Εντονες πιέσεις δέχονται οι τιμές των αμερικανικών τίτλων, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό του Μαΐου, ο οποίος εκτινάχθηκε σε ποσοστό μεγαλύτερο του αναμενόμενου, αναθερμαίνοντας τις ανησυχίες για ύφεση.

Το επιτόκιο του 2ετούς τίτλου εκτινάχθηκε περισσότερο από 8 μονάδες βάσης για να διαπραγματευτεί πάνω από το 2,9%. Ενώ η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ανήλθε στο 3,09%. Τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια κινήθηκαν περισσότερο λόγω της υψηλότερης ευαισθησίας τους στις αυξήσεις επιτοκίων της Federal Reserve.

Ρεκόρ 40 ετών

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή ο δείκτης τιμών καταναλωτή των ΗΠΑ, αυξήθηκε κατά 8,6% τον Μάιο σε ετήσια βάση, καταγράφοντας την ταχύτερη άνοδο από το 1981. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones ανέμεναν κέρδος 8,3%.

Εξαιρουμένων των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε κατά 6%. Αυτό είναι επίσης πάνω από μια εκτίμηση 5,9%.

Διαψεύδονται οι ελπίδες

«Οι ελπίδες ότι η Fed μπορεί να χαλαρώσει με τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων μετά τις συνεδριάσεις του Ιουνίου και του Ιουλίου φαίνεται τώρα να διαψεύδονται. Ο πληθωρισμός συνεχίζει να σηκώνει το άσχημο κεφάλι του και οι ελπίδες για βελτίωση διαψεύστηκαν ξανά»», δήλωσε ο επικεφαλής χρηματοοικονομικός αναλυτής της Bankrate, Γκρεγκ ΜακΜπράιντ.

Η Fed άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια τον Μάρτιο και εφάρμοσε μια αύξηση 50 μονάδων βάσης τον Μάιο, τη μεγαλύτερη των τελευταίων 22 ετών, με τα πρακτικά της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς να δείχνουν περαιτέρω επιθετικές αυξήσεις στο μέλλον .

«Νομίζω ότι αυτό στο οποίο θα επικεντρωθεί η αγορά είναι ποιες είναι οι επιπτώσεις για τη Fed, όχι τόσο αυτόν τον μήνα ή τον Ιούλιο αλλά τον Σεπτέμβριο. Κι αυτό είναι που εξοργίζει όλους τους ανθρώπους», δήλωσε ο Μάικλ Σουμάχερ της Wells Fargo.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης