Απροσδόκητη διαταραχή στις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη προκάλεσε η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στον μεγαλύτερο τερματικό σταθμό εξαγωγής LNG των ΗΠΑ, καθώς οι αγορές της περιοχής ανησύχησαν δικαιολογημένα σε ένα διάστημα που οι εισαγωγές αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου θεωρούνται μια από τις εναλλακτικές λύσεις για την αντικατάσταση των ενεργειακών ροών από τη Ρωσία.

Η μονάδα LNG της Freeport στο Τέξας υπέστη πολύ μεγάλη ζημιά από την έκρηξη που σημειώθηκε και εκτιμάται πως θα παραμείνει κλειστή για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες. Αυτό σημαίνει πρακτικά πως η δυνατότητα υγροποίησης αμερικανικού αερίου θα μειωθεί τουλάχιστον κατά το ένα πέμπτο, κάτι που θα έχει συνέπειες και στην εγχώρια αγορά, αλλά βεβαίως και στους ξένους αγοραστές.

Οι τρεις μονάδες του τέρμιναλ της Freeport έχουν δυνατότητα να επεξεργαστούν 2,1 δισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου την ημέρα.

Η αντίδραση στις τιμές ήταν άμεση. Οι τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου στην Ευρώπη ανέβηκαν κατά 10% μέσα σε λίγες ώρες «πιάνοντας» τα 88 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ οι τιμές στη Βρετανία παράδοσης Ιουλίου εκτοξεύτηκαν σχεδόν κατά 25% στις 163 πένες ανά θερμική μονάδα.

Στον αντίποδα στις ΗΠΑ οι τιμές υποχώρησαν κάθετα, καθώς οι traders προβληματίστηκαν για το μερίδιο αγοράς που θα χαθεί όσο η μονάδα παραμένει κλειστή. Τα αμερικανικά futures παράδοσης Ιουλίου διαπραγματεύονταν νωρίτερα στα 8,28 δολάρια, σημειώνοντας πτώση κατά 11% σχέση με χθες.

Η εταιρεία ερευνά τις συνθήκες της έκρηξης που οδήγησε στην φωτιά, χωρίς ακόμη να έχει καταλήξει σε συμπεράσματα. Περιορίστηκε μόνο να επισημάνει πως δεν υπήρχαν τραυματισμοί και δεν υπήρχε φόβος για την γειτονική κοινότητα.

Το Freeport LNG, που βρίσκεται στις ακτές του Κόλπου του Μεξικού στο Τέξας, είναι ένας από τους μόλις επτά τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου που διαθέτει συνολικά η ώρα. Όλοι τους εργάζονται στο μάξιμουμ των δυνατοτήτων τους προκειμένου να προλάβουν την αυξημένη ζήτηση, κυρίως από την Ευρώπη.

Θυμίζουμε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως συμφώνησαν Τζο Μπάιντεν και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόκειται να διαθέσουν επιπλέον 15 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μόνο φέτος. Αν και ο στόχος είναι ευρύτερα να αυξηθεί η ετήσια ζήτηση για αμερικανικό LNG στα 50 δισ. κυβικά μέτρα μέχρι τα τέλη της δεκαετίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης