«Τρεις μέρες – και 3.000 χρόνια ιστορίας – στην Αθήνα» είναι ο τίτλος μεγάλου αφιερώματος στην ελληνική πρωτεύουσα που δημοσίευσαν οι Financial Times, στο τμήμα Travel και στο οποίο παρουσιάζεται η ιστορία και ο πολιτισμός της πρωτεύουσας από την αρχαιότητα στο σήμερα.

Το οδοιπορικό του συντάκτη ξεκινά από την Διονυσίου Αρεοπαγίτου, έχοντας στόχο την ανακάλυψη νέων μουσείων, γκαλερί και εστιατορίων, ενώ στη συνέχεια καταγράφει το ιστορικό κέντρο, και το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, από τη μία πλευρά ο ταξιδιώτης βρίσκεται στην καρδιά μας σύγχρονης πόλης και ταυτόχρονα δίπλα σε ένα από τα πιο ιστορικά μνημεία του κόσμου. Στις παρυφές του Παρθενώνα, μουσικοί του δρόμου γεμίζουν με νότες την ατμόσφαιρα και πλανόδιοι ζωγράφοι αποτυπώνουν τα πρόσωπα των χαμογελαστών τουριστών.

Ο συντάκτης παρουσιάζει τη «συνύπαρξη του αρχαίου με το μοντέρνο». Στην πύλη του Αδριανού, στη δυτική πλευρά αναγράφεται η εξής περιγραφή: «Αιδ’ εισ’ Αθήναι, Θησέως η πριν πόλις» δηλαδή «αυτή είναι η Αθήνα, η παλαιά πόλη του Θησέα». Από την άλλη πλευρά όμως, η επιγραφή στέλνει ένα διαφορετικό μήνυμα: «Αιδ’ εισ’ Αδριανού και ουχί Θησέως πόλις», δηλαδή «αυτή είναι η πόλη του Αδριανού και όχι του Θησέα». Λίγα μέτρα παρακάτω, ο δημοσιογράφος βρίσκει ένα πολυτελές εστιατόριο με κουζίνα fusion. «Αυτή είναι η Αθήνα», επισημαίνει.

Στο δημοσίευμα, ο αρθρογράφος προχωρά σε μία σύνοψη της επίσκεψής του στην ελληνική πρωτεύουσα:

Ημέρα 1η: Η αρχαία Αθήνα. Με τη συνοδεία ξεναγού, ο οποίος φέρνει στη ζωή τα ερείπια και σκηνές της εποχής του Περικλή. Κοιτάξαμε το λιμάνι του Πειραιά προς την κατεύθυνση της Σαλαμίνας και φανταστήκαμε το επικό θέαμα που αντίκρισαν οι Πέρσες από την Ακρόπολη την εποχή της μεγάλης ναυμαχίας το 480 π.Χ.. Στη συνέχεια, σκηνές από το 1830, από τη σκληρή δουλειά μετά την ανεξαρτησία του έθνους και δυο δεκαετίες αφού ο Λόρδος Έλγιν αφαίρεσε τμήματα του ζωφόρου του Παρθενώνα. «Μπορεί ο ξεναγός να μην αναφέρεται στη διαμάχη… αλλά τα βράχια λένε την ιστορία από μόνα τους».

Ημέρα 2η: Η σύγχρονη Αθήνα. Η δεύτερη μέρα συμπίπτει με την ημέρα Open House. Ευκαιρία για περιήγηση στα αρχιτεκτονικά τοπόσημα της πόλης. Πολλή αρχιτεκτονική, πέρασμα από το Εθνικό Θέατρο και φαγητό σε ένα εστιατόριο στα σοκάκια κάτω από την πλατεία Συντάγματος.

Ημέρα 3η: Το πάντρεμα των δύο στοιχείων, του αρχαίου με το σύγχρονο. Λιμάνι του Πειραιά. Προορισμός η Ύδρα. Λίγη ώρα εν πλώ στον Σαρωνικό και από εκεί στο πνευματικό σπίτι του Leonard Cohen. Καμία απορία αναφορικά με το γιατί επέλεξε το νησί ή γιατί εκεί έγραψε τους στίχους και τα θρυλικά τραγούδια του. Ένα νησί όπου απαγορεύονται τα αυτοκίνητα. Παραμένει ο τόπος της ποίησης και των ονείρων. Βουτιές, φιλοσοφική συζήτηση, και ξανά φαγητό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός