Ολοκληρωμένο είναι το κείμενο της νομοθετικής διάταξης για την επιβολή του πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, το σχέδιο τροπολογίας, προβλέπει την εφαρμογή έκτακτου και προσωρινού μηχανισμού αποζημίωσης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής για τις ποσότητες ρεύματος που πουλάνε μέσω του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

Πηγές αναφέρουν ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προτίθεται να καταθέσει άμεσα την τροπολογία στη Βουλή σε κάποια από τα νομοσχέδια της κυβέρνησης προκειμένου να ψηφιστεί και να ξεκινήσει η λειτουργία του προσωρινού καθεστώτος ελέγχου των τιμών του ρεύματος. Δεν αποκλείεται να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για την περαιτέρω απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των ΑΠΕ.

Πηγές του ΟΤ, είναι σε θέση να γνωρίζουν πως το περιεχόμενο της τροπολογίας είναι γενικού περιεχομένου. Αρκείται στο να θέτει το πλαίσιο της λειτουργίας του μηχανισμού. Αυτός θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου και θα έχει ανώτατο όριο εφαρμογής μέχρι την 1η Ιουνίου του 2023. Με την ψήφιση της τροπολογίας θα εκδοθούν οι αναγκαίες ρυθμιστικές αποφάσεις προκειμένου να εξειδικευτούν θέματα όπως το ύψος του πλαφόν πουν θα τίθεται στη χονδρεμπορική αγορά. Αποφάσεις οι οποίες ως επί το πλείστον ρυθμίζουν τον τρόπο εκκαθάρισης των συναλλαγών στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας καθώς και της διαμόρφωσης των ανώτατων τιμών αποζημίωσης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.

Η τιμή της κιλοβατώρας

Στόχος της κυβέρνησης είναι με τον μηχανισμό και σε συνδυασμό και με επιδοτήσεις της τάξης των 3,2 δισ. ευρώ στους λογαριασμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων να υποχωρήσει η τιμή της κιλοβατώρας στα 0,145 ευρώ. Σήμερα με τις επιδοτήσεις η τιμή κυμαίνεται στα επίπεδα των 0,23 ευρώ, ενώ χωρίς αυτές διαμορφώνεται στα περίπου 0,33 με 0,35 ευρώ.

Οι προαναφερόμενες τιμές είναι σε μέσα επίπεδα και αφορούν σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις που ηλεκτροδοτούνται από τη χαμηλή τάση.

Ο μηχανισμός αποζημίωσης

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μηχανισμός παρέμβασης θα θέτει ανώτατα όρια αποζημίωσης στους ηλεκτροπαραγωγούς ανάλογα με την τεχνολογία που χρησιμοποιούν στις μονάδες τους. Στους σταθμούς φυσικού αερίου και λιγνίτη δεν θα υπάρχει συγκεκριμένη ανώτατη τιμή αποζημίωσης για το ρεύμα που πουλάνε στη χονδρεμπορική αγορά αλλά αυτή θα διαμορφώνεται με διάφορες παραμέτρους.

Για παράδειγμα στην περίπτωση των μονάδων φυσικού αερίου λαμβάνεται υπόψη η πορεία της τιμής του TTF και των δικαιωμάτων εκπομπών αερίων ρύπων καθώς και η αποδοτικότητα μίας παλιάς μονάδας φυσικού αερίου, η οποία κυμαίνεται στο 50%. Με τον τρόπο αυτό η ανώτατη τιμή αποζημίωσης θα είναι περίπου στα 220 – 230 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Με αντίστοιχο τρόπο θα υπολογίζεται και το όριο αποζημίωσης των λιγνιτικών μονάδων χωρίς να λαμβάνεται βέβαια υπόψη η τιμή του TTF αλλά τα δικαιώματα εκπομπών CO2.

Για τις ΑΠΕ το ανώτατο ύψος αποζημίωσης θα ορίζεται με συγκεκριμένη τιμή. Οι πληροφορίες μιλούν για τιμές πέριξ των 86 και 88 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, ενώ για τα υδροηλεκτρικά, με τον ίδιο τρόπο, θα οριστεί τιμή στα περίπου 100 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Η χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας θα διαμορφώνεται κανονικά στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας με βάση τις προσφορές που δίνουν οι ηλεκτροπαραγωγοί. Στη συνέχεια το Χρηματιστήριο θα παρακρατεί τα ποσά που προκύπτουν από τη διαφορά της ανώτατης τιμής αποζημίωσης των μονάδων και της χρηματιστηριακής τιμής. Το συγκεκριμένο ποσό θα μεταφέρεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, το οποίο με τη σειρά του μαζί με τους πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό θα αποτελούν την πηγή της επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια