Οι παραδόσεις υπολογιστών, smartphones και tablets αναμένεται να μειωθούν φέτος χάρη σε σειρά οικονομικών παραγόντων που επηρεάζουν την αγορά, αναφέρει στα τελευταία σημειώματά της η εταιρεία ερευνών International Data Corporation (IDC).

Οι προβλέψεις για PC και tablets

Ο πληθωρισμός, ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία και τα lockdowns λόγω της πανδημίας επηρεάζουν αρνητικά τη ζήτηση για νέους υπολογιστές και ταμπλέτες, παγκοσμίως. Η IDC προβλέπει ότι οι παραδόσεις υπολογιστών θα μειωθούν κατά 8,2% φέτος, ενώ αυτές των tablets αναμένεται να μειωθούν κατά 6,2%.

Δηλαδή η εταιρεία ερευνών υπολογίζει ότι θα παραδοθούν φέτος από τους κατασκευαστές στους μεταπωλητές 321,2 εκατομμύρια υπολογιστές και 158 εκατομμύρια ταμπλέτες.

Παρά το γεγονός των αρνητικών προβλέψεων για το 2022, η IDC σημειώνει ότι οι παραδόσεις υπολογιστών θα παραμείνουν σημαντικά πάνω από τα επίπεδα προ πανδημίας. Μάλιστα, τονίζεται ότι η πρόβλεψη για το 2023 είναι ότι η αγορά θα επανέλθει σε θετικό πρόσημο.

Οι προβλέψεις για smartphones

Ανάλογες είναι οι προβλέψεις που κάνει η IDC και για την αγορά των smartphones. Η εταιρεία υπολογίζει ότι οι παραδόσεις έξυπνων κινητών τηλεφώνων θα είναι φέτος μειωμένες κατά 3,5%, στις 1,31 δισεκατομμύρια συσκευές.

Αιτία και εδώ ο πληθωρισμός που μαστίζει την παγκόσμια οικονομία και τα lockdowns λόγω κορωνοϊού που επηρέασαν την παραγωγική διαδικασία των κατασκευαστών στην Κίνα.

Ειδικά για την Κίνα, η ανάλυση της IDC αναφέρει χαρακτηριστικά ότι τα περιοριστικά μέτρα λειτούργησαν σαν «λαιμός μπουκαλιού» για την παγκόσμια παραγωγή smartphones, ενώ μειώθηκε και η ζήτηση στην κινεζική αγορά.

Η IDC θεωρεί ότι η αγορά θα ανακάμψει και θα επανέλθει έως το 2026. Σε επίπεδο κατασκευαστών, θεωρεί ότι λιγότερο θα επηρεαστούν τα iPhones λόγω του «μεγαλύτερου ελέγχου που ασκεί η Apple στην εφοδιαστική της αλυσίδα» και επιπλέον επειδή οι (high-end) συσκευές της απευθύνονται σε καταναλωτές που επηρεάζονται λιγότερο από τον πληθωρισμό.

Ανάλογες προβλέψεις από Strategy Analytics – TrendForce

Σημειώνεται ότι ανάλογες προβλέψεις για την αγορά των smartphones έχουν δημοσιεύσει και άλλες εταιρείες αναλύσεων. Η Strategy Analytics προέβλεπε τον Απρίλιο ότι θα υπάρξει μείωση στις παραδόσεις κατά 2% λόγω «γεωπολιτικών θεμάτων, ελλείψεις εξαρτημάτων, πληθωρισμού και προβλημάτων λόγω Covid». Η TrendForce τον Μάιο υποβάθμισε για δεύτερη φορά τις προβλέψεις της λόγω ανόδου των πληθωριστικών πιέσεων και του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή