμού φαίνεται να μελετά η τουρκική κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να καλύψει πιθανές νέες πληρωμές που θα πρέπει να γίνουν μέσα στο καλοκαίρι σε ένα διάστημα αυξημένου κόστους και αυξημένου πληθωρισμού με την λίρα στα… τάρταρα.

Την πληροφορία μεταδίδει το πρακτορείο Reuters εξηγώντας πως πηγές αναφέρουν που αν και οι αρχές επεξεργάζονται το θέμα, τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμη. Εξάλλου και πέρυσι η κυβέρνηση είχε μελετήσει την πιθανότητα συμπληρωματικού προϋπολογισμού και τελικά έκανε πίσω, μόνο που φέτος τα οικονομικά δεδομένα είναι πολύ χειρότερα.

Σε κάθε περίπτωση, αν η κυβέρνηση Ερντογάν το αποφασίσει, ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός θα πρέπει να περάσει γρήγορα πριν την διακοπή των εργασιών της βουλής, τον ερχόμενο μήνα. Η τουρκική βουλή συνήθως κλείνει από τις αρχές Ιουλίου έως τις αρχές Οκτωβρίου.

Καλπάζουν τα κόστη 

Οι αυξημένες υποχρεώσεις έχουν «λυγίσει» τον προϋπολογισμό, καθώς τα κόστη βγαίνουν συνεχώς εκτός σχεδίων. Η αύξηση του ενεργειακού κόστους, ανάγκασε τις αρχές να προχωρήσουν σε επιδοτήσεις σε καύσιμα, ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο ύψους 200 δισ. λιρών πέρυσι και επιπλέον 300 δισ. φέτος, όμως το ράλι των τιμών αποδείχτηκε πιο ισχυρό.

Για τον ίδιο λόγο αποφασίστηκαν και αυξήσεις μισθών και συντάξεων, κάτι που ενίσχυσε περαιτέρω τις πληθωριστικές πιέσεις χωρίς να ανακουφίσει ιδιαίτερα τα νοικοκυριά. Ο δείκτης εκτινάχθηκε στο 73,5% στα υψηλότερα επίπεδα από το 1998. Την ίδια ώρα η λίρα παραμένει αποδυναμωμένη.

Μέσα στο κλίμα αυτό η λαϊκή οργή φουντώνει πλήττοντας τα ποσοστά δημοτικότητας του Ερντογάν, που έχει μια δύσκολη εκλογική μάχη μπροστά του μέχρι τα μέσα του 2023.

«Ειδικά τα κόστη του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου έχουν τόσο μεγάλη επίδραση που μοιάζει αδύνατον (η κυβέρνηση) να περιοριστεί στον προϋπολογισμό για φέτος» ανέφερε ανώτατος αξιωματούχος, κρατώντας την ανωνυμία του.

Τα στοιχεία έδειχναν ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού βρισκόταν στο μετριοπαθές 2,5% επί το ΑΕΠ στα τέλη Απριλίου, όμως έκτοτε τα κόστη έχουν αυξηθεί σημαντικά με αποτέλεσμα να εκτιμάται πως το έλλειμμα θα διευρυνθεί κοντά στο 5% μέχρι τα τέλη της χρονιάς.

Το έλλειμμα του προϋπολογισμού το διάστημα 2013 με 2016 βρισκόταν πολύ χαμηλά, γύρω στο 1%, ευνοώντας την προσέλκυση επενδύσεων. Έκτοτε ξεκίνησε να ανεβαίνει φτάνοντας το 1,5% το 2017 και το 3,5% το 2020.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή