Η Federal Reserve συνεδριάζει την επόμενη εβδομάδα, με τους επενδυτές να ποντάρουν σε αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, ενώ παράλληλα δίνουν πιθανότητες 50-50 για αύξηση κατά 75 μ.β. στη συνεδρίαση του Ιουλίου. Ωστόσο, μετά τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή για τον πληθωρισμό του Μαΐου, οικονομολόγοι της Barclays Plc και της Jefferies LLC λένε ότι αυτή η κίνηση μπορεί να γίνει ήδη από την επόμενη Τετάρτη.

Καταλύτης τα ομόλογα

Η ανακοίνωση ότι ο πληθωρισμός αυξήθηκε τον περασμένο μήνα με ρυθμό που ταχύτερο από τον προβλεπόμενο, οδήγησε τις αποδόσεις των ομολόγων σε υψηλά πολλών ετών την Παρασκευή και ισοπέδωσε ή ανέτρεψε βασικά μέρη της καμπύλης των ΗΠΑ. Τα επιτόκια πενταετίας εκτινάχθηκαν στα υψηλότερα σε πάνω από μια δεκαετία, ξεπερνώντας τα αντίστοιχα των 30ετών τίτλων για πρώτη φορά μέσα σε ένα μήνα — ένα μήνυμα προς ορισμένους επενδυτές ότι η σύσφιξη της κεντρικής τράπεζας μπορεί να προκαλέσει ύφεση.

«Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έχει τώρα καλό λόγο να εκπλήξει τις αγορές κάνοντας κινήσεις πιο επιθετικά από ό,τι αναμενόταν τον Ιούνιο», έγραψαν οικονομολόγοι της Barclays με επικεφαλής τον Τζόναθαν Μίλαρ, τονίζοντας ότι με βάση τα νέα στοιχεία, αλλάζουν την πρόβλεψή τους και ζητούν «αύξηση 75 μ.β. στις 15 Ιουνίου».

Στο ίδιο μήκος κύματος και  οι οικονομολόγοι της Jefferies, Aneta Markowska και Thomas Simons, οι οποίοι υπογραμμίζουν ότι τα σημερινά δεδομένα «αλλάζουν το παιχνίδι και θα αναγκάσουν τη Fed να στραφεί σε αυστηρότερη πολιτική»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Meta: Γιατί μπλόκαρε την ενημέρωση στον Καναδά
Διεθνή |

Πώς το μπλοκάρισμα ελλοχεύει κινδύνους για την ενημέρωση - Τι έγινε στον Καναδά

Το μπλοκάρισμα των συνδέσμων ειδήσεων έχει οδηγήσει σε βαθιές και ανησυχητικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι Καναδοί χρήστες του Facebook ασχολούνται με πληροφορίες σχετικά με την πολιτική - και όχι μόνο...