Βουτιά κατέγραψε ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος στις ΗΠΑ, γεγονός μάλλον αναμενόμενο δεδομένων των πιέσεων που ασκεί στον προϋπολογισμό των νοικοκυριών η εκτίναξη των τιμών.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία Ιουνίου για τον δείκτη του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν έδειξαν δραστική υποχώρηση του στις 50,2 μονάδες από τις 58,4 μονάδες το Μάιο. Πρόκειται για ένα χαμηλό νούμερο ρεκόρ, αισθητά χαμηλότερο σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών που περίμεναν αποδυνάμωση του δείκτη στις 58,1 μονάδες.

Με τον τρόπο αυτό δε, ο δείκτης βρίσκεται μια ανάσα από το όριο των 50 μονάδων, κάτω από το οποίο θα αναζωπυρωθούν οι φόβοι για ύφεση της οικονομίας με οδηγό την κατάρρευση της κατανάλωσης.

Καθοριστικός παράγοντας βεβαίως στάθηκε η εκτίναξη του πληθωρισμού. Μόλις νωρίτερα τα στατιστικά στοιχεία έδειξαν νέο ρεκόρ σαράντα ετών στο δείκτη, ο οποίος ανέβηκε στο 8,6% τον Μάιο, αντί στο 8,3% που αναμενόταν.

Πίεση σε κυβέρνηση και Fed 

Οι πληθωριστικές προσδοκίες των πολιτών, που είναι ένας από τους δείκτες που παρακολουθεί στενά η Federal Reserve, σημείωσαν άλμα με το 46% του κοινού να αποδίδει την κατήφεια του στις επίμονες πληθωριστικές πιέσεις. Είναι χαρακτηριστικό πως μόλις το 13% των Αμερικανών περιμένουν πως τα εισοδήματα τους θα αυξηθούν πάνω από τον ρυθμό αύξησης του πληθωρισμού, που είναι ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εδώ και σχεδόν μια δεκαετία.

Τα στοιχεία θα δώσουν άφθονη τροφή για σκέψη στα μέλη του συμβουλίου της Fed, με τους οικονομικούς αναλυτές να σχολιάζουν ήδη πως η Τράπεζα θα αναγκαστεί να επιταχύνει κι άλλο το ρυθμό σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής, ίσως με αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης.

Όμως, προβληματίζουν έντονα και το πολιτικό σκηνικό που βρίσκεται σε φάση προετοιμασίας για τις ενδιάμεσες κοινοβουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου. Η έκθεση του Πανεπιστημίου Μίτσιγκαν έδειξε πως ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτικά ουδέτερων πολιτών βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο που έχει καταγραφεί ποτέ.

Ο δείκτης εμπιστοσύνης αναφορικά με τις επιχειρηματικές συνθήκες που θα επικρατούν μέχρι την επόμενη χρονιά διαμορφώθηκε στο δεύτερο χαμηλότερο νούμερο που έχει καταγραφεί από το 1980, ενώ ο εκτιμώμενος δείκτης αγοράς διαρκών καταναλωτικών προϊόντων «έπιασε» νέο χαμηλό ρεκόρ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ