«Λογικό» χαρακτήρισε ο Μελβούτ Τσαβούσογλου το σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών για την άμβλυνση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης με την επανεκκίνηση των εξαγωγών των ουκρανικών σιτηρών κατά μήκος ενός θαλάσσιου διαδρόμου, αλλά εκτίμησε ότι απαιτείται περισσότερος χρόνος συνομιλιών με τη Μόσχα και το Κίεβο, ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια των πλοίων.

Μετά τη συνομιλία που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, ο Μ. Τσαβούσογλου είπε ότι η συνάντησή τους στην Άγκυρα ήταν αποδοτική, προσθέτοντας ότι οι τελευταίες επαφές της Τουρκίας και οι πρόσφατες δηλώσεις του Ουκρανού Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι έδειξαν ότι μπορεί να υπάρξει βάση για επιστροφή στις συνομιλίες.

Ωστόσο, ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στην Τουρκία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι έκανε μη ρεαλιστικές προτάσεις, ειδικά σε σχέση με τον έλεγχο των πλοίων.

Ρωσία: Το… μπαλάκι στην Ουκρανία

Ο Λαβρόφ δήλωσε ότι είναι ευθύνη της Ουκρανίας να επιλύσει το πρόβλημα των αποστολών σιτηρών καθαρίζοντας από τις θαλάσσιες νάρκες τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας και πρόσθεσε ότι η Ρωσία δεν χρειάζεται να λάβει μέτρα, καθώς ήδη έχει αναλάβει τις απαραίτητες δεσμεύσεις.

«Δηλώνουμε καθημερινά ότι είμαστε έτοιμοι να εγγυηθούμε την ασφάλεια των πλοίων που φεύγουν από τα ουκρανικά λιμάνια και κατευθύνονται προς (τα τουρκικά ύδατα), είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε αυτό σε συνεργασία με τους Τούρκους συνεργάτες μας», τόνισε μετά τις συνομιλίες του με τον Τσαβούσογλου.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας, ωστόσο, απέρριψε ως «κενά λόγια» τις διαβεβαιώσεις του Λαβρόφ ότι η Μόσχα δεν θα χρησιμοποιήσει την κατάσταση προς όφελός της εάν το Κίεβο επιτρέψει στις αποστολές σιτηρών να φύγουν με ασφάλεια μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Ουκρανικοί φόβοι

Η Ουκρανία έχει δηλώσει ότι χρειάζεται «αποτελεσματικές εγγυήσεις ασφαλείας» προτού μπορέσει να ξεκινήσει τις αποστολές, εκφράζοντας ανησυχίες ότι η Μόσχα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τον πιθανό ασφαλή διάδρομο για να κινηθεί στο λιμάνι της Οδησσού.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου σταμάτησε τις εξαγωγές σιτηρών του Κιέβου στη Μαύρη Θάλασσα, απειλώντας με παγκόσμια επισιτιστική κρίση. Τα Ηνωμένα Έθνη απηύθυναν έκκληση στις δύο πλευρές, καθώς και στη θαλάσσια γείτονα χώρα, Τουρκία, και μέλος του ΝΑΤΟ, να συμφωνήσουν για το άνοιγμα ενός ασφαλούς θαλάσσιου διαδρόμου.

Οποιαδήποτε συμφωνία θα μπορούσε να περιλαμβάνει τουρκική ναυτική συνοδεία για πλοία που αναχωρούν από την Οδησσό και άλλα λιμάνια της Ουκρανίας – τα οποία επί του παρόντος είναι αποκλεισμένα από το ρωσικό ναυτικό – προς τα στενά της Τουρκίας και τις παγκόσμιες αγορές.

Ο Τσαβούσογλου πιστεύει ότι πρέπει να υπάρξει μια ευρύτερη συνεργασία για το άνοιγμα μιας ασφαλούς διόδου για τις αγροτικές εξαγωγές της Ουκρανίας και ότι η Τουρκία θεωρεί τις ρωσικές απαιτήσεις για άρση των περιορισμών στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων της ως «πολύ νόμιμες».

«Έχουν διατυπωθεί διάφορες ιδέες για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών και πιο πρόσφατη είναι το σχέδιο του ΟΗΕ (συμπεριλαμβανομένου) ενός μηχανισμού που μπορεί να δημιουργηθεί μεταξύ των Ηνωμένων Εθνών, της Ουκρανίας, της Ρωσίας και της Τουρκίας», είπε ο Τσαβούσογλου. «Το θεωρούμε λογικό», πρόσθεσε. «Φυσικά και η Ουκρανία και η Ρωσία πρέπει να το αποδεχθούν».

Η Τουρκία, η οποία έχει καλές σχέσεις τόσο με το Κίεβο όσο και με τη Μόσχα, έχει δηλώσει πρόσφατα ότι είναι έτοιμη να αναλάβει ρόλο στο πλαίσιο ενός «μηχανισμού παρατήρησης» που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη, εάν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Meta: Γιατί μπλόκαρε την ενημέρωση στον Καναδά
Διεθνή |

Πώς το μπλοκάρισμα ελλοχεύει κινδύνους για την ενημέρωση - Τι έγινε στον Καναδά

Το μπλοκάρισμα των συνδέσμων ειδήσεων έχει οδηγήσει σε βαθιές και ανησυχητικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι Καναδοί χρήστες του Facebook ασχολούνται με πληροφορίες σχετικά με την πολιτική - και όχι μόνο...