Σε μια ακόμα επιθετική κίνηση προχώρησε την Παρασκευή η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, μειώνοντας το επιτόκιό της κατά 150 μονάδες βάσης στο 9,5%, στο επίπεδο , στο οποίο βρισκόταν όταν ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, οι 17 από τους 26 αναλυτές που συμμετείχαν προέβλεπαν πως η κεντρική τράπεζα θα μείωνε τα επιτόκια κατά 100 μονάδες βάσης.

Αν και αναγνωρίζει ότι το εξωτερικό περιβάλλον για τη ρωσική οικονομία παραμένει «προκλητικό και περιορίζει σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα», το συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας ανέφερε ότι «ο πληθωρισμός επιβραδύνεται ταχύτερα και η πτώση της οικονομικής δραστηριότητας είναι μικρότερου μεγέθους» από ό,τι περίμενε τον Απρίλιο.

Αποκλιμάκωση του πληθωρισμού

«Τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι οι ρυθμοί αύξησης των τιμών τον Μάιο και τις αρχές Ιουνίου ήταν χαμηλοί. Αυτό προκύπτει ως αποτέλεσμα των διακυμάνσεων της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ρουβλίου και της εξάλειψης της αύξησης της καταναλωτικής ζήτησης στο πλαίσιο της σημαντικής μείωσης των προσδοκιών για τον πληθωρισμό των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.

Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί την τέταρτη μείωση επιτοκίων μετά την έκτακτη αύξηση από 9,5% σε 20% στα τέλη Φεβρουαρίου, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Τελευταία μειώθηκε από 14% σε 11% σε έκτακτη συνεδρίαση στα τέλη Μαΐου.

Ο ρωσικός πληθωρισμός επιβραδύνθηκε στο 17,1% ετησίως τον Μάιο από 17,83% τον Απρίλιο, που ήταν το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2002, υποδεικνύοντας ότι το άμεσο πληθωριστικό σοκ από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις επακόλουθες διεθνείς κυρώσεις ενδέχεται να κορυφώθηκαν.

Το ρούβλι συνεχίζει το ράλι του

Εν τω μεταξύ, το ρούβλι επέζησε μιας βουτιάς σε ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου μετά την εισβολή για να γίνει το νόμισμα fiat με τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο, αν και οι οικονομολόγοι είναι δύσπιστοι σχετικά με τη βιωσιμότητα του ράλι .

Το νόμισμα εκτινάχθηκε κατά περίπου 4% έναντι του δολαρίου μετά την απόφαση της Παρασκευής.

Η κεντρική τράπεζα ανέφερε ότι θα συνεχίσει να λαμβάνει υπόψη τη δυναμική του πληθωρισμού και τη «διαδικασία οικονομικού μετασχηματισμού» που εφαρμόζεται σε μια προσπάθεια να μετριάσει τη μακροπρόθεσμη ζημιά από τις δυτικές κυρώσεις.

Εκτιμήσεις

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναμένουν τώρα ο ετήσιος πληθωρισμός στη Ρωσία να κυμανθεί μεταξύ 14,0-17,0% το 2022, να μειωθεί στο 5,0-7,0% το 2023 πριν επιστρέψει στο 4% το 2024.

«Συνολικά, η πραγματική μείωση της οικονομικής δραστηριότητας το δεύτερο τρίμηνο του 2022 είναι λιγότερο έντονη από ό,τι είχε υποθέσει η Τράπεζα της Ρωσίας στο βασικό της σενάριο του Απριλίου. Δεδομένων των παραπάνω, η Τράπεζα της Ρωσίας εκτιμά ότι η μείωση του ΑΕΠ το 2022 θα μπορούσε να είναι χαμηλότερη από την πρόβλεψη τον Απρίλιο», ανέφερε η κεντρική τράπεζα.

Η επόμενη συνεδρίαση της τράπεζας για την απόφαση επί των επιτοκίων θα πραγματοποιηθεί στις 22 Ιουλίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή