Η Κίνα «δεν θα διστάσει να ξεκινήσει πόλεμο» εάν η Ταϊβάν κηρύξει την ανεξαρτησία της, προειδοποίησε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Άμυνας μετά τη συνάντηση του Κινέζου υπουργού με τον Αμερικανό ομόλογό του στη Σιγκαπούρη.

«Αν κάποιος τολμήσει να χωρίσει την Ταϊβάν από την Κίνα, ο κινεζικός στρατός δεν θα διστάσει ούτε στιγμή να ξεκινήσει πόλεμο, όποιο κι αν είναι το τίμημα», είπε ο Γου Κιάν, μεταφέροντας τις δηλώσεις του Κινέζου υπουργού Άμυνας Ουέι Φενγκέ κατά τη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Όστιν.

Συμφώνησαν ότι διαφωνούν

Οι δύο υπουργοί πραγματοποίησαν σήμερα στη Σιγκαπούρη συνομιλίες ενώπιος ενωπίω και οι δύο πλευρές επανέλαβαν τις θέσεις τους για την Ταϊβάν, μια μείζονα πηγή εντάσεων μεταξύ των δύο δυνάμεων.

Ο Όστιν κάλεσε την Κίνα «να αποφύγει περαιτέρω αποσταθεροποιητικές ενέργειες» στο ζήτημα της Ταϊβάν, σύμφωνα με αμερικανική ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τις συνομιλίες.

Πρόσωπο με πρόσωπο

Όπως σημειώνει το Reuters, επρόκειτο για την πρώτη πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση του Όστιν και του Ουέι Φενγκέ, που έλαβε χώρα στο πλαίσιο της επιδίωξης του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να αφιερώσει περισσότερο χρόνο σε θέματα ασφάλειας της Ασίας μετά από μήνες εστίασης στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι δύο αρχηγοί άμυνας είχαν μιλήσει τηλεφωνικώς τον Απρίλιο.

Αν και και οι δύο πλευρές δηλώνουν ότι θέλουν να βελτιώσουν τη σχέση τους, Πεκίνο και Ουάσιγκτον αντιμετωπίζουν με διαφορετικό τρόπο μια σειρά από κρίσης ασφαλείας, από την κυριαρχία της Ταϊβάν έως τη στρατιωτική δραστηριότητα της Κίνας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα